https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Nagrajenci Mestne občine Murska Sobota ob letošnjem kulturnem prazniku

03.02.2017 ob 11:00  

Mestni svet Mestne občine Murska Sobota je na decembrski seji sprejel sklep, da ob letošnjem kulturnem prazniku nagrade Mestne občine Murska Sobota prejmejo naslednji nagrajenci: Plaketo Mestne občine Murska Sobota za pomembne dosežke na področju kulture prejme Gregor Purgaj. Priznanje Mestne občine Murska Sobota za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti prejmeta Upokojensko pevsko društvo Püngrad iz Kroga in Edvard Jakšič.

Plaketo Mestne občine Murska Sobota za pomembne dosežke na področju kulture prejme Gregor Purgaj

Gregor Purgaj, ki je odraščal ob stripih in ilustracijah, je eden najvidnejših mlajših ustvarjalcev alternativne umetnosti v Murski Soboti. V 90-letih ga je pritegnila grafitarska scena ali Street Art. V Murski Soboti je širšemu občinstvu poznan predvsem po poslikavi Bibiliobusa – potujoče knjižnice in poslikavi transformatorja ob knjižnici. V njegovih delih se čuti vpliv slikovne umetnosti, dizajna, plakata, fotografije in grafitov iz ulice. Vse to vpliva na estetiko njegovega dela.  

Foto: Arhiv Pomurec.com

Purgaj je kot vidni predstavnik Street Arta razstavljal v različnih krajih po Sloveniji in tujini: MIKK, Murska Sobota; Strmina, Radenci; MCC Kibla, Maribor; Galerija Murska Sobota (6 – krat); DLUM, Maribor; Animateka – mednarodni festival animiranega filma, Ljubljana; Inkijkmuseum Eindhoven, Nizozemska; Center urbane umetnosti – Kino Šiška, Ljubljana; Kulturni dom Gornja Radgona; Špital Gornja Radgona; Städtische Galerie im Theater Ingolstadt, Nemčija; Artist in Residence, Ingolstadt, Nemčija; Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec; Galerija Mini Mu, Trst, Italija; Schloss Tabor, Avstrija; Galerija Media Nox, Maribor; Banca di credito cooperative, Trst, Italija.

Dela Gregorja Purgaja so zastopana v stalnih zbirkah  Galerije Murska Sobota, Pomurskega muzeja Murska Sobota in v Špitalu v Gornji Radgoni. Purgaj je sodeloval pri devetih videoprodukcijah (Animirani ŠKMjovci, Mačji pastir, Dežurni krivci, Ethnotrip,…), devetih oblikovanjih zgoščenk (Stekli psi, Štefan Kovač Marko banda, Wrong, Hexenbrutal, Odpisani) ter projektih: Ples možganov, Antikorupcija in Odprto obrobje.

Purgaj je s svojimi deli obogatil kulturno življenje v Murski Soboti na poseben in unikaten način, s katerim je Street Art približal celotnemu mestu. Njegova dela so opazili tudi v tujini, o čemer pričajo mnoge razstave. Na ta način Gregor Purgaj ni predstavil samo svojih del, ampak tudi mesto Murska Sobota, kot kulturno mesto, ki se ponaša tudi s kulturnimi dosežki mladih na alternativni sceni.

Priznanje Mestne občine Murska Sobota za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti prejme Upokojensko pevsko društvo Püngrad iz Kroga

Upokojenski pevski zbor Püngrad so v Krogu ustanovili pomladi 2003, zaradi pomanjkanja moških pevcev ni bilo možno ustanoviti mešanega zbora.

Štiri leta je 22 pevk vodila Marija Rituper, zatem  je vodenje prevzela glasbena pedagoginja Anka Suhadolnik, ki je vpeljala triglasno in štiriglasno petje z vsemi elementi zborovskega petja. Kakovost petja je iz leta v leto rasla, kar se je odražalo na številnih pevskih revijah upokojenskih pevskih zborov, petkrat je bil izbran za nastop na državni reviji upokojenskih zborov. Trikrat je zbor predstavljal pomursko regijo na vsakoletnem Festivalu za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu, kjer se pomerijo najboljši zbori iz vse Slovenije.

Foto: Arhiv seniorji.info

Zbor je imel številne nastope na številnih prireditvah v domačem okolju ter samostojne koncerte v mnogih krajih po Pomurju in Porabju.

Zbor bo v maju 2017 praznoval 15. obletnico neprekinjenega delovanja, pevke bodo prejele priznanja in Gallusove značke. Uspešni nastopi so pevkam spodbuda, da vztrajajo. Veliko jim pomeni druženje, pripadnost in zavest, da so še vedno koristne in s  svojim petjem bogatijo kulturno življenje v domačem in širšem okolju ter promovirajo krajevno skupnost in občino. Pevke so polne energije in življenja, njihovo delo je prežeto z neizmerno voljo do petja.

Priznanje Mestne občine Murska Sobota za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti prejme Edvard Jakšič

Edvard Jakšič je kot član Strokovnega društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja izjemno angažiran pri kulturnem in strokovnem udejstvovanju. Njegova največja strast v prostem času je ljubiteljsko gledališče, kjer sodeluje kot igralec, v zadnjem času pa predvsem kot scenarist in režiser. Ob dogodkih v društvu organizira kulturno popestritev, ki jo pripravi skupaj z dijaki Srednje zdravstvene šole ali s člani Ljubiteljske gledališke skupine. Ta je bila ustanovljena leta 2014,  že prvo leto so uprizorili komedijo »Žensko-moški svet in ena tašča«, s katero so nastopali kar 22-krat v različnih krajih Pomurja. Scenarist in režiser te predstave, Edvard Jakšič je bil prisoten na vseh vajah in nastopih. Za člane skupine je napisal tudi nekaj skečev. Lani je za skupino napisal novo komedijo z naslovom »Tragedija, da je že komedija«.

Poleg kulturnega vložka za Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja piše in režira še za gledališko skupino Mokoš iz Bakovcev, gledališko skupino Kroške tikvi iz Kroga (scenarij in režija avtorskih predstav Zapuščina in Zadnji dan službe) in dela kulturne dogodke z dijaki Srednje zdravstvene šole (scenarij in režija avtorskih predstav Tipična slovenska družina in Ambulanta na kubik).

Foto: Arhiv Pomurec.com

Edvard Jakšič je tudi sicer aktiven v različnih kulturnih društvih, med drugim sodeluje v Kulturno umetniškem društvu Štefan Kovač, kjer je kot igralec nastopil v predstavah: Meteorit v kozarcu (2010), 120 voltov (2011) in Bog – Zeus (2012). Poleg tega piše skeče za različna kulturna društva (Aufbiks, Župan na obisku in Kandidatura za pomembno osebo) , 15 let vodi božični zbor Srednje zdravstvene šole in sodeluje v pevskem zboru Prekmurskih lovcev Murska Sobota;

Edvard Jakšič je prejel priznanje Javnega sklada za kulturne dejavnosti republike Slovenije za najboljši scenarij za predstavi Ambulanta na kubik in Zapuščina (2013), Srebrni znak – Priznanje za zasluge Strokovnega društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja in priznanje za najboljši scenarij skeča v Pečarovcih, »Zagrebaš« 2013.

Župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek bo nagrajencem nagrade izročil na osrednji občinski slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku, ki bo v torek, 7. februarja 2017, ob 19. uri v Gledališču Park Murska Sobota. Slavnostni govornik ob prazniku bo pesnik in pisatelj Dušan Šarotar. V programu bodo nastopili Vita Mavrič & Jaka Pucihar band. Video portrete letošnjih nagrajencev je režirala Duša Škof. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.