https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prekmurski rojak in škof dr. Jožef Smej dopolnil 95 let

18.02.2017 ob 7:00  

15. februarja je svoj 95. rojstni dan praznoval upokojeni mariborski škof dr. Jožef Smej. V Domu sv. Lenarta ga je ob tej priložnosti obiskal nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl DJ, skupaj s člani mariborskega kapitlja in mu izrekel prisrčna voščila ter dobre želje po čimprejšnjem še boljšem okrevanju.


Škofu dr. Smeju se je za njegovo tesno povezanost z mariborsko nadškofijo in metropolijo zahvalil tudi nadškof Cvikl, ki je povedal, da dr. Smej kljub častitljivim letom z veliko pozornostjo in ljubeznijo spremlja življenje Cerkve na Slovenskem, so zapisali na spletni strani mariborske nadškofije.

Škof dr. Jožef Smej se je rodil 15. februarja 1922 v Bogojini, očetu Jožefu in materi Ani. Osnovno šolo je obiskoval v Bogojini, gimnazijo pa v Murski Soboti. Prva štiri leta je stanoval v Martinišču, zadnja štiri pa se je vozil s kolesom iz Bogojne. Prozo in pesmi je pisal že v tistem času in jih objavljal v dijaškem lističu Zarja. Po maturi leta 1940 se je vpisal na medicinsko fakulteto v Ljubljani. Konec oktobra pa se je prepisal na Visoko bogoslovno šolo v Maribor. Jeseni 1941 je kot bogoslovec nadaljeval študij v Sombotelu.

8. decembra 1944 je bil v Sombotelu posvečen v duhovnika. Med letoma 1944 in 1948 je deloval kot kaplan v Dokležovju, Dobrovniku in Turnišču. Vmes je odslužil 13 mesecev vojaščine v Zagrebu. Do leta 1969 je najprej deloval kot kaplan ter pozneje župnik in dekan v Murski Soboti. Leta 1969 je na željo škofa Držečnika prišel v Maribor za stolnega vikarja. Imenovan je bil za stolnega prošta, ravnatelja škofijske pisarne ali škofijskega kanclerja. Doktoriral je leta 1976 in leta 1980 sprejel službo generalnega vikarja. Kot dober poznavalec madžarščine je navezal dobre stike s sosednjimi madžarskimi škofi in duhovniki, med drugimi tudi z msgr. Jenőjem Tietzejem.

Foto: Arhiv Pomurec.com

"Janez Pavel II. ga je 25. aprila 1983 imenoval za mariborskega pomožnega škofa, 23. maja istega leta pa je bil v škofa tudi posvečen. Upokojil se je 18. junija 2009. Poleg škofovske službe se je Jožef Smej ukvarjal tudi z znanstvenoraziskovalnim in literarnim delom. Poseben poudarek daje raziskavam kulturne in slovstvene zgodovine Prekmurja, ter prekmurski jezik, prekmursko književnost in avtorje, pa politike (Mikloš Küzmič, Štefan Küzmič, Jožef Klekl st., itn.)," piše spletna enciklopedija Wikipedija.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je škofu Smeju 31. marca 2016 podelil državno odlikovanje Red za zasluge za življenjsko delo in bogat prispevek k duhovni nacionalni kulturi Slovencev. V utemeljitvi so zapisali, da "opus škofa Smeja ni namenjen le pripadnikom njegove verske skupnosti, nenehno se je zanimal za kulturo in ljudi, ki so med Muro in Rabo stoletja ohranjali svojo vero in narodnost. Pomemben prispevek k duhovni kulturi je dal tudi s svojo človeško držo. Velja za človeka visoke integritete, iskrenega zagovornika strpnosti in medsebojnega razumevanja, zaradi česar ima posebno mesto v srcu Slovencev, še posebno Prekmurcev, ki so ga uvrstili med osebnosti leta 2000".

Škofija Murska Sobota je v okviru obhajanja škofijskega misijona škofu dr. Smeju lani izkazala čast z igrano-dokumentarnim filmom Kaplja na vedru, ki prikazuje bogato osebnost škofa Smeja in predstavi njegovo živo pričevanje o času, v katerem je živel, in o delu, ki ga je opravil. Predstavi pa tudi Prekmurje, njegovo naravno, človeško in duhovno lepoto.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.02.2017 ob 13:15 gost

      Iskrene čestitke k življenskemu jubileju !Božji pastir v pravem pomenu besede in njegova ponižnost ter učenost, so sigurni pravi argumenti za dolgo in pobožno življenje . Za vzgled vsem nam, ki nismo neposredno božji služabniki, smo pa del njegove črede , ki mnogokrat na nepravi način reagiramo ob raznoraznih prilikah , ki so povezane z našim življenjem ! Bog Vas žijvi še naprej!!!

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.02.2017 ob 18:14 Naci gost

      TINEKU OPOMIN - Pom. škof dr. Smej je gdč. Majdi Horvat dal ob svojem jubileju intervju,ki je objavljen v zadnjem Vestniku. Med drugim lahko preberemo, kaj je 2. maja 2008 zapisal v prispevku za monografijo župnije Hotiza: "Moja izpoved naj bi se za veke vekov vklesla v kamen, ne samo izlila na papir. Ko si je župnik Martin najbolj prizadeval, da bi Murska Sobota postala škofija, je dobil od škofa dr. Franca Krambergerja in mene opomin. Toje bilo storjeno v naglici, nepremišljeno in takoj sva obžalovala oba. Škof ordinarij in jaz. Ponižno prosim odpuščanje." - Dolgoletni župnik g. Martin Horvat, "ljubkovalno" Tinek, Hotižanec, je obžalovanje škofov seveda sprejel, po drugi strani pa se je "umaknil" v župnijo na avstrijskem Koroškem. Toliko: TINEKU V SPOMIN.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.02.2017 ob 21:05 klero-fašist gost

        zakaj ni bil oz. ni bilo niti poizkusa obsodbe klero-fašistične mafije, kot na primer nacizma, stalinizma, komunizma , itd ....

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.02.2017 ob 14:37 Tinek gost

      Spoštovani gospod škof dr. Jožef Smej! Čestitke ob vašem visokem jubileju. Leta in leta sem rad poslušal vaše nagovore in razna predavanja ob raznih priložnostih. Ste prava živa enciklopedija! Vzor ponižnosti, preprostosti, svetosti in dobrote. Bog vas živi in še na mnoga leta. Žalostno je, da sedaj nimamo več takih ljudi, ki bi vam sledili. Aktualni škofje vam ne sežejo do gležnjev.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.