https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Svetovni dan brez cigarete

31.01.2017 ob 10:00  

Danes je svetovni dan brez cigaret. To je dan, ko naj bi se kadilci odrekli nikotinu ali pa vsaj zmanjšali število pokajenih cigaret. Kajenje je škodljivo za zdravje, kar kažejo vse znanstvene raziskave in to ne samo za tiste, ki kadijo, pač pa tudi za pasivne kadilce.


Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so sporočili, da v Sloveniji še vedno kadi skoraj vsak četrti odrasli prebivalec, kajenje pa je razširjeno tudi med mladostniki. Po navedbah NIJZ statistka kaže, da dve tretjini kadilcev umreta zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje. Sicer pa kadilci v povprečju izgubijo od 10 do 15 let življenja, veliko let pred smrtjo pa preživijo "z zelo slabo kakovostjo življenja," še navajajo pri NIJZ.

Foto: bodieko.si

Po navedbah NIJZ, zaradi bolezni, ki jih povzroče kajenje v Sloveniji vsako leto umre 3600 ljudi, "kar je več, kot je smrti zaradi vseh nezgod, samomorov, alkohola, prepovedanih drog in aidsa".

Kajenje tobaka škoduje vsakemu organu v telesu. "Povzroča številne vrste raka, bolezni dihal, bolezni srca in ožilja ter številne druge bolezni, med drugim sladkorno bolezen, revmatoidni artritis, bolezni oči, motnje erekcije, splošno poslabšano zdravstveno stanje in podobno," opozarjajo na NIJZ.

Foto: allevents.in

Predstavniki v Nacionalni mreži nevladnih organizacij s področja javnega zdravja (Mreža NVO varujejo naše zdravje, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija, Mreža 25x25, Preventivna platforma in Rdeči križ Slovenije) so prepričani, da je treba predvsem preprečiti možnost oglaševanja in zavajanja mladih s strani tobačne industrije. Prepričani so, da mora država poskrbeti za učinkovito in zadostno financiranje preventivnih ukrepov in programov, ki so dokazano učinkoviti, ter sprejeti zakonodajo, ki je prid varovanja in krepitve zdravja. 

Foto: slomedia.it

Letošnji svetovni dan brez cigarete praktično sovpada z začetkom obravnave predloga zakona o omejevanju porabe tobačnih in povezanih izdelkov v DZ, ki ga bo v sredo obravnaval odbor za zdravje.

Zakon uvaja dokazano učinkovite ukrepe. Med njimi so tudi enotna embalaža in popolna prepoved oglaševanja ter razstavljanja teh izdelkov, je konec prejšnjega tedna poudarila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki se je prav tako zavzela in tako tudi apelirala na poslance, da predlagani zakon sprejmejo v celoti in da čim prej zaživi v praksi.

V NIJZ in Nacionalni mreži nevladnih organizacij s področja javnega zdravja omenjeni zakon podpirajo, prav tako ga je podprla Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije, poroča Slovenska tiskovna agencija.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.