https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Pogodbe iz Zakona o Pomurju zamrznjene

31.03.2011 ob 13:12  

Ker pogodbe niso vsebovale protikorupcijske klavzule in za njih ni zagotovljenih proračunskih sredstev, so na Ministrstvu za lokalno samoupravo in regionalni razvoj zamrznilo pogodbe s podjetji Oikos, Pristop in Pribinovina.

Kot poroča portal 24ur.com je ministrstvo protikorupcijski komisiji odstopilo dokumentacije o javnem naročilu za spodbujanje socialnega podjetništva, ki ga je dobilo murskosoboško podjetje Pribinovino, o javnem naročilu za promocijo pomurske regije, ki ga je dobil ljubljanski Pristop, o javnem naročilu za podporo pri pripravi in izvajanju razvojnih projektov, kjer je bil izbran domžalski Oikos. Komisija je ugotovila, da pogodbe nimajo protikorupcijske klavzule, zato so uvedli prekrškovni postopek zoper odgovorno osebo Službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

Odkritih več domnevnih nepravilnosti

Na službi vlade so glede spornih pogodb uvedli izredno revizijo, ki je pokazala več domnevnih nepravilosti. Čeprav delo državnega sekretarja dr. Andreja Horvata ni predmet revizije, je ministrica Duša Trobec Bučan v začetku meseca preklicala njegovo vodenje Projektne pisarne vlade v pomurski regiji zaradi suma nasprotja interesov.

Marjan Lešnik in državni sekretar dr. Andrej Horvat

Tako je bilo v reviziji ugotovljeno, da vseh sredstev za izvajanje projektov sploh ni predvidenih v državnem proračunu, da postopek javnega naročila za promocijo regije z namenom privabiti vlagatelje ni bil skladen z Zakonom o javnih naročilih, revizorka opozarja tudi, da so v spisu zapisi poslanih Horvatovih elektronskih pošt oziroma SMS sporočil glede posredovanja pri sprejemu odločitve o oddaji javnega razpisa.

Revizorka je še ugotovila, da obstaja možnost podvajanja pri izvajanju posameznih nalog, ki jih po pogodbi izvaja RRA Mura in na podlagi javnih naročil izbranimi drugimi zunanjimi izvajalci in da so stroški izvajanja Zakona o razvojni podpori pomurski regiji v obdobju 2010–2015 znašajo že 30 odstotkov celotnega Programa Pomurje, čeprav je bilo za izvajanje zakona predvideno desetina tega.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.