https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Beltincih o koristnih učinkih posta

20.02.2017 ob 8:00  

Minuli četrtek se je v Centru Anima v Beltincih odvilo predavanje na temo posta in njegovih pozitivnih učinkih na vsesplošno zdravje človeka. Gosta sta bila Marjan Videnšek, direktor zavoda Preporod in Sonja Bertalanič, dipl. m.s., diplomantka Fakultetea za kmetijstvo in biosistemske vede, magistrica varne hrane.


Predavatelja sta predstavila Post in učinke posta, ki je bil med drugim tudi naslov magistrske raziskave Sonje Bertalanič na študijskem programu Varnost hrane v prehrambeni verigi, na fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede, v sodelovanju z Medicinsko fakulteto v Maribori.

V raziskavi, katere namen je bil med drugim tudi ugotoviti vpliv različno dolgih trajajočih  terapevtskih (presno sadno-zelenjavnih) postov po metodi, ki jo izvajajo v zavodu Preporod, somed drugim ugotovili, da imajo anketiranci ne glede na spol in starost izredno pozitivne izkušnje s terapevtskim postenjem, tako iz fizičnega, psihičnega in mentalnega vidika človeške biti. Velik poudarek dajejo tudi presni hrani na vseh nivojih ter čedalje večji pomen živilom ekološkega izvora.

Predavatelja sta predstavila koristne učinke posta in polnovredne (predvsem rastlinske) hrane, kot učinkovitih sredstev za pomlajevanje in samozdravljenje (obnavljanja oz. regeneracije) organizma. Predstavljene so bile novejše znanstvene raziskave, ki potrjujejo odločilen pomen prehranjevanja in telesnega gibanja za ohranjanje krepkega zdravja. Predstavila sta tudi izkušnje več tisočih ljudi, ki so si s korenito spremembo življenjskega sloga izboljšali zdravje, izpostavila pa tudi sodobne poglede na pojme kot so npr: zdravje,  bolezen, zdravljenje, zdravila, polnokrvnost, samozdravljenje, neozdravljive bolezni, vzroki bolezni, prikazali pa tudi velike razlike med kronološko in biološko starostjo in kako lahko ostane človek čil in zdrav.

Kot je Bertalaničeva zajela dogajanje v človekovem telesu in psihi med postenjem:»Telo se med postenjem pošteno razgiba, izločajo se strupene snovi, duša pa se razveseli nove harmonije. Notranje strukture organizma se med postom očistijo in hkrati vzpodbujajo k součinkovanju, s čimer se izboljšajo pretoki energij in hkrati se dvigne raven harmonije v celem organizmu. Tako lahko osebe, ki se postijo, lažje dojemajo in presojajo, kaj okrog njih ni v redu in temu primerno ter pravočasno tudi ukrepajo. Intuicija se izboljša in potencira. Regeneracija in ozdravitve v notranjosti potekajo spontano, za zunanja dejanja in spremembe pa se mora posameznik bistveno bolj zavzeti. Oboje pa se osupljivo dobro dopolnjuje ter lahko sproži popolno spremembo v načinu življenja posameznika.«

Pomlad  - čas udejanjenja in posta

Poznamo različne vrste postov - post z različnimi presnimi sadnimi, zelenjavnimi, sadno-zelenjavnimi sokovi, prevretki iz zdravilnih zelišč, bistrih juh, čajev, sirotke, pa vse do suhega, oz. tako imenovanega hebrejskega posta, ki zajema odpovedovanje oz. abstinenco popolnoma vsem oblikam živil in tekočin oz. vode in izvira iz duhovnih temeljev in namenov.

Glede na letna obdobja poznamo spomladanski post, jesenski post, post z ozirom na lunine mene, post s prekinitvami, med katerimi pa je najbolj običajno in koristno postenje v spomladanskem in jesenskem času. Pomladno obdobje namreč na človeka deluje spodbudno, je čas udejanjanja in zato predstavlja idealno priložnost, da se človek znebi odvečne stare in preživete navlake ter tako ustvari prostor za nekaj novega.

Kot sta predavatelja povedala, pa je pri postenju vendarle treba upoštevati še nekatere previdnostne ukrepe. Tako postenje ni primerno v času velike psiho-fizične aktivnosti, ko smo sredi večjih delovnih in ostalih obremenitev, temveč se je v času izvajanja posta dobro umiriti, se umakniti iz vsakdanjega vrveža in vsakodnevnih intenzivnih aktivnosti – najboljši čas za post je torej dopust. Tudi nosečnicam in bolnikom, ki prebolevajo bolezni v zadnjih stadijih, se je postenju dobro izogniti.

Foto: Center Anima

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.02.2017 ob 10:08 gost

      OGROMEN ODZIV !!???? Že vrabci na veji čivkajo o takozvanih srvareh ! Naši veljaki , ki organizirajo takozvana predavanja , so v zaostanku z časom. Vsi se tega zelo dobro zavedamo ! O zanimivosti teme , pa vsekakor priča obisk ! Glavno , da smo organizirali ! ??

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.02.2017 ob 14:07 pomurc gost

      presno sadno-zelenjavni post zame osebno ni post. Še vedno s sadjem vnašaš v telo fruktozo, ki je sladkor in posledično ne izkoriščaš vseh dobrih stvari posta. Post je zame, da recimo 24 ur ne ješ nič (piješ le vodo) in človeško telo ima odlične mehanizme prilagajanja na take kratkotrajne spremembe - izboljšanje imunskega sistema, črpanje notranjih zalog (še posebej koristno, če imamo kakšno kilo preveč). Kako pa telo enkrat dobi nek vir energije (v tem primeru fruktozo, ki jo vnesemo s sadjem), pa teh pozitivnih učinkov v tolikšni meri več ni in po mojem ne govorimo več o postu, ampak zgolj o presni dieti.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.02.2017 ob 14:46 sašo gost

      G. Videnšek je priznani strokovnjak in ima veliko uspehov pri zdravljenju in pomoči bolnikov z rakom. mogoče bi Pomurci morali malo več dati na te stvari, saj smo po vseh kazalnikih prvi v Sloveniji po raku na debelem črevesju in prvi v obolenju srčno žilnih bolezni. Manjka nam preventiva in znanje o tem. Ni vse v denarju.

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.02.2017 ob 14:48 andreja gost

      Ja, se strinjam in pozdravljam takša predavanja.

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.02.2017 ob 19:40 krofaš gost

      Rouraš zdaj nej predaval pa ova ka #tapka # ha,ha to pa so sami priznani predavatelji .Eden celo piše da te predavatelj zdravi raka .Alo mij se pa trgamo za zdravstvo tu pa so sami strokovnjaki .

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.02.2017 ob 19:58 Teja gost

      Krofas ce bi kaj za sebe, ne bi nucal za vsako figo zdravstva; pa krofa tudi ne bi mel! Ha; ha

      0 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.02.2017 ob 11:35 beltinčar gost

      Teja @@@ Samo na pol si pismena za to pa vam pomagajo predavanja vijdi se .Malo tapkajte .

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.