https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Varuhinja človekovih pravic s sodelavci poslovala na Cankovi

Cankova, 13.01.2017 ob 7:00  

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je s sodelavci v sredo poslovala na Cankovi. To je bilo njeno prvo zunanje poslovanje v letu 2017. Ugotovitve celotnega poslovanja je varuhinja javnosti predstavila na krajši novinarski konferenci, ki je potekala v prostorih občine.

S poslovanjem zunaj sedeža se skuša Varuh človekovih pravic Republike Slovenije približati tistim, ki ga potrebujejo. Enkrat na mesec varuhinja s sodelavci obišče določen predel Slovenije in se pogovori z vsemi, ki menijo, da so jim kršene pravice s strani državnih organov, nosilcev javnih pooblastil ter predstavnikov lokalnih skupnosti in jim lahko Varuh pomaga.

Vlasta Nussdorfer je na novinarski konferenci povedala, da se je na Cankovi prijavilo 33 oseb, zato so s sodelavci poslovali v treh skupinah. Dejala je, da bi težko bilo najti kakšen skupni imenovalec za težave vseh prijavljenih, saj so področja bila dokaj raznolika. Predvsem se pozna socialna stiska ljudi, pri kateri še vedno igra veliko vlogo propad Mure. Je pa za ta konec Slovenije sreča vsaj ta, da veliko število socialnih stisk rešujejo zaposlitve v sosednji Avstriji, je še dodala Nussdorferjeva. Izmed problemov, ki so jih posamezniki navajali, so izstopale tudi nizke pokojnine, področje zdravstva, nasilje, slabi medosebni odnosi, težave v družinah in tudi primer izbrisanih. »Nekateri ljudje pa so se o svoji stiski želeli le pogovoriti, da si olajšajo dušo ali pa, da dobijo potrditev, da imajo prav,« je še dodala varuhinja.

Varuhinja se je ob tej priložnosti srečala tudi z županom občine Cankova Dragom Vogrinčičem in njegovimi sodelavci, ter se pogovorila o prizadevanjih občine za spoštovanje pravic občanov. Župan se je strinjal z varuhinjo, da Avstrija rešuje veliko problemov v tem delu Slovenije in da je prav zaradi Avstrije stopnja brezposelnosti nižja. Opozoril pa je na zmanjševanje povprečnine, ki za številne občine predstavlja problem. Govorila sta tudi o vprašanju Romov, pri čem je Vogrinčič zagotovil, da se zelo trudi, da bi bili vsi Romi na tem področju v enakem položaju. Tudi o reševanju problemov vseh socialno ogroženih v občini sta spregovorila, ali je kaj brezdomcev, ali so težave z bivalnimi enotami. Vogrinčič je povedal, da tega v tem okolju, kjer ima vsakdo kmečko zaledje, torej ima možnost kam iti, ni. »Presenetljivo je to, da v občini Cankova ne primanjkuje zdravnikov, kot je to za opaziti v ostalih občinah. Prav tako v občini Cankova ni problem področje šolstva,« je še povedala Nussdorferjeva.

Tone Dolčič je v svoji ekipi prisluhnil osmim pobudnikom, katerim je bil skupni imenovalec sociala in socialna stiska, nekaj je bilo sodnih postopkov in nekaj iz področja zdravstva. Najhujši primeri pa so bili medsebojna družinska razmerja, za kar pa varuh ni pristojen. So pa obravnavali tudi enega delavca migranta, ki je opozoril na čudno poslovanje Finančne uprave v njegovem primeru. »V tem primeru bomo preverili, če je iz strani Finančne uprave bilo delo opravljeno površno,« je zaključil Dolčič.

Prav tako osem osebnih razgovorov je opravil Miha Horvat s kolegico, »popoldan pa imamo načrtovane še štiri pogovore,« je povedal. Noben izmed pogovorov se ni nanašal na občino Cankova, ampak se je večina pogovorov nanašala na sodišča. Obravnavali so precej osebnih sporov, o čem pa pravzaprav mora odločiti sodišče, je pojasnil Horvat.

Nussdorferjeva je ob tem povedala, da je v zadnjem času porast števila ljudi, ki se obračajo na njih, zato v vseh krajih ostajajo do večera in ne zaključujejo po novinarski konferenci. Tako je bilo tudi tokrat na Cankovi.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. krt
      13.01.2017 ob 13:30 krt

      Ta tüdi samo plamudi .

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.