https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Navzkrižje interesov med Romi?

11.01.2017 ob 7:05  

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc je konec lanskega leta postal še novi predsednik Sveta romske skupnosti, krovne romske organizacije. Predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš in protikandidat Janko Flisar menita, da isti človek ne more voditi Sveta romske skupnosti in Zveze Romov Slovenije.


Jožek Horvat Muc je na volilni seji sveta v Ljubljani, dobil podporo 14 članov sveta. Protikandidata Janka Flisarja, svetnika v Občini Cankova so podprli trije kandidati od 18 zbranih. Prejšnja predsednica sveta Janja Rošer ni več kandidirala.

Muc je kot predsednik Sveta romske skupnosti odstopil že leta 2010, kot enega od razlogov je takrat navedel nezmožnost kakovostnega opravljanja obeh funkcij hkrati in prav na to opozarja Flisar: "Kolikor jaz vem, ni danes nič drugače, kot je bilo takrat." Flisar izraža pomislek, ali ne gre za funkciji, ki sta v konfliktu interesov. Po seji pa je odstopil kot član sveta: "Ne mislim več sodelovati pri tem, saj vidim, kakšni ljudje tam sedijo. V svetu sem komaj tri mesece, vendar sem opazil, da ga še vedno vodi Muc, ne glede na to, da je bila predsednica formalno Rošerjeva."

Foto: Arhiv Pomurec.com

Po mnenju Flisarja bi do spornega položaja prišlo, če bi svet zvezi nakazoval sredstva. Muc pravi, da se je za kandidaturo odločil na pobudo Rošerjeve. Glede domnevne nezdružljivosti funkcij pa pravi, da se zveza za pridobitev sredstev prijavlja na razpise, medtem ko dobi svet samo denar za svoje delovanje in še pojasnjuje, da v nobenem pristojnem aktu (ne v poslovniku ne v zakonu o Romih) ne piše, kdo lahko kandidira za predsednika. Predsednik Urada za narodnosti Stane Baluh pojasnjuje, da v zakonu ni določil o nezdružljivosti funkcij, urad pa s tem po njegovih besedah tudi nima podlage za ukrepanje, piše Večer. 

Foto: vecer.com

Muc pojasnjuje, da je financiranje sveta urejeno sistemsko in poudarja, da gre za dve popolnoma drugačni organizaciji: "Svet predstavlja romsko skupnost v razmerju do države. Včasih poslušamo očitke, da predstavniki sveta niso prišli na kraj dogodka, kjer so se recimo stepli Romi. To ni naloga sveta, za to morajo poskrbeti organi lokalne samouprave, v katerih delujejo romski svetniki. Včasih je bila res zveza sogovorka državnih organov, vendar je z ustanovitvijo sveta ta status izgubila."

Foto: Arhiv Pomurec.com

Darko Rudaš predsednik Foruma romskih svetnikov pravi, da je glede na zakonsko določeno sestavo sveta in s tem povezane možnosti za izvolitev Horvat Muc najboljša izbira. Vnovič je opozoril na sporni 10. člen zakona o romski skupnosti, ki določa, da je kar 14 od 21 članov sveta predstavnikov Zveze Romov Slovenije.

"Prepričan sem, da v svetu zmoremo več, vodstvo mora delovati povezovalno, ne moremo si privoščiti nenehnih prepirov in obtoževanj. Moramo biti odprti za vse ideje, ne glede na to, kdo jih je dal. Svet mora izpolnjevati svoje poslanstvo kot krovna romska organizacija, ne pa zgolj kot predstavnik nekih parcialnih interesov," je povedal Rudaš, ki meni, da svet ni izpolnil svojega poslanstva, še poroča Večer.

Da gre pri predsedovanju obema organizacijama za nezdružljivi funkciji meni tudi Rudaš, ki je še povedal, da bo poslanska skupina Združene levice še ta mesec predlagala spremembo zakona, ki bi prinesla tudi spremembo sestave sveta.

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.