https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Izredna seja MOMS pričakovano ni prišla do razprave zaradi nesklepčnosti

Murska Sobota, 03.02.2017 ob 15:12  

Danes je potekala druga izredna seja Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota, ki jo je sklicalo 11 svetnikov v zvezi z morebitno naselitvijo družine pod mednarodno zaščito v Mursko Soboto. Vendar Mestni svet ni zasedal, saj je bilo prisotnih le 10 od 26 svetnikov, s čimer niso bili izpolnjeni pogoji za veljavno odločanje.

 

Prisotnih le 10 od 26 mestnih svetnikov

Svetniška skupina SDS je s podpisniki vložila dne 20. 1. 2017 zahtevo za sklic izredne seje Mestnega sveta s točko dnevnega reda »Obravnava namere Vlade RS glede naselitve azilantov v stanovanje večstanovanjske stavbe na Lendavski ulici 17/b v Murski Soboti in morebitnih nadaljnjih namer nastanitev azilantov v Mestni občini Murska Sobota.« Kljub dejstvu, da je župan dr. Aleksander Jevšek zahtevo preučil in se v skladu z Ustavo, zakonsko ureditvijo ter občinskimi predpisi odločil, da izredna seja ni potrebna, so se vlagatelji odločili, da jo skličejo sami.

Mestni svet veljavno odloča, če je na seji navzoča večina članov mestnega sveta. Ker je bilo prisotnih le 10 od 26 svetnikov, ni bila zagotovljena sklepčnost in veljavno odločanje ni bilo možno. Zato se je seja kljub dodatnemu odmoru  končala brez razprave.

O tej tematiki bodo razpravljali na redni seji v torek

Na predlog župana Jevška bodo svetniki na redni seji 7. 2. 2017 obravnavali in razpravljali o vloženi peticiji proti naselitvi azilantov v trosobno stanovanje v Murski Soboti.

SD: stiska ljudi ne bi smela biti  sredstvo za nabiranje političnih točk

Poleg svetniške skupine SMC, o čemer smo danes že poročali (http://www.pomurec.com/vsebina/41578/SMC__danasnja_izredna_seja_MOMS_o_nastanitvi_azilantov_ne_vodi_k_resitvi__prej_ravno_nasprotno_) so izredni seji nasprotovali tudi svetniki svetniške skupine SD.

»Predlagani sklepi predlagateljev so v nasprotju z mednarodnimi pogodbami, ustavno in zakonsko ureditvijo ter civilizacijskimi normami,« so zapisali v izjavi za javnost. Socialni demokrati so mnenja, da tovrstni sklepi niso v pristojnosti mestnega sveta, predvsem pa so v nasprotju z mednarodnimi pogodbami, ustavno in zakonsko ureditvijo ter civilizacijskimi normami. Zato podpirajo odločitev župana Mestne občine Murska Sobota, ki se je odločil, da hkrati zavrne predlagane sklepe enajst svetnikov, istočasno pa s ciljem po objektivni informiranosti in razpravi uvrsti na redno sejo mestnega sveta točko, v sklopu katere se bo občanke in občane celovito informiralo o vloženi peticiji proti naselitvi azilantov v trosobno stanovanje v Murski Soboti. Menijo, da »stiska ljudi, ki so pod mednarodno zaščito, ki prihajajo iz vojnih območij z izkušnjo vojnih grozot, ne bi smela biti sredstvo za nabiranje političnih točk. Sedaj je čas, da Prekmurci pokažemo svojo srčnost, poštenost in ljudem v stiskam pomagamo. To dolgujemo tako našim prednikom, našim otrokom kot tudi zanamcem.«

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija