https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Glede bolniške za otroka nova pravila

30.01.2017 ob 14:00  

Trenutno pripada bolniško nadomestilo le staršem, če otroka negujejo doma, ne pa v bolnišnici. V novem zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju se bo to spremenilo.


Iz obveznega zdravstvenega zavarovanja je v celoti krito sobivanje enega od staršev v zdravstvenem zavodu z bolnim otrokom do starosti otroka vključno petih let, to določa obstoječi zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

V breme obveznega zdravstvenega zavarovanja imajo starši zagotovljeno brezplačno nastanitev in prehrano v bolnišnicah, ZZVZZ pa v omenjenem primeru staršem ne daje pravice za nego otroka.

Smatra se namreč, da je le ta zagotovljena v samem zdravstvenem zavodu oziroma bolnišnici, kjer se otrok zdravi. Pravica do bivanja ob hospitaliziranem otroku je omejena zgolj na bolnišnično zdravljenje, kar pomeni, da med zdraviliškim zdravljenjem otroka staršu ne pripada. Z novim zakonom se bo to spremenilo.

Foto: homeopathyplus.com

Nov zakon predvideva spremembe

"Res je, da veljavna zakonodaja za čas sobivanja z otrokom v bolnišnici staršu ne prizna tudi pravice do nadomestila plače oziroma do začasne zadržanosti od dela," priznavajo na ministrstvu za zdravje in dodajajo, da nameravajo te omejitev odpraviti.

Staršem nov zakon predvideva do sobivanja v bolnišnici za otroke do šestega leta starosti. Do 18. leta starosti pa v primeru zdravljenja težkih zdravstvenih stanj. Po novem pa imajo poleg brezplačne nastanitve in prehrane v bolnišnici zagotovljeno tudi denarno nadomestilo.

Kako je z bolniško, če je en starš nezaposlen?

Za nego otroka doma staršem pripada bolniška in nadomestilo. Pri tem pa veljajo določene omejitve. Starš ima pravico do nadomestila plače za nego ožjega družinskega člana, če tege ne more zagotoviti zakonec, ki je nezaposlen, upokojen ali lahko zagotavlja nego brez zadržanosti od dela.

"Podatke o tem, ali je zakonec nezaposlen, upokojen ali lahko zagotavlja nego brez zadržanosti od dela, mora osebnemu zdravniku posredovati zavarovanec, ki uveljavlja pravico do nege," poudarja Peter Rutar z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. "Lahko pa pride do primerov, ko tak zakonec ne more zagotoviti nege otroka. Razloge mora dokazati zavarovanec, ki uveljavlja pravico do nege, in sicer z ustrezno dokumentacijo (npr. pogodbo o opravljanju dela, zdravniškim potrdilom) ali na podlagi izjave primerih, ko z dokumentacijo ne razpolaga."

Foto: bodylab.com

Kako je glede porodniške?

Podobno je v primeru, ko eden od staršev na porodniškem oz. starševskem dopustu in lahko starš sam neguje tudi drugega otroka, ki zaradi zdravstvenega stanja potrebuje nego. "Vendar pa tudi v tovrstnih primerih lahko pride do situacije, da npr. mati, ki je na porodniškem dopustu, zaradi objektivnih razlogov ne more zagotoviti nege otroku," pojasnjujejo pri ZZZS. "To pomeni, da je potrebno ugotavljati vse okoliščine konkretnega primera, pri čemer je potrebno izhajati iz dejstva, da mora imeti otrok v času bolezni oziroma poškodbe dejansko zagotovljeno ustrezno nego."

Kot primer so pri ZZZS navedli situacijo, ko je potrebno ugotavljati, ali bi morala biti otroka zaradi zdravstvenega stanja ločena en od drugega. "V tem primeru nege obeh otrok na more zagotoviti  mati," poudarjajo pri ZZZS.

Krajši delovnik zaradi majhnih otrok

Spletni portal Žurnal poroča, da prav tako veljajo omejitve, če eden od staršev uveljavlja pravico po zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih in je s tem namenom z otrokom doma. Za isto obdobje drug starš ne more uveljavljati še nege iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja.

"Če en uveljavlja pravico do dela s krajšim delovnim časom od polnega (neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti)," poudarjajo pri ZZZS, "lahko drug starš uveljavlja nego ali spremstvo le za preostale ure, pri čemer je potrebno upoštevati tudi čas, ki ga starša potrebujeta za prihod na in z dela."

Foto: baldivisfmc.com.au

"Zdravniki, ki odločajo o začasni zadržanosti od dela zaradi nege otroka morajo v vsakem konkretnem primeru ugotavljati, ali imajo otroci, ki nego potrebujejo, le to dejansko zagotovljeno. Ne šteje se avtomatično, da nego v vsakem primeru lahko zagotovi starš, ki je na porodniškem ali starševskem dopustu," je povedal Peter Rutar iz ZZZS.


    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.