https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KRONIKA

Policisti prijeli vlomilce v stanovanjske hiše na območju Pomurja

23.01.2017 ob 14:45  

Policisti in kriminalisti PU Murska Sobota so v preteklem tednu obravnavali tri državljane Republike Hrvaške, ki so na območju Policijske postaje Murska Sobota izvršili več vlomov v stanovanjske hiše, pri čemer so odtujili denar, mobilne aparate inzlatnino. Skupna materialna škoda je znašala okrog 2000 evrov. Osumljeni so bili privedeni k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Murski Soboti, ki je za vse odredil pripor. K izsleditvi osumljenih storilcev so s svojimi informacijami policiji v veliki meri pripomogli občani. Policisti in kriminalisti še naprej zbirajo obvestila o razrešitvi ostalih vlomov na območju PU M. Sobota.

Policisti in kriminalisti PU Murska Sobota so v letu 2016 obravnavali številčno manj vlomov v stanovanjske hiše kot v preteklih letih. V zimskem času beležijo vlome predvsem v popoldanskem času, ker se hitro zvečeri, kar storilci s pridom izkoriščajo, saj hitreje pazijo v kateri hiši je kdo doma in v kateri ni nikogar, ker niso prižgane luči.

Policisti zato svetujejo, da pred odhodom od doma hišo zaklenete, prižgite luči na dvorišču, lahko pa tudi kakšno luč v dnevnem prostoru, s čimer boste sporočali, da se nekdo nahaja doma. V kolikor se vrnete domov in opazite, da ste postali žrtev kaznivega dejanja (vloma ali tatvine) o tem nemudoma obvestite policijo in ničesar ne premikajte ter ne pospravljate do prihoda policistov. V  kolikor naletite na storilca, ki je še v hiši ali opazite storilca pri vlomu v sosednjo hišo, se ne izpostavljate, zlasti, če je fizično močnejši, oborožen ali jih je več - pomembnejša naj bo vaša lastna varnost! Policistom lahko pomagate pri izsleditvi storilca, če si poskušate zapomniti čimveč podatkov o njem: izgled storilca, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal ali pa ga fotografirate oziroma posnamete s svojim mobilnim telefonom.

Zato pred daljšo odsotnostjo z doma:
- zaklenite vrata in zaprite okna,
- predtem ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih (da vam zaradi puščanja vode ali požara ne bo treba predčasno prekiniti dopusta),
- vklopite alarmno napravo,
- ključev ne puščajte na "skritih mestih", kot so nabiralniki, predpražniki, lončki za rože ipd.,
- ne puščajte doma dragocenosti in denarja (med dopustom raje najemite sef),   
- o svoji odsotnosti ne puščajte sporočil (na telefonskem odzivniku, na listkih),
- poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete; vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov),
- doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne,
- ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše,
- z vidnih mest umaknite vrednejše predmete,
- povejte sosedom, kako ste dosegljivi,
- zapišite si serijske številke vrednejših predmetov ali jih celo fotografirajte, po možnosti pa tudi označite (umetniške slike, nakit, tehnične predmete idr.).


 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.