https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

V soboški galeriji na ogled izbrana dela Janeza Boljke

29.01.2017 ob 7:05  

V Galeriji Murska Sobota so v četrtek odprli razstavo 34 izbranih del Janeza Boljke iz stalne zbirke in depojev Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Avtor bo predstavljen kronološko skozi vse pomembne etape in izpostavljene cikle. Razstava bo na ogled do 8. marca.

Poudarek bo predvsem na njegovi mali plastiki, kar sodi v koncept uveljavljenega Trienala male plastike, ki ga je v preteklosti organizirala Galerija Murska Sobota, je ob predstavitvi razstave povedal direktor Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki Goran Milovanović. V Galeriji Božidar Jakac imajo 272 del Janeza Boljke (1931-2013), velika večina je kipov, nekaj tudi grafik in slik. Razstavljenih je okoli 100 del, več kot polovica pa v depojih. Za soboško razstavo so izbrali dela iz treh Boljkovih glavnih ciklov, ki jih je razvijal vse življenje, navaja STA.

Prvi je etnološki motiv Ribničana, ki ga je začel že v 60. letih in razvijal skozi desetletja, drugi je Ivan Cankar, s katerim se je intenzivno ukvarjal ob natečaju za spomenik na Vrhniki in potem v Ljubljani, tretji pa so njegove živali oziroma metamorfoze živali.

Foto: galerija-ms.si

»Soboški izbor skulptur se začne s Cankarjem, ki bo verjetno zelo aktualen prihodnje leto, ko bo 100. obletnica smrti, na koncu so tudi kronološko postavljena dela zgodnjih 60. let, ki najbolj nakazujejo nadrealistične metamorfoze in razvoj njegovega kiparstva skozi železo in potem v bron, kjer skozi tehnologijo ostaja na isti ravni sestavljanja z elementi kipov. V osrednjem prostoru so njegove živali, ki so najbolj znane, saj so bile upodobljene tudi na slovenskih tolarjih, kovancih,« je povedal Milovanović.

Sodelovanje med galerijama je po njegovi oceni dobro, saj »obe sodita med sedem galerij, ki ob nacionalnih ustanovah kreirajo slovenski likovni kulturni prostor in nekako držijo svoja področja v stiku z Evropo in ostalim prostorom.« S tem se strinja tudi direktor Galerije Murska Sobota Robert Inhof in dodaja, da se je sodelovanje začelo na zelo profesionalen način. Upa, da bo tako tudi v prihodnje, saj sta se z Milovanovićem že dogovorila za nove izmenjave. Pri tem bodo, tako Inhof, pošiljali in sprejemali samo tisto, kar je zares vredno pokazati v obeh prostorih.

Lani so v Kostanjevici na Krki razstavljali dela Ignaca Medena, marca bosta galeriji pripravili retrospektivno razstavo del Dušana Tršarja in jo jeseni prenesli v Mursko Soboto.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.