https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Svetniška skupina SMC Murska Sobota opozarja na pasti nakupa radia Murski val

06.02.2017 ob 7:54  

Minuli teden je javnost razburkalo dogajanje okoli nakupa radi Murski val. Potem ko so pomurski župani dali zeleno luč CEROPU, da se poda v nakup 60-odstotnega deleža radia in mu tako tudi v prihodnje zagotovi delovanje v okviru regionalne radijske postaje posebnega pomena, pa se odpirajo nove polemike povezane z nakupom. Odzvali so se tudi v Lokalnem odboru SMC Murska Sobota, kjer županom pred morebitnim nakupom svetujejo temeljit razmislek.


Kot pravijo, v svetniški skupini SMC Murska Sobota pozorno spremljajo dogajanje okrog nakupa deleža podjetja Radio Murski val. Zavedajo se navezanosti in simpatij mnogih Pomurcev na pomurski osrednji radio, kljub temu pa jih skrbi racionalnost porabe javnih sredstev in številne neznanke povezane z morebitnim nakupom s strani Javnega podjetja CEROP.

Foto: Finance.si

V sporočilu za javnost so zapisali:

Tako javnost, kakor tudi naša svetniška skupina smo iz dneva v dan seznanjeni z vedno novimi informacijami in dejstvi, ki pri mnogih porajajo dvome o pravilnosti odločitve glede nakupa večinskega deleža Radia Murski val s strani JP CEROP po navodilih ustanoviteljic, pomurskih občin.

Četudi odmislimo nekatere špekulacije v javnosti, da so se župani odločili za nakup podjetja Radio Murski val zaradi prijazne obravnave na prihodnjih volitvah, pa ostaja dejstvo, da župani niso opravili skrbnega pregleda poslovanja podjetja pred samo odločitvijo in se naknadno lahko pojavi marsikatero neprijetno presenečenje. Tako imenovani »regijski interes« je po našem mnenju poln pasti in neutemeljen (Radio  Murski val je že bil v lasti podjetja iz Ljubljane). Ne nazadnje pa obstaja tudi skrb javnosti, da se bo zaradi nakupa Radio Murski val še bolj povečala cena za obdelavo in odlaganje odpadkov.

Marsikdo opozarja tudi na pravno oviro nakupa, saj odlok o ustanovitvi JP CEROP ne predvideva takih dejavnosti. Najbolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da JP CEROP tudi v primeru večinskega lastništva ne bo imel možnosti pravega odločanja o poslovanju, saj se z vsemi odločitvami mora strinjati tudi drugi (manjšinski) solastnik, ki pa po podatkih iz medijev ne razmišlja o prodaji deleža ali spremembi družbene pogodbe.

V svetniški skupini SMC Murska Sobota zato odločitve županov o nameri nakupa solastniškega deleža Radia Murski val pod tako negotovimi pogoji ne podpiramo. Ocenjujemo, da obstoji preveliko tveganje negospodarnega ravnanja z javnimi sredstvi in so bile pod pretvezo zaščite lokalnega interesa opuščene osnovne poslovne prakse nakupov poslovnih deležev.

Prepričani smo, da se mora:

- najprej opraviti celoviti pregled poslovanja in dejansko ovrednotiti vrednost deleža, ki ga želi kupiti JP CEROP;

- družbena pogodba spremeniti pred nakupom tako, da bo večinski lastnik imel tudi odločilen vpliv na vse poslovne odločitve;

- JP CEROP obvezati, da bo imenoval nadzorni organ Radia Murski val, z večinskim soglasjem ustanoviteljic JP CEROP.

 

Šele ob izpolnitvi vseh pogojev se lahko župani odločajo o ponovnem nakupu Radia Murski val. V kolikor do nakupa dejansko pride, pa ne moremo mimo dejstva, da se kupec zelo odmika od svoje osnovne dejavnosti za kar je bil ustanovljen. S strani župana MO Murska Sobota pa pričakujemo, da pred morebitno realizacijo nakupa, mestni svet MOMS seznani z vsemi dejstvi.

Svetniška skupina SMC Murska Sobota

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.02.2017 ob 8:40 Gosak gost

      To so prava dejstva in razlogi, zakaj naj bi (ne bi) CEROP odkupil večinski delež Radia Murski val. Vse drugo brez realne osnove.

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.02.2017 ob 8:41 Gosak gost

        Zanimivo bi bilo vedeti, kako je glasovala oz. kakšno stališče ima županja ljutomerske občine, kjer deluje Radio Maxi, ki ima domačega lastnika (podjetnik Žuman?). Je zaradi tega kvalitetnejši od Murskega vala? Dvomim. Je bolj poslušljiv? Kot kaže, je temu tako. Zakaj? Ker je bolj živahen in še kakšne dobre strani bi se našle. Obupno pa je poslušati nekega vedeževalca (Srđan Miladinović), ki govori srbsko, voditelji včasih prevajajo, včasih pa ne. Mučno je poslušati tudi večkratna ponavljanja nekaterih oddaj (Fanika in Đesa, olje 10,16 ...). Tisti, ki ste začeli pripisovati glavno zaslugo za to, da naj bi prišla pobuda za nakup Murskega vala s strani lendavskega župana Balažeka, pa bi pričakoval, da navedete dokaze, ne pa, "sliši se".

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.02.2017 ob 9:51 Sobočanec gost

      Končno je nišče povedo tak kak je praf... Podpišem.

      10 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.02.2017 ob 10:52 gost

      Ko slišite za SMC se primite za denarnice.

      12 23 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.02.2017 ob 11:10 gost1 gost

      V tem primeru ne. Se strinjam

      20 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.02.2017 ob 12:05 gost

      CEROP naj predelavle smeti, nej pa ka kupuvle firme, če ma višek pejnez naj zmenšajo prispevek. Takše stvari ka jih kupuvleja javne firme ne plačajo oni ka pa lidge. Direktora tej firme pa bi trbelo odpistiti zavolo "negospodarnoga ravnaja".

      23 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.02.2017 ob 12:21 Jouzek gost

        Tak je! Zdaj de se g. CIPOT skrijvo za "vej pa moji ustanovitelji so mi tak pravli"... ? Mater njin vsen sajavo! Tou sploj nebi smeli misliti!!! Prste kraj!!

        14 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.02.2017 ob 20:30 ren gost

        boukše od CEROPa so Šalovska, Petrovska, pa seveda tudi Soboška komunla...pa ešče več jih je ka prosijo pejneze od občin...tak se dela....pijtajte lidij ka delajo na CEROPi pa de van vse jasno ..to je v tem trenutke zavolo dobroga vodenja toga direktora ranč tak dobro podjetje, ka bi vsi radi šli ta delat...tudi takši kak tu pišete ali pa vaša deca

        24 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.02.2017 ob 12:44 Savaš gost

      Sedajna enkrat pa je SMC v skrbeh za MV, če je to res kar je napisano zgoraj, bi bilo mogoče prav, da ljudstvo nasede skrbem SMC-ja. Ker pa vemo, da je okrog SMC zbrana druščina, ki tam zato, da so v prvem planu osebni interesi. Nedvomno pa je res, da CEROP ni ustanovljen, da je lokalni SDH ali DUTB, ampak, da občanam nudi čim cenejše in kvalitetne usluge. Torej če pride do nakupa MV, bomo to v zelo kratkem času plačali občani. Direktor Cipot je stari mojster za zavajanje občanov, še posebej, ko jih je potrebno žejne prepeljati čez vodo. Ne dolgo nazaj, je hodil od občine do občine z elaboratom in jokal, da se z pobranim denarjem od odpadkov ne more pozitivno poslovati. Sedaj na enkrat pa je CEROP zmožen kupiti zgradbo bivše družbene prehrane in MV. Počasi Pomurska hobotnica plava na površje.

      11 35 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.02.2017 ob 13:31 Gosak gost

        Ej, Savaš, najprej kritiziraš skrb stranke SMC, potem pa tudi sam izražaš pomisleke glede nakupa Murskega vala s strani Ceropa. Pravzaprav si proti, ker je "CEROP ustanovljen, da nudi občanom čim cenejše in kvalitetne usluge". Tu pa se strinjam s tabo.

        25 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.02.2017 ob 19:25 gost

        Ni samo mojster zavajanja ampak prisvajanja naj se ljudje spomnijo kako je upravljal z občino MT,kako vodi računovodski servis žene in seveda mora zaposliti dva novinarja ,vendar vsaka zgodba se enkrat konča ?

        12 2 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.02.2017 ob 12:53 gost

      Utišajte radio, izklopite elektriko, zaklenite vrata in adio Murski val. To kar imajo v nedeljo za čestitke, take melodije, ki še za v koš niso - ni vredno, da se predvaja. Tisti, ki to naročate, pa rožni venec v roke in začnite molitev za spreobrnitev.

      12 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.02.2017 ob 13:46 gost

        Joj, to je tvoj argument!? Če ti niso všeč melodije, ki jih igrajo med čestitkami, pa preklopi na drugi program. Tako storim jaz, kadar vrtijo v glavnem samo hrvaške skladbe. Ampak tu gre za to, ali naj Cerop kupi ali ne Murski val. O tem pa nisi nič napisal.

        18 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.02.2017 ob 15:12 gost

        Če bo Murski val kupil lastnik radia Aktual, pa se bo samo hrvaška glasba vrtela. Programa, ki je sedaj, pa pač ne bo več.

        10 7 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.02.2017 ob 13:10 babilonija gost

      mene pa zanima, ka de naslednji fijasko županov? Pozablate, ka so dali pejneze že tüdi za of eroplan, šteri reklamejra Pomurje po svejti. Lekaj so prišle trij Kitajke pa včasi vujšle, da so vidle, kak smo mišičasti pa velki.

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      06.02.2017 ob 15:48 miha gost

      javno podjetje, ki je bilo ustanovljeno z namenom predelave in odstranjevanja odpadkov se nikakor ne bi smelo ukvarjati z dejavnostmi, za katere ni bilo ustanovljeno, če javno podjetje ustvarja presežek, pomeni, da so cene glede na stroške previsoke, torej naj zniža cene, to je javni interes, če pa vodilni ljudje v javnem podjetju želijo nastopati kot tržni kapitalisti, naj se odpovedo funkciji v javnem podjetju in naj grejo na svoje. najlepše je iz državnih jasli prodajat meglo o potrebnosti konkurence

      30 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      06.02.2017 ob 18:20 tgtgt gost

      sramota za soboško občino in ostale občine,denar od davkoplačevalcev hočejo dati za radio,njihovi argumenti za nakup so za lase privlečeni,norčevanje iz kmečke pameti.........

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      06.02.2017 ob 20:23 ce rop gost

      Dobro povedano SMC. Razni nacionalni in lokalni intresi nas veliko stanejo. Radio naj kupi kak privatnik in potem preživi na trgu. S takim programom ne bo dolgo živel. Enako je TVSLO. Naj prežvi na trgu. To, da ljudje plačujejo naročnino je uzakonjena kraja. Sam jim ne dam niti centa. V Sloveniji se vedno futra neke propadle projekte. Zaradi TEŠ 6 so položnice za elektriko za 1€ višje.

      22 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      06.02.2017 ob 21:44 kjjhg gost

      Čüjen ka je iniciatijva prišla z lendavskoga kunca. Rejsan?

      26 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      07.02.2017 ob 3:44 stara navezava gost

      Balažek & Čeh & Fujs je stara navezava, ki je uspela napizditi naivnoga soboškoga župana s t.i. regijskim interesom. V bistvu se jim pa gre za ohranitev stanja kot je, da bodo lahko še naprej izčrpavali Murski val.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.02.2017 ob 8:05 nindri indri gost

        In Balažek niti na seje ne hodi, ker je on itak preveč pomemben župan, da bi se pogovarjal z ostalimi. Stara naveza pa že lep čas samo zdrahe dela. Zavaja vse okrog sebe. Moramo jim pa priznati, da so ultra sposobni. Uspeli so nalagati veliko večino vpletenih. Tako prej kot tudi zdaj. Bravi dečki! Smilijo se mi tisti, ki morajo imeti z vami opravka.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      07.02.2017 ob 8:56 gost

      zanimivo je, da GMT ni uspel spraviti v red Murski val. Župani pa si mislijo da bodo

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      07.02.2017 ob 9:53 gost

      SMC kam bo pa šel Radič v službo

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      07.02.2017 ob 13:55 gost

      Ge zemejo peneze petrovski ,šalovski pa več takših županov če za sol pa za pluženje cest nemajo .To nej trbej glavno ka de se radijo dobro čul.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.