https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

FOTO: Dijaki so reševali podjetniške izzive pomurskih podjetij

7.3.2017  

Minuli petek je v Moravskih Toplicah potekala predstavitvena konferenca v sklopu projekta »Aktivacija mladih talentov v Pomurju«. Kar 14 ekip iz 4 srednjih šol je predstavilo predloge rešitev 12 izzivov, ki so jih podala ambiciozna podjetja in ena kmetija iz Pomurske regije.

 

Podali 14 predlogov 12 podjetniških izzivov

Pomurski tehnološki park je z izvedbo programa Aktivacija mladih talentov v Pomurju pričel v juliju lani, ko so podjetja Terme 3000, Pomurske mlekarne, d.d., Roto ECO, d.o.o., Varis TOP, d.o.o., Paradajz, d.o.o., Zdravilišče Radenci, Terme Lendava, Panvita, d.d., Kmetija Gomboc in podjetje IN IN, d.o.o. podali konkretne izzive s katerimi se srečujejo pri svojem delu.

Pri pripravi predlogov rešitev so dijakli uporabili metodo Canvas. S tem so jih pripravljali na izdelavo in testiranje prototipov predlaganih rešitev. 68 dijakov je ob pomoči 10 mentorjev iz šol pripravilo 14 konkretnih predlogov rešitev za 12 podjetniških izzivov. Dijaki Ekonomske šole Murska Sobota, Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota, Biotehniške šole Rakičan so svoja izhodišča in predloge rešitev podali v obliki projektne naloge, dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer pa v obliki video uprizoritve.

Zelo zreli predlogi

Predlagane rešitve na zaključni predstavitveni konferenci predstavili še ustno in jih zagovarjali pred komentatorji in podjetji katerih izzive so reševali. Ekipa komentatorjev, katero so sestavljali mlada podjetnica Sanja Kropec iz podjetja GF inspiro, d.o.o., Nataša Lorber iz podjetja SUN, d.o.o., Robert Grah iz Pomurske gospodarske zbornice ter predsednica Kluba Prekmurskih študentov, Barbara Sečko, je dijake usmerjala s predlogi in pobudami k nadaljnjemu sodelovanju s podjetji.

Vse ekipe so v predloge rešitev vložile veliko energije in časa, da so prišle do tako »zrelih« predlogov rešitev. Vse tri ekipe dijakov Ekonomske šole Murska Sobota so izdelale izredno poglobljene projektne naloge, ki presegajo okvirje srednješolskih seminarskih nalog. Posebej velja pohvaliti dijake SPTŠ in Biotehniške šole Rakičan, ki v svojem učnem programu nimajo predmeta podjetništva oziroma le v skromnem obsegu, da so se uspešno soočili z realnimi ekonomskimi kategorijami in jih povezali s predlogi rešitev. Posebno pozornost so si prislužili tudi dijaki GFML, da so se spoprijeli z režiranjem in snemanjem konkretnih podjetniških izzivov, saj je predmet film le njihova prostočasna aktivnost.

Možnosti za nadaljnje sodelovanje

V Tehnološkem parku so z rezultati projekta »Aktivacija mladih talentov v Pomurju« zadovoljni. Podjetja in kmetija so dobila s strani dijakov neobremenjen, svež pogled v problematiko s katero se srečujejo pri svojem delu. Dijaki pa so si pridobili pomembno izkušnjo; čeprav kratek čas – bili so del ekipe podjetja/kmetije in si s tem pridobili priložnost za nadaljnje sodelovanje. 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.