https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Puconcih otvorili razstavo v počastitev obletnice reformacije 500

Puconci, 19.01.2017 ob 12:00  

V Evangeličanski cerkvi v Puconcih so otvorili razstavo v počastitev obletnice reformacije 500. Razstava nosi naslov Razstava 95 in bo vključena tudi v osrednji dogodek ob 500-letnici reformacije, ki bo v Puconcih potekal v sredo 25. januarja 2017 od 15.00 naprej.

Na razstavi se je s svojimi deli predstavila Likovna kolonija Primoža Trubarja, pod vodstvom akademskega slikarja Nikolaja Mikija Beera. Naslov ob obletnici je bil Razstava 95. Po razstavi je vse obiskovalce in obiskovalke povedel Franc Obal, ki je poudaril, da je likovna dejavnost vedno bila del reformacije, tako tudi tokratna razstava, ki je nastala v lanskem letu. Ob predstavitvi razstave je še povedal, da so se slikarji sicer izražali na različne načine, a ustvarjali so kot družina, katero ustvarjanje povezuje. Dodal je, da se današnja likovna umetnost razlikuje od likovne umetnosti nekoč, saj od opazovalca zahteva veliko domišljije.

V nadaljevanju večera je zbrane pozdravil tudi predsednik protestantskega društva Primož Trubar, podružnica Murska Sobota, Geza Farkaš, ki je vse prisotne spomnil na pomen reformacijskega gibanja, ki je bilo nabito z etičnim, moralnim, kulturnim in intelektualnim nabojem, ki je spreminjalo svet. Prav tako na dejstvo, da je reformacija pomemben dogodek tudi za Slovence, saj smo na podlagi reformacijskih piscev dobili osnovo za to, da smo postali narod, in pred četrt stoletja prišli do svoje države. »Zato je prav, da se 500 let reformacije obeležuje povsod,« je zaključil.

S podobnimi besedami je vse obiskovalce in obiskovalke nagovoril župan občine Puconci Ludvik Novak, ki je poudaril, da smo tudi zaradi reformacije prišli iz srednjega veka v novi vek z nauki o tem, kako naj človek živi in o tem, da človek živi od svojega uma in svojega dela. »Reformacija je v življenju vseh nas vrezala velik rez, tudi v tem času, ko so Puconci mesto reformacije,« je še izpostavil Novak.

Duhovnica Evangeličanske cerkve v Puconcih Katja Ajdnik se je zahvalila vsem govornikom za lepe besede in vsem obiskovalcem za obisk in dodala: »V Puconcih slavimo že od novega leta naprej in morda bo obletnica reformacije v tem letu še bolj poudarila tiste stvari, ki so najbolj pomembne.« Kajti jubilej naj bo, tako Ajdnikova, hkrati pomenil tudi možnosti in priložnosti za naprej za vse ljudi. Hkrati je povabila na osrednji dogodek, ki bo v sredo 25. januarja 2017 od 15.00 naprej. Takrat bo, med drugim, Puconce obiskal reformacijski avtobus, ki potuje po vseh evropskih mestih reformacije in bo ves dan stal na parkirišču OŠ Puconci. Vsakemu bo na ogled in vsakemu bodo na voljo različne informacije. Vsak obiskovalec se bo lahko vpisal v Spominsko knjigo ob 500-letnici reformacije.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.01.2017 ob 12:45 Špricer gost

      Župan je pa na vsakoj prireditvi pijen kak motika,je sploj kda trejzen,ka ga sploj zovejte na prireditve.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.01.2017 ob 21:23 Občan občine Puconci gost

      Tej župan je za vse župane v Pomurju zakon to kar je on naredil za občino Puconci drugi niso uspeli narediti v treznem stanju.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.