https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kmetje bodo po desetih letih spet sadili sladkorno peso

23.02.2017 ob 8:00  

Po desetih letih prepovedi bodo slovenski kmetje letos vnovič polja zasadili s sladkorno peso. Jeseni se namreč odpravljajo evropske kvote za sladkor. Sprva bodo zasadili približno 100 hektarjev površin.

Kmetje bodo za pridelavo sladkorne pese izkoristili že letošnjo setveno sezono, je za rtvslo.si potrdil Mirko Kosi, predsednik zadruge Kooperativa Kristal, ki združuje pridelovalce te kulture. Vsa pesa, ki bo letos zrasla na slovenskih poljih, bo končala v hrvaški predelovalni tovarni sladkorja Viro iz Virovitice. »Za začetek je okrog sto hektarjev, kajti sami vemo, da je deset let mimo in da so se nekatere kmetije prestrukturirale. Nekatere bodo verjetno špekulativno počakale,« je povedal Kosi. Hrvaško podjetje bi odkupilo več pridelka, kot ga bo zraslo na zdaj dogovorjenih površinah, a kmetje so se odločili za postopno rast. S hrvaškim podjetjem imajo za zdaj sklenjeno letno pogodbo.

Foto: vecer.com

Takšno odločitev kmetov podpira tudi kmetijsko ministrstvo. »Moje osebno mnenje je, da so zelo pametno pristopili in šli v ponovno pridelavo postopno. Najprej s pogodbo s tovarno, ki sicer ni v Sloveniji, ampak da se s tem omogoči postopna ponovna pridelava, je zagotovo v redu,« je izjavila državna sekretarka Tanja Strniša.

Kmetje si želijo, da bi se zasajene površine postopno povečevale do mere, ki bi upravičevala tudi gradnjo nove slovenske tovarne za predelavo sladkorne pese. Za tono bodo od Viroja prejeli približno 36 evrov, hrvaško podjetje pa bo samo poskrbelo za prevoz z njiv. Da je to za kmete tudi ekonomsko upravičeno, se strinja Črtomir Rozman z mariborske fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede. »Ob predpostavki, da bomo v teh pridelkih, za katere predvidevajo, da so evropsko primerljivi, dosegali zadostno koncentracijo sladkorja, seveda lahko pričakujemo ekonomsko upravičeno pridelavo,« je izjavil.

Foto: reuters

V preteklosti se je kar 2.400 slovenskih kmetov zanimalo za vnovično pridelavo sladkorne pese. Skupaj bi lahko zasadili približno 8.500 hektarjev površin, še navaja rtvslo.si.

    Komentarji

    1. gost
      23.02.2017 ob 9:07 nfd gost

      stran s tem giftom!

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.02.2017 ob 9:20 gost

      pijtajte, zakuj je država zajebala prekinitev zasaditve te poljščine, da smo se v rit vlekli evropi. Zakaj se to ni zgodilo na Hrvaškem, v Nemčiji, v Avstriji? Kot v tekstilni panogi so nas voditelji tudi tukaj peljali žejne preko vode, to se je dogajalo v času okoli 2008, kdo so bili glavni akterji takratne politike nam je jasno, danes imajo službe v evropskih institucijah i boli je kurac za nas bednike.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.02.2017 ob 16:37 gost

      Jebeš KMETA . Kmet je največji Mutibarič pri nas.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.03.2017 ob 8:35 kmet gost

      komaj čakam čase, kda te kmete po jajcaj lizali za falat krüja

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.