https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

S pohodom ob reki Muri zaznamovali 17. svetovni dan mokrišč

02.02.2017 ob 7:35  

Na pohodu v Žabniku, pri Svetem Martinu na Muri na Hrvaškem se je v nedeljo, 29. januarja 2017, zbralo več kot 300 pohodnikov iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije. S pohodom ob reki Muri so počastili svetovni dan mokrišč (WWD – World Wetlands Day), ki ga sicer obeležujemo danes, 2. februarja. S pohodom pa so tudi opozorili, da ne želijo, da bi Muro zajezili zaradi hidroelektrarn.


Gostitelj letošnjega mednarodnega pohoda sta bila Međimurska priroda, ki upravlja z regijskim parkom Mura-Drava, in občina Sv. Martin na Muri. Pri organizaciji so sodelovali slovensko društvo Tabrih, avstrijsko društvo Lebende Erde in Vulkanland (LEiV), Stainz bei Straden, in slovenski javni zavod Krajinski park Goričko.

Med prijatelji in prijateljicami reke Mure in njenega živega sveta je bilo veliko takih, ki se ob Muri srečujejo že od leta 2000, ko je društvo Tabrih z Razkrižja začelo organizirati pohode, da bi ozavestilo ljudi o pomenu ohranjanja mokrišč in da bi tudi poplavni svet ob Muri vpisali na seznam svetovno pomembnih mokrišč, ki jih varuje konvencija, podpisana leta 1972 v iranskem mestu Ramsar, katere podpisnica je tudi Republika Slovenija.

Jože Stamničar, član društva Tabrih, je opisal začetke in namen pohodov ob Muri. »Sedemnajst let mineva, odkar se je 15 pohodnikov društva Tabrih z Razkrižja, ki si prizadeva ohranjati naravno in kulturno dediščino, odpravilo na prvi pohod ob Muri. Sedemnajst let mineva, odkar želimo mokrišča ob Muri uvrstiti na svetovni zemljevid območij, varovanih po Ramsarski konvenciji. Kakšno je stanje po sedemnajstih letih, vidite le tisti, ki prihajate na pohode in tako spoznavate življenjska okolja najširšega  poplavnega območja Mure med visokimi nasipi. Skrb za podnebje je skrb za ohranjanje poplavnih območij ob Muri, skrb za rokave in mrtvice in skrb za ozaveščenost ljudi, ki živimo ob Muri v Prekmurju, Prlekiji, v Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem. Pohodniki s pohodi opominjamo in želimo, da Mura teče še naprej brez ovir, kot del bodočega biosfernega območja Evrope: Mura–Drava–Donava pod okriljem Unesca.«

»Reka Mura in njena mokrišča v poplavnih logih so pomembna za vse ljudi, ki živijo ob njej. V mokriščih se polni in prečiščuje naš vir pitne vode, snežnica iz Alp in deževnica, ki pade na porečje Mure in se shranjuje v podtalnici. V poplavnih logih, mrtvicah in rokavih je živ svet, ki uravnava vremenske dogodke in ohranja življenje«, je povedala Stanislava Dešnik, direktorica Javnega zavoda KP Goričko.

V Sloveniji je reka Mura v procesu razglasitve 5-državnega biosfernega območja Mura–Drava–Donava, hkrati pa ji grozijo zajezitve s hidroelektrarnami. Trenutno nevladne organizacije pripravljajo mnenja na okoljsko poročilo, izdelano v okviru postopka celovite presoje vplivov na okolje za Državni prostorski načrt za hidroelektrarno Hrastje-Mota.

Foto: amazon-of-europe.com

Več fotografij v spodnji galeriji ...


    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.