https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Murski Soboti kmalu sprehajalna ploščad Martina Luthra

Murska Sobota, 04.03.2017 ob 8:00  

Ena izmed aktualnejših tem v Murski Soboti v letošnjem letu je prenova mestnega središča. Kmalu naj bi začeli urejati sprehajalno ploščad Martina Luthra, ki bo povezovala  Evangeličansko cerkev in Trubarjev drevored.

 

Sprehajalna ploščad poimenovana po Lutru

V sklopu prenove mestnega središča, ki ga v letošnjem letu načrtujejo v Murski Soboti,  bo med prvimi na vrsti ureditev sprehajalne ploščadi, ki bo povezala evangeličansko cerkev s Trubarjevim drevoredom in bo poimenovana po Martinu Luthru.

Ureditev prostora med evangeličansko cerkvijo in Trubarjevim drevoredom, je povezana s 500. obletnico reformacije, ki jo praznujemo v letošnjem letu. Slovenija je leto 2017 razglasila za leto reformacije, kar obeležujemo s številnimi dogodki.

Evangeličanski kompleks s cerkvijo je bil zgrajen v neogotskem slogu v letih 1907 - 1910 po načrtih Ernőja Gereya. Dopolnjujeta ga dve stranski enonadstropni stavbi s poudarjenima vogaloma in trikotnimi členjenimi strešnimi čeli z dvojnimi okenskimi nišami in stolpiči. Cerkev je bila zgrajena po vzoru cerkve v Nagyváradu (Oradea) iz opeke s tremi pročelnimi stolpi, izmed katerih osrednji zraste v visok zvonik.

Od evangeličanske cerkve do grajskega poslopja vodi skozi park Trubarjev drevored, ob njem se nahaja nekaj javnih plastik. Ime je dobil po doprsnem kipu prvega slovenskega pisatelja Primoža Trubarja, ki je delo kiparja Draga Tršarja. Postavljen je bil leta 2008 ob 500. letnici Trubarjevega rojstva.

Martin Luter je 31. oktobra 1517 na vrata cerkve v Wittenbergu pribil 95. tez proti odpustkom, s čimer je spodbijal del tedanje doktrine o odpustkih in pokori. S tem dejanjem se je v Zahodni Evropi začelo obdobje reformacije, ki se je iz Nemčije hitro razširila v druge dežele. V naše kraje je protestantsko misel vnesel Primož Trubar in s prvo tiskano knjigo postavil temelje slovenskemu knjižnemu jeziku.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.