https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Državni zbor sprejel novelo zakona o tujcih

27.01.2017 ob 11:00  

Državni zbor je s 47 glasovi za in 18 proti sprejel novelo zakona o tujcih, ki predvideva možnost sprožitve posebnega ukrepa, ki bi ob zaostrenih migracijskih razmerah omejil vstop tujcev v državo. Novelo, ki jo spremljajo očitki o neustavnosti in neskladju z mednarodnim pravom, je podprl del koalicije in del opozicije, v SMC so ostali neenotni.

Novela predvideva možnost aktivacije posebnega ukrepa, ki bi zaostril pogoje za vstop tujcev v državo. Za tak ukrep mora v skladu z dopolnilom NSi, ki so ga sprejeli na seji DZ, glasovati absolutna večina, torej 46 poslancev, ukrepe pa lahko sprejmejo najdlje za šest mesecev z možnostjo podaljšanja. DZ bo določil tudi območje izvajanja ukrepa.

DZ bo o aktivaciji ukrepa odločal na predlog vlade, ta pa bo to predlagala, ko bo ministrstvo za notranje zadeve ocenilo, da bi bila lahko ali sta že zaradi spremenjenih razmer na področju migracij ogrožena javni red ali notranja varnost države, kar bi lahko otežilo delovanje osrednjih državnih institucij in zagotavljanje njenih vitalnih funkcij. Vlada bo o izvajanju ukrepa mesečno poročala DZ. Ko bo ministrstvo ocenilo, da razlogov za ukrep ni več, bo to predlagalo vladi, ta pa državnemu zboru, ki bo lahko zaustavil izvajanje ukrepa. Prenehanje ukrepa lahko predlaga tudi najmanj deset poslancev. Mnenje k predlogu poda tudi Svet za nacionalno varnost, navaja STA. O okoliščinah za aktivacijo oz. prenehanje ukrepa vlada obvesti generalnega sekretarja ZN in visokega komisarja ZN za begunce, Evropsko komisijo ter generalnega sekretarja Sveta Evrope.

Posebni ukrep iz novele predvideva, da policija tujcu, ki ne bo izpolnjeval pogojev za vstop v Slovenijo, ne bo dovolila vstopa v državo, tujca, ki je nezakonito vstopil v državo in se na območju izvajanja ukrepov nahaja nezakonito, pa bo privedla do državne meje in ga napotila v državo, iz katere je nezakonito vstopil. Če bo tujec, ki bo poskušal nezakonito vstopiti na mejnem prehodu ali je že nezakonito vstopil na ozemlje Slovenije iz sosednje države članice EU, izrazil namero podati prošnjo za mednarodno zaščito, bo policija izvedla identifikacijski postopek in ugotavljala njegovo identiteto, še predvideva besedilo novele.

Ne glede na določbe zakona, ki ureja mednarodno zaščito, pa policija to namero zavrže kot nedopustno, če v sosednji državi članici EU, iz katere je tujec vstopil, ni sistemskih pomanjkljivosti glede azilnega postopka in pogojev za sprejem prosilcev, ki bi lahko povzročile nevarnost mučenja, nečloveškega ali poniževalnega ravnanja, in tujca napoti v to državo. O pritožbah bo odločalo ministrstvo za notranje zadeve, a pritožba zoper sklep ne zadrži izvršitve, še predvideva novela.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je ob predstavitvi novele v DZ zagotavljala, da je pisana kot skrajni ukrep, če Slovenija zaradi preobremenjenosti ne bi mogla več izvajati zakona o mednarodni zaščiti. Obenem je dejala, da so začeli zakon snovati leta 2015, po tem ko je Evropska komisija predlagala, da bi Slovenija postala žariščna točka, t. i. hotspot. »Takrat so zagorele vse rdeče luči,« je dejala ministrica, ki je poudarjala še, da zakon potrebujemo, da ne bi prišlo do izrednih razmer. Temu so sledili tudi podporniki zakona, ki so izpostavljali predvsem skrb za varnost. Njegovi nasprotniki pa so sledili argumentom nevladnih organizacij, Sveta Evrope in Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR), da zakon krši mednarodne pogodbe.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Pred obravnavo predloga novele v državnem zboru je več kot 20 nevladnih organizacij, ki delujejo na področju zaščite beguncev in človekovih pravic, pozvalo k zavrnitvi zakona.

Podporo noveli je odrekel tudi predsednik DZ Milan Brglez, ki je dejal, da ne more glasovati za zakon, za katerega meni, da krši ustavo in mednarodne pogodbe, ki jih je ratificirala Slovenija. »Bojim se, da ta zakon uzakonja kršitve temeljnih človekovih pravic, ki so določene v naši ustavi,« je dejal in izrazil bojazen, da bo imel sprejem takega zakona posledice za Slovenijo tudi na mednarodnem parketu. Podobno kot Brglez je proti noveli glasovalo kar nekaj poslancev koalicije, med drugim del poslancev SMC in DeSUS ter poslanci SD. Predvsem v DeSUS in SD je pretehtalo sprejeto dopolnilo, saj so že pred tem napovedovali, da zanje rešitev, po kateri bo za aktivacijo ukrepa zaprtja meje dovolj absolutna večina, ni sprejemljiva.

Novelo so torej podprli v delu največje koalicijske poslanske skupine SMC ter v opozicijskih SDS in NSi, prav tako je za glasoval del poslancev DeSUS. Proti pa so bili še ZL.

Čeprav sta si podpredsednik stranke SMC Brglez ter predsednik stranke in vlade Miro Cerar na tej točki prišla povsem navzkriž, vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer zagotavlja, da »se v stranki zaenkrat pogovarjajo«. »Vsekakor se bomo usedli in se o takšnih zadevah, tudi o tej danes, pogovorili, kot je to običajno,« je dejala.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.01.2017 ob 11:22 gost

      Sem za človekove pravice ampak če se je EU res odločila da žrtvujejo Slovenijo da nastane žep oz. žariščna točka vseh beguncev, "ki bi jih vračala Nemčija in Avstrija", sem za zakon o beguncih, ker vem, da Hrvaška in Madžarska nikoli nebi vzela beguncev od Slovenije.

      22 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.01.2017 ob 11:53 gost11 gost

      Enkrat je potrebno reči Bobu, Bob.

      18 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.01.2017 ob 12:45 žalosten gost

      in naša poslanka Bačiveva je glasovala proti takemu zakonu....proti našemu narodu, če pride do eskalacije vdora....molimo Boga, da se nič ne zgodi!

      20 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.01.2017 ob 13:22 LFL gost

      zaskrbljen -- -- -- si lahko za svojo prazno glavo. Žalosten si pa lahko ,da ne veš pravilno RAZSODIT kaj je prav in kaj ne.Včeraj sem spremljal dogajanje v DZ in .bil sem zgrožen zaradi razmišljanja ,, nekaterih ,,poslance LEVICE . Posebno pa poslancev ZDRUŽENE LEVCE . V času bivše države bi vsi taki bili PROTI DRŽAVNI ELEMENTI ,končali pa bi na Golem otoku v Kočevski reki itd . V Slovenijo bi sprejeli 25 000 lenuhov ki se nikoli ne bodo integrirali v EU in na način življenja v EU. Mi bi se naj podredili njihovemu načinu življenja in njihovemu ALAHU .MALO MORGEN. JA g HANŽEK ,g.TRČEK, g. KORDIŠ in ostali malo v šumo obrnjeni si ji lahko pelajo domov. ME pa zanima njihova dobrosčnost čez 2 meseca. Ja gost 11 ima prav ENKRAT JE POTREBNO REČI BOBU BOB. NA SLOVENSKEM SMO MI GOSPODAR. Komu pa tu ni všeč pa naj nam pomaha v SLOVO.

      34 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.01.2017 ob 13:34 gost

        čestitan za napisano! Mislim pa, ka je zaskrbljeni napijsao "žalostno", ka je Bačička glasovala proute...kak je že gorje napijsau! Poglednite Avstrijce, že meje zapirajo, pa nas kontrolejrajo, mij pa nebe smeli poskrbeti za naše lidij. Kak je Janša povedau, že pred enen leton bi tou mogle sprejeti.

        23 2 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.01.2017 ob 19:49 Marmur gost

      Ponavljam, kar sem že napisal o tej temi. Strah pred tujci je lahko upravičen, če so to ljudje, ki imajo slabe namene in delajo razno razne težave, še zlasti pa, če postanejo teroristi in če je njihov dolgoročni namen širjenje muslimanske vere v naših krajih. Sam nisem ravno veren, ampak me to vseeno skrbi, ker bo slejkoprej prihajalo do medverskih napetosti, sovražnosti, razprtij in slabih dejanj. Sprejeti pa bi morali ljudi, ki so morali zbežati zaradi vojne, da so si rešili življenje, in če so pripravljeni sprejeti naš način življenja. Tudi prekmurski izseljenci so nekoč šli po svetu in večina jih je našla razumevanje v tujih deželah. Dodajam še, da podpiram zaščitni zakon, saj moramo biti pripravljeni, če bi se v našo državo napotile (vstopile) množice migrantov in beguncev, naprej (v Avstriji, Madžarski) pa jih ne bi sprejemali. Ogrožena bi bila naša varnost, lahko tudi naša življenja.

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.01.2017 ob 13:48 Marmur gost

        Samo nekoliko bi se rad dopolnil. Zapisal sem, da bi morali sprejeti ljudi, ki bežijo zaradi vojne, a s tem nisem imel v mislih, da bi za to morala poskrbeti Slovenija, ampak prva varna država v bližini vojnega območja. Med begunci in migranti pa je vse preveč takih, ki želijo priti v Evropo zato, da bi se tu zaposlili, dobro služili, domov pošiljali denar in seveda želeli ohranjati (širiti) svojo muslimansko vero. Tega pa nikakor ne podpiram.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.01.2017 ob 19:57 gost

      Vendarle smo si enotni lepo in dobro ste napisali. Samo poglejte kaj si je nakopala NEMČIJA in kaj imajo Nemški državljani to da jih posiljujejo in ubijajo žalostno.

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.01.2017 ob 20:21 laik gost

      To kar je demonstrirala Združena levica včeraj na seji državnega zbora, to je za obsodit!. G. Hanžek, škoda, da si bil varuh človekovih pravic, pa tak šalabajzer. Begunci bi morali v prvo varno državo, TO JE VSAKA SOSEDNJA OD TE, KJER DIVJA VOJNA. Varna država je tista, kjer ni vojne, da te poučim. Če beguncev ni na NAŠEM ozemlju, JIM NE MOREMO KRŠIT ČLOVEŠKE PRAVICE!!!!Te pravice so jim kršene npr. v Srbiji. Kaj ima z našo varnostjo Evropa in njeni penzionerski seronje. Edino Sloveniji bi komandirali, Avstriji, Britaniji, Madžarski, itd ne morejo, ker se ti poserjejo na njih. Včeraj v DZ SO SE POKAZALI KOT PRAVI POLITIKI - POLITIKI opozicije Nove Slovenije in SDS, čeprav nisem velik pristaš le teh, Ti so pokazali, kdo bi moral biti prvi v državi Sloveniji - SLOVENCI, KI SMO NEKAJ PRISPEVALI ZA TO DRŽAVO, pa nas ta ima za četrto kategornike.Sramota, da nam državo vodijo šolniki, pravniki in novinarji, mislim na stranko Cmerarja. Migranti v letih od 18-50 bi se morali boriti za svojo državo, take izdajalce se je včasih streljalo, Hanžek bi jih pa imel kar 25.000.A vidite Sirijo, na eni strani vojna in izbeglice, na drugi strani države, življenje kot v raju!.In migranti bežijo v Evropo, kar preko 5 varnih držav bi jih sprejel Hanžek s svojimi čudali v stranki. Jebemti, pred volitvami bi še nekako človek verjel v vas, sedaj, ko delate proti domačemu narodu z predsednikom državnega zbora BRGLEZOM NA ČELU, bi vam pa VAŠI VOLIVCI, morali takoj odvzeti mandat, še več, sami bi morali ODSTOPITI. Kje vam je dostojanstvo.

      19 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      27.01.2017 ob 20:31 gost

      SLOVENSKA KOALICIJA, (posebej SD in DESUS), KAKO VAS NI SRAM, da delate proti domačim državljanom? Kako vas ni sram, da ŽENSKA UPA UDARITI PO MIZI, vi možaki se pa skrijete v mišje rupe. Ni čudno, da smo tam, kjer smo, posebej 50 in več letniki, za katere ni delovnih mest in življenja v tej tako vodeni državi? Njihovi volivci, a jim boste še vedno lezli v ZADN****?

      21 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.01.2017 ob 9:44 gost

      Jaz bi pa povedal tako Mi moramo imeti strah pred našimi politiki To je spet samo predvolilni boj Delali pa bomo spet tako kot nam bodo rekli iz Bruslja

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      28.01.2017 ob 10:10 panter gost

      Na naslednjih volitvah volite stranko GLAS , kjer se bomo borili za pravice Slovenskih državljanov , ko bomo poskrbeli , da noben Slovenec ne bo živel s stiski , potem lahko komaj začnemo pomagati migrantom , ker so to migranti , begunec gre v prvo varno državo. Vprašanje je zakaj pa ne grejo v Savdsko Arabijo , ki je bogata država , odgovor se ve , ker želijo širiti islam po Evropi.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      28.01.2017 ob 11:13 LFL gost

      Berem komentarje in vidim ,da ljudje v pokrajini ob MURI pravilno razmišljajo.Bedake z LEVE politične opcije bo treba na naslednjih VOLITVAH poučiti kaj mislimo DOMOLJUBI.Volil bom SDS. Vsi ki ste volili SD in ZL pa se morate zamisliti. Obljubljali so vam eno zdaj pa zagovarjajo nekaj čisto drugega. Po njihovem je BEGUNEC ali MIGRANT kakor koli že hočete na prvem mestu.Če pogledamo fotografije prebežnikov so v močni VEČINI MOŠKI od 18 - - - 50 let.Sami taki ki bi morali braniti SVOJE PREMOŽENJE. KJE PA SO ŽENSKE IN OTROCI. To pa nam da MISLITI. Nekdo zgoraj je napisal da so se moški skrili v mišje luknje ,ženska je pa udarila po mizi.V DZ sem pogrešal g. VIOLETO TOMIĆ.ona že najbrž z r..š.......i nogami čaka nam meji prihod ARABCEV. Sram naj je LEVICO in njihove podpornike . DELAJO KONTRA SLOVENIJE IN SLOVENCEV ne državljanov in državljank kot zelo pogosto radi poudarjajo.

      25 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      28.01.2017 ob 12:31 gost

      Ta vlada dela proti nam Slovencem Govori nam o visoki gospodarski rasti da nam bo bolje pri nas pa vsaki dan več siromakov Vsaki peti že skoraj preživi skoz mesec Cerarjeva delovna mesta so pa samo v tujini kjer ločuje Moža In Očeta od žene in otrok Torej sm ima be

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      28.01.2017 ob 13:57 Marmur gost

      Saj pa je ta vlada podprla zakon o tujcih! Premier Cerar ga je odločno podprl. Zakaj vpletaš druge teme? Saj imam tudi jaz precej pripomb na delo te vlade, ampak glede drugih odločitev.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      28.01.2017 ob 17:54 gost

      Zdaj ne vem kje sta študirala Pravo Cerar in Brglez eden v Sloveniji eden pa v Pakistanu ker sta različnega mnenja

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      28.01.2017 ob 19:46 Gosak gost

      Nič ni narobe, če te motijo njuna različna mnenja. Med pravniki je to nekaj vsakdanjega, pa ne samo pri nas. Žal! Pogrešam pa tvoje mnenje glede zakona o tujcih, saj tu gre za to temo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      28.01.2017 ob 22:01 gost

      Tu se zdaj vidi kdo je glavni

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      29.01.2017 ob 11:00 gost

      dragi zaposleni državljani, ki še vsaj službo imate, kot poroča računsko sodišče na strani 40, nas vsak migrant stane cca. 2000 eur x 500 takih je okroglo milijonček eur/letno. Kaj pravite, tudi za te boste morali odprti mošnjiček, eli pa kakšu nadvoru ob teh, ki jih že mate zašenki oddelati. Tak pač je, s tem se sprijaznite. Zdaj bodo pa vlagali VETO NA sprejetje zakona v DZ, ker Cmerar in Brglez oba z iste stranke imata NASPROTNA MIŠLJENJA, oba sta predsednika in ne vesta, kaj bi rada. To so ti strankarski veljaki, kot je nekdo omenil - pravniki, šolniki, novinarji v tej stranki, ki dela popolnoma nasprotno od VOLILNIH OBLJUB. Ena glavnih njihovih je bila, zmanjševati korupcijo, kaj nas opozarjajo mednarodne institucije_nismo je zmanjšali niti za milimeter, še več, kar kdo hoče, naj dela. Jebe se SMC-ju za Slovenijo in ubogljive državljane, bom rekel kar POKORNE, brezposelne na kolenih plazeče za preživetje.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.