https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Rakičanu o razpisih programa razvoja podeželja

Rakičan, 14.01.2017 ob 11:00  

V petek je v RIS Dvorcu Rakičan potekala okrogla miza  z naslovom Javni razpisi programa razvoja podeželja 2014-2020, ki sta ga organizirala Društvo prijateljev agrarne ekonimije (DPAE) v sodelovanju s Fakulteto za biosistemske vede Univerze v Mariboru in RIS Dvorcem Rakičan. Gre za že peto okroglo mizo o aktualni temi v kmetijstvu.

 

O uspešnih projektih in investicijah

Na okrogli mizi so z gosti govorili o uspešnih projektih in investicijah, ki so že v teku ter kako in kje se prijaviti na javne razpise in si s tem pridobiti nepovratna finančna sredstva v programskem obdobju PRP 2014-2020. Sodelovali so Rok Roblek, predstavnik MKGP, Damjan Jerič iz KGZS – zavod Murska Sobota ter Manuela Ozmec s kmetije Ozmec in Petra Štuhec s kmetije Štuhec (diplomantki študijske smeri Managementa v agroživilstvu in razvoja podeželja, dislocirane enote v Rakičanu).

Študijski program Management v agroživilstvu in razvoj podeželja

Red. prof. dr. Karmen Pažek iz Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru,  ki je tudi predstojnica študijskega programa »Management v agroživilstvu in razvoj podeželja« je presdtavila študijski program.  V študijskem letu 2016/2017 bodo vpisali že 12. generacijo študentov študijskega programa Management v agroživilstvu in razvoj podeželja (MARP), ki ga izvaja Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV UM) v Dvorcu Rakičan. Program je še vedno edini visokošolski strokovni študijski program v Pomurju, ki ga izvaja javna Univerza. Prisotnost programa omogoča nižje stroške študija za uporabnike, hkrati pa je njegova vsebinska zasnova prilagojena potrebam regije.

Konkretne zgodbe črpanja sredstev iz raznih razpisov

Petra Štuhec iz Kmetija Štuhec  je pojasnila, kako sta se leta 2014 z možem odločila, da prevzameta kmetijo od njegovih staršev. Kmetija je poljedelsko - živinorejska, glavna panoga pa je proizvodnja mleka. Proizvodnja in obseg kmetije sta se v zadnjih letih povečali in na podlagi tega je potrebno iskati nove rešitve, za nadaljno uspešno vodenje. Ena od možnosti so tudi različni razpisi financirani iz strani države in Evropske unije.

Manuela Ozmec iz Kmetije Ozmec pa je razložila njihovo zgodbo in prijave na razne razpise. S pomočjo razpisov in finančnih sredstev so kmetijo obogatiti s turistično dejavnostjo, predelavo mesa ter strojnim parkom. V primeru kakršnih koli razpisov je kot prvo potrebna velika mera discipline, vsaj tiste ki se tiče papirologije, pravi Ozmečeva.

Tudi o nevarnostih razpisov

Damjan Jerič, specialist za agrarno ekonomiko iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota  pa je govoril o izkušnjah pri pridobivanju nepovratnih sredstev za investicije na kmetijskih gospodarstvih iz programa razvoja podeželja. Predstavil je aktivnosti in nevarnosti po posameznih fazah: razvoj ideje, prijava na javni razpis, dopolnjevanje vlog, izvajanje investicije, financiranje investicije, kontrola izvedbe investicije in poročanje o uresničevanju zastavljenih ciljev investicije.

Rok Roblek iz kmetijskega ministrstva pa je spregovoril o spremembi Programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020. V sklopu programa razvoja podeželja je 13 ukrepov, ki so razdeljeni na podukrepe in operacije. Vsebinsko se delijo na ukrepe za kmetijstvo in s kmetijstvom povezane dejavnosti, gozdarstvo, prenos znanja in inovacije ter razvoj nekmetijskih dejavnosti, lokalni razvoj in obnova vasi. 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.