https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Lendava in Ljutomer med razvojno najbolj prodornimi občinami

23.02.2017 ob 7:00  

Znane so finalistke v okviru slovenske ISSO raziskave projekta Zlati kamen, ki že šesto leto identificira razvojno najbolj prodorne občine in vsako leto premelje okoli 160.000 uradnih podatkov. V regiji Vzhodne Slovenije sta finalistki Občina Lendava in Ljutomer.


Razglasitev bo potekala na konferenci Zlati kamen, tradicionalnem srečanju občin in srečanju županov, 14. marca 2017, v Festivalni dvorani v Ljubljani.

Finalisti iz štirih regij so:
•    Bohinj, Cerkno in Kranjska Gora v regiji Zahodna Slovenije,
•    Grosuplje, Kamnik in Novo mesto v regiji Osrednja in jugovzhodna Slovenija,
•    Laško, Podčetrtek in Slovenj Gradec v regiji Od Koroške do Posavja ter
•    Lendava in Ljutomer v regiji Vzhodna Slovenija.

Foto: planetgv.si

V slovensko ISSO raziskavo je vključenih več kot petdeset ključnih indikatorjev razvojne uspešnosti, ki se jih primerja skozi zadnja štiri leta. V analizo so avtomatično vključene vse slovenske občine, zato podatki predstavljajo dober pregled slovenskega okolja na ravni lokalne samouprave. »Vsako leto se pregleda razvojne dokumente vseh slovenskih občin, kar znese skupaj med 1.000 in 2.000 enotami gradiva. Za pripravo analize ISSO, ki vsebuje kompleksne in »pametne« kazalnike, premeljemo letno okrog 160.000 podatkov. Bržkone s tem ni primerljiva nobena nagrada ali lestvica v Sloveniji. Letos smo poleg običajne kvantitativne analize ISSO  za izbor pripravili tudi posebno analizo turizma, ki jo bomo objavili v obliki bele knjige,« je ob tem sporočil mag. Robert Mulej, urednik projekta in vodja raziskave. Slovenski indeks ISSO lahko tudi sicer primerjamo s podobnimi analizami po svetu, ki primerjajo kraje na svetovni ravni.

Rdeča nit izbora in konference letos turizem

Letos so se pri izboru še močneje naslonili na rdečo nit kot ostala leta: glavni poudarek pri letošnji nagradi Zlati kamen je namreč turizem. »Skoraj vse slovenske občine uvrščajo to področje med svoje glavne razvojne prioritete. Ne preseneča, da so slovenske občine prav na področju turizma razvile morda več dobrih in izvirnih praks kot kjerkoli drugje. Toda obenem pogled na turistični razvoj razkrije zelo velike razlike tako med kraji kot med regijami. Tretja zanimiva ugotovitev: najboljših praks ne najdemo le med najbolj uveljavljenimi turističnimi kraji - nekaj krajev s hitro rastočim obiskom bi lahko označili kot skrite potencialne uspešnice slovenskega turizma prihodnosti,« je še povedal mag. Robert Mulej.

Na konferenci bodo tako sodelovali strokovnjaki, med njimi tudi dr. Andrej Pompe, Brand Business School, avtor knjige Znamka mesta, Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Ministrstva za javno upravo. Kot primer tuje prakse bo predstavljeno repozicioniranje hrvaške Istre, kot primera slovenskih in inovativnih pa Vinarium v Lendavi in Fontana piva Zeleno zlato v Žalcu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. melita
      23.02.2017 ob 8:11 melita

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.02.2017 ob 8:50 gost

      san dobo v roke "ponudbo" za sodelovanje na tej zaključni prireditvi, pa te vrže na rit, ko vidiš znesek 2.000 €. Tisti, ki plača je zraven ostali pa niso "prodorni".

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.02.2017 ob 9:06 holc gost

      srčna hvala!

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.02.2017 ob 10:11 Mateja gost

      Ljutomer????????????????????????? razumem Lendavo haloooooooo? to je spet od dolgonosca scena? Vse se zapere LTO potem pa smo najbolj prodorni, mama mijaaaaaa Slovenija??

      16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.02.2017 ob 18:21 prlek gost

      ja turisti vidijo naš potencijal mi v ljutomeru pa jim pred nosom zapremo vrata in jih pošljemo k sosedom. To je potencijal Ljutomera. Bravo za vse slabo in zapravimo še zadnje evre da drugo leto nebo mogoč razvoj. Imamo pa le evropska sredstva za mešanje zraka za investicije pa ni potrebe ker imamo vizijo tržit nerazvoj.

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.02.2017 ob 20:16 Draš gost

      Volga na metli po jeruzalemi lejta. V torek na grmado z njo. Naj gorijo njeni grehi

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.02.2017 ob 20:18 Tone gost

      In ponosna bo šla po nagrado? leta 2016 pa UNIČI LTO? in s tem posledično turizem v naši regiji? KOZLAŠ

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.02.2017 ob 20:27 Prlečka gost

      Šla po nagrado, katero so si za leto 2015 zaslužili zaposleni na LTO Ljutomer: Andrej, Gregor, Tanča, Boštjan, Renata in še bi jih lahko naštevali, to je njihovo delo in zasluga! Županja pa jih leta 2016 UKINE??? Komu zdaj nagrada???? Pa je ni sram!??

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.02.2017 ob 20:37 Perč gost

      Letos so se pri izboru še močneje naslonili na rdečo nit kot ostala leta: glavni poudarek pri letošnji nagradi Zlati kamen je namreč turizem. »Skoraj vse slovenske občine uvrščajo to področje med svoje glavne razvojne prioritete. TURIZEM??? PA V LOTMERKI GA NEJMATE?????? VEJ PA MATE VSE DOL ZAPRTO? ka TEJ VI POLEK? NEMATE TURIZMA, NAŠO LENDAVO SI POGLEDNITE.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      23.02.2017 ob 21:19 prlek gost

      Seveda mamo vse dol zaprto. Olgica vse zaapere..te pa se dobi nagrado Misja ji tou svetuvle pa ovi z dugim. Juhu vse zapri in si zmagala olgica.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      23.02.2017 ob 21:35 Matej gost

      Lotmerk pa turizem? haha vic dneva. GI TE?

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      24.02.2017 ob 18:00 pimpek gost

      ne se zajebavat ludi moji volga in petrinjski mesor sta sklenila koalicijo

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.