https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V murskosoboški knjižnici spregovoril o pomenu in vlogi obeležitve 500 let reformacije

Murska Sobota, 18.01.2017 ob 14:00  

V 2017. letu se spominjamo 500-letnice reformacije. Med prvimi dogodki v Sloveniji, posvečenimi temu jubileju oz. v “letu reformacije” je bil Vanekov večer, ki sta ga pripravila Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija in PIŠK v Murski Soboti. Vanekov večer je potekal v torek, 17. januarja 2017, v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti. Gost večera je bil častni škof Evangeličanske cerkve mag. Geza Erniša.

V letu 2017 obeležujemo 500 let reformacije in tako je vlada letošnje leto razglasila za leto reformacije. Ob jubileju se bo zvrstilo več prireditev, tudi razstav in strokovnih srečanj. Eden izmed teh dogodkov je bil včerajšni Vanekov večer, ki je gostil častnega evangeličanskega škofa na Slovenskem mag. Geza Erniša.

Mag. Erniša je spregovoril o okroglem jubileju 500 let reformacije in podal svoje razmišljanje »Udarci kladiva v Wittenbergu in njegov namen.« Vrnil se je na začetek, ko je Martin Luter 31. oktobra 1517 na vrata cerkve v Wittenbergu pribil 95. tez. "Ali je zgodovinsko res bilo tako, ali se je resnično zgodilo na ta način, ni najbolj pomembno. Luter se takrat ni zavedal, kaj bo sprožilo pribitje tez na vrata. Bistveno je, da te teze zahtevajo luč sveta in so se te teze prediskutirale v akademskih krogih." S tem dejanjem se je v Zahodni Evropi začelo obdobje reformacije, ki se je iz Nemčije hitro razširila v druge dežele. V naše kraje je protestantsko misel vnesel Primož Trubar in s prvo tiskano knjigo postavil temelje slovenskemu knjižnemu jeziku.

"Nastane novo versko gibanje, imenovano reformacija. Nastane nova konfesija. Teologijo vrne v območje, da jo ljudje razumejo na preprost način. Vest in odgovornost posameznika dobita na pomenu. Človeka oblikuje gibanje naravnano k ljudem. Ljudje se učijo pisati in brati saj brez znanja ni napredka in vse bolj diskutirajo. Ljudje prvič sami odločajo o sebi. Kolektivna odgovornost izpodriva osebno odgovornost. Kar se je začelo pred mnogimi leti, danes nagovarja skoraj tri milijarde ljudi. Kakor koli bi na to gledali, danes še globlje, kot sporočilo, da tudi danes zmore to čudovito sporočilo priti v človeško srce. Tudi zaradi naše lastne vesti. Luter je dejal, da je Bog usmiljen do človeka in Kristusa postavil v središče. Reformacija je tako nekaj globljega, kot se na prvi pogled zdi," je povedal Erniša in dodal  »vrednote reformacije bodo ponovno zaživele, ko bodo v dejanskem življenju pomenila vodilo, motiv za lepše življenje,«

Ob obeležiti jubileja bodo po Sloveniji, Nemčiji in mnogih drugih krajih potekali števili dogodki. Prva od takih je prihod avtobusa, ki obiskuje kraje po Evropi in Erniša je ponosen, da se bo ustavil tudi v Sloveniji. 24. januarja 2017 se bo reformacijski avtobus najprej ustavil v Ljubljani, pozneje na Rašici in tudi v Puconcih 25. januarja 2017, kot eni izmed najstarejših župnij in takrat bo tudi potekala prireditev Prišo je glas. Režiser osrednje prireditve Prišo je glas je Milivoj Miki Roš.

"Letos bomo praznovali resnico, da moč te ideje, resnice spremeni svet na bolje. Če se ne bomo vsi skupaj potrudili za boljše medčloveške odnose, boljši svet, potem bo na vseh področjih težje, in to ne samo na verskem področju. Cerkev in družba morata bili sposobni poznati, implementirati resnico, da skupaj nekaj dosežeta. Le malo je v zgodovini dogodkov, ki bi tako temeljito spremenili svet, kot je reformacija in vplivalo na oblikovanje religije," je še povedal mag. Erniša.

Dogodka so se med drugim udeležili župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, župan občine Cankova Drago Vogrinčič in župan občine Puconci Ludvik Novak.

  Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.