https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Samo Simčič v murskosoboški knjižnici predstavil svojo novo knjigo Orfiška šola

Murska Sobota, 04.02.2017 ob 11:00  

Samo Simčič je v petek, 3. februarja 2017, v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti predstavil svojo knjigo »Orfiška šola,« ki je izšla pred kratkim.


Simčič je napisal knjigo iz potreb današnjega časa. "Vsa moderna umetnost v 20. stoletju je razvrednotila vsa temelja in to zato, ker mislijo, da vrednote izhajajo iz družbene odgovornosti. Sedanje vrednote so ustvarjali posamezniki in niso nikoli prišle iz socialne potrebe. Nujno je, da se pokaže pot iz tega sveta, ker so vrednote izginile iz tega sveta, in to ne samo iz umetnosti. Danes se namreč ne ve, kaj je kriterij za umetnost. V knjigi je opisano po kakšni poti lahko preidemo do vrednot, kako priti do resnične umetnosti," je povedal Simčič.

Simčič je vrsto let proučeval, kaj je Orfiška šola. V knjigi je prikazal, s čimer se je Orfiška šola vedno ukvarjala. Orfiška šola ima svoje korenine v starogrškem in staroegipčanskem obdobju in ni bila nikoli dostopna javnosti. Gojili so jo v tajnih krogih od ust do ust. Še danes obstaja težnja skrivati njene temelje, da ne bi bili zlorabljeni s profanostjo, vendar ni razlogov za njeno tajnost. Na osnovi mitoloških zgodb »Orfej in Evridika«, »Eros in Psihe«, »Dioniz in Perzefona«, »Oziris in Izida« ter legende o Salomonovem templju in njegovem graditelju Hiramu prikazuje esej z naslovom »Orfiška šola« prodiranje v spoznanje globin človekove zavesti, ki je bilo predmet orfiškega šolanja, in razkriva sodobno pot spoznanja skozi materialno, imaginativno, inspirativno in intuitivno zavest. Gre torej za 4 stopnje zavesti. Najbolj se zavedamo budne zavesti, naslednja je sanjska zavest, nato tista stopnja zavesti, ki se dogaja v našem spanju; brez sanj - ko spimo vendar ne sanjamo, je še ena stopnja zavesti ter smrtna zavest, ki je prikazana v mitološki zgodbi »Eros in Psihe.« Avtor navaja še eno stanje, ki se imenuje smrtni sen. Za vsako stopnjo zavesti pa obstaja določeno spoznanje.

Intuitivno spoznanje imamo takrat, ko se zavemo potrebe po moralnem dejanju. Človek je temeljno vprašanje današnjega časa in vedno je bil temelj današnjega sveta. Tako imenovana tajna orfiška šola je izšla iz delovanja Apolonovega templja v Delfih, ta pa je s svojim izrekom: »Spoznaj sebe in spoznal boš svet in bogove!« vir starogrške filozofije in evropske kulture je Samo Simčič hkrati s predstavitvijo knjige opozoril na dva tokova evropske zavesti, na zahodnoevropski in srednjeevropski tok. Razlika med obema je danes izrinjena iz zavesti.

Zahodno zavest je dal Sir Isaac Newton, ki je bil angleški fizik, matematik, astronom, filozof, ezoterik ter alkimist, in je vnesel v svet predstavo, da so vsi procesi v nas neki mehanizmi in to je splošna predstava. Te energije so mehanični tokovi. Srednjeevropski tok zavesti je dal Johann Wolfgang von Goethe, ki ni bil samo nemški pisatelj, pesnik, dramatik, politik, znanstvenik in filozof, med drugim je postavil teorijo barv. Ta zavest temelji na tem, da ustvarja teorijo preobrazbe (metamorfaze). Z analizo sveta namreč ne moremo priti do temeljnih substanc. Sklep je, da izvor življenja ni fizične narave.

Simčič je omenil tudi sholastiko, ki je srednjeveška krščanska filozofija in je po zaslugi Tomaža Akvinskega zacvetela, kajti izpopolnila in razvijala je Aristotelovo filozofijo (dokazovanje obstoja boga s filozofskim sistemom). Obstaja namreč svet idej. Svet idej je v človeku in nosilec je človekov jaz. Resnično je to, kar zaznamo s čuti in dokažejo z eksperimenti. Pozabi pa na jaz, kaj jaz mislim. Zunanji svet diktira svet. Svet nam pokaže, kaj je res.

"Mišljenje je temeljna lastnost človeka, na osnovi idealov lahko prodiramo v prihodnost. Najpomembnejše je, da se mora človek zavedati višjega jaza, če ne delamo na sposobnosti mišljenja, zakrknemo," dodaja Simčič.

Samo Simčič je bil v Sloveniji dejaven kot pesnik, esejist in publicist. V letih 1987 do 1990 se je v Bernu izobrazil za waldorfskega vzgojitelja. Skupaj s svojo ženo je ustanovil prvi waldorfski vrtec v Sloveniji. Nato se je preselil z družino v Švico, kjer je do upokojitve deloval kot socialni terapevt. Je član Visoke šole za duhovno znanost pri Goetheanumu v Dornachu pri Baslu. Živi v Dornachu.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.