https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

V Murski Soboti predstavitev pesniške zbirke Vrvohodci

Murska Sobota, 13.02.2017 ob 9:00  

V pokrajinsko študijski knjižnici Murska Sobota so minuli petek predstavili pesniško zbirko Vrvohodci, delo dopisovanja v verzih treh pesnikov – Magdalene Svetine Terčon, Simone Solina ter Alberta Halasza. Na literarnem večeru, katerega je povezoval Milan Vincetič, je nastopil odličen kitarsko-vokalni duet Duo Ponte.

Pesniška zbirka Vrvohodci je dopisovanje treh pesnikov v verzih - knjiga, ki se bere v en glas, brez podpisov posameznih avtorjev pod verzi. Na ta način sprva deluje kot en glas, vendar je čez čas moč razpoznati stilsko različico posameznikov, ki se med sabo poslušajo, dograjujejo in dopolnjujejo.

Kot so povedali avtorji, so pesmi nastale spontano, kot dopisovanje Magdalene Svetine Terčon in Simone Solina, sčasoma pa sta v njun pogovor povabili še Alberta Halasza, ki je tako njun dvogovor spremenil v trialog.

Vrvohodci je naslov, ki simbolizira gibanje skozi življenje, skozi katerega se, podobno kot pri hoji po vrvi, ves čas nekako prizadevaš, da bi bil tvoj korak miren in brez padcev. Vrv te istočasno lahko priveže, ali odveže, ali pa je lahko vez med dvema, v njihovem primeru tremi osebami.

Ob prebiranju njihovih pesmi je zaznati stil posameznika – erotično senzualnost Simone Solina, barvito alegoričnost Magdalene Svetina Terčon ter nekakšno strogost in ritmičnost Alberta Halasza, ki se vrine med dve nežni duši.

Literarni večer sta s svojo glasbeno izvedbo stilsko dopolnila Alja Petric in Damjan Stanišić - kitarsko-vokalni duet, Duo Ponte, ki sta tudi glasbeno izvedla dve pesmi iz zbirke Vrvohodci. Kot je bilo povedano na literarnem večeru, je v teku tudi projekt, v katerem bosta umetnika uglasbila pesmi iz nastale zbirke.

Foto: PIŠK MS

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.