https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Okoljsko poročilo »ne« gradnji elektrarne na Muri

19.01.2017 ob 7:35  

Prva hidroelektrarna na Muri Hrastje-Mota je zaradi prevelikih vplivov na naravo in vode ocenjena kot »nesprejemljiva«.

Prva v verigi osmih hidroelektrarn na Muri, ki jih že od leta 2005 načrtujejo Dravske elektrarne Maribor (DEM), je pred visoko oviro. Okoljsko poročilo za Državni prostorski načrt za HE Hrastje - Mota, izdelano v okviru prve celostne ocene vplivov hidroelektrarne na okolje, namreč ugotavlja, da je gradnja zaradi prevelikih vplivov na naravo in površinske vode nesprejemljiva.

Okoljsko poročilo sicer še ni potrjeno, rok za potrditev poročila je do konca januarja, a po besedah ministrstva za okolje in prostor so mnoge od državnih služb, ki morajo pregledati in podati mnenje k več sto strani obsežni dokumentaciji, zaprosile za podaljšanje tega roka. Na ministrstvu za okolje in prostor, ki je pripravljavec državnega prostorskega načrta, pravijo, da bodo prošnji ugodili. Strokovni ugovori so torej še možni, veliko nejasnosti je še, kako bi hidroelektrarna vplivala na podzemne vode v Pomurju, ki je že tako izpostavljeno suši. Zagotovo pa bo tudi za nadaljnje postopke odločilno mnenje zavoda za varstvo narave, poroča Večer.

Kljub temu da je birokratska pot dokumentacije za sprejem državnega prostorskega načrta še precej dolga, je že jasno, da bodo morali v DEM uporabiti mehanizem prevlade javne koristi nad javno koristjo doseganja dobrega stanja voda in ohranjanja narave, če želijo priti do gradbenega dovoljenja za prvo hidroelektrarno na Muri. Ocena D - bistven vpliv na naravo in/ali vode namreč pomeni, da vpliva gradnje ni mogoče zmanjšati z omilitvenimi ukrepi, to pa pomeni dokazovanje, da je projekt gradnje prve hidroelektrarne na Muri za javnost pomembnejši od varovanja vode ali narave.

Kljub ugotovitvam okoljskega poročila – »Izvedba HE Hrastje - Mota bo povzročila trajno izgubo oziroma poslabšanje habitatov naravovarstveno pomembnih vrst, upad populacij in zmanjšanje površin oziroma poslabšanje habitatnih tipov (ocena D)« - pretiranega veselja med številnimi nasprotniki gradnje hidroelektrarn na edini veliki reki, ki ohranja naravni tok, za zdaj ni. Postopki bodo še dolgotrajni, pravijo, okoljsko poročilo pa tudi čaka še dolga pot. V Sloveniji je predvsem v Pomurju, pa tudi drugod, močan odpor proti jezovom na reki Muri. Ohranitev Mure so podprli številni naravovarstveniki pa tudi širša javnost, odločno se je zanjo zavzel tudi nekdanji evropski komisar za okolje Janez Potočnik.

Foto: Arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.