https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

FOTO: Pahor v Ljutomeru prisluhnil mladim debaterjem

10.3.2017  

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) v teh dneh slavi 20-letnico delovanja dijaškega debatnega kluba in organizira jubilejni Mednarodni debatni turnir, ki je 15. po vrsti. Ob tej priložnosti je ravnatelj GFML Zvonko Kustec najzaslužnejšim za razvoj debate – Liani Miholič, Martini Domajnko in Bojani Skrt – podelil jubilejne bronaste kipce dr. Franca Miklošiča.


Otvoritvena slovesnost 15. Mednarodnega debatnega turnirja je potekala 9. marca 2017 v športni dvorani v Ljutomeru in so se je udeležili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba in ravnatelj GFML Zvonko Kustec. Predsednik Borut Pahor je v svojem nagovoru čestital vodstvu gimnazije in organizacijskemu odboru za uspešno organizacijo že 15. debatnega turnirja. Med drugim je poudaril, kako pomembno je obvladati retorične spretnosti tako v slovenščini kot v tujem jeziku, kadar zagovarjamo svoje stališče. Dodal je še, da se kot predsednik države veliko druži z mladimi in ob tem pri njih z veseljem opaža, »sposobnost, željo, samozavest in ambicijo, da zelo jasno artikulirajo svoje poglede. To  mi govori o tem, da v Sloveniji raste samozavest v generacijah, kar je zelo pomembno za našo ambiciozno prihodnost.«

O pomenu debate je ravnatelj GFML Zvonko Kustec povedal: »Debatni turnirji niso le priložnost za spodbujanje kritičnega mišljenja, oblikovanje dialoga o aktualnih družbenih vprašanjih in razvijanje aktivnega državljanstva pri mladih, temveč so tudi priložnost za nova poznanstva in prijateljstva, omogočajo spoznavanje drugačnih kulturnih vzorcev in navad, spodbujajo učenje tujih jezikov in s tem širijo lastna miselna in duhovna obzorja.«

Leta 1997 je GFML uresničila zamisel bivše dijakinje, dr. Manje Klemenčič, sedanje predavateljice na Harvardu, o debatnem klubu. V 20 letih se je popolnoma izmenjalo pet generacij dijakov, ki so znali pridobljene veščine unovčiti na marsikaterem poklicnem področju. Na prireditvi sta o svojih začetkih in spominih spregovorila tudi nekdanja debaterja Jerneja Domajnko in Aleš Kustec.

Vrhunec prireditve je predstavljala podelitev bronastih kipcev, najvišjega priznanja, ki ga podeljuje GFML po potrditvi Sveta šole dijakom in zaposlenim za življenjske dosežke. Kipce, ki so delo akademske kiparke in slikarke Irene Brunec Tebi, je nagrajenkam podelil ravnatelj GFML Zvonko Kustec. V obrazložitvah k podeljenim kipcem je bilo prebrano: Liana Miholič, profesorica nemščine in angleščine na GFML, je leta 1997 na pobudo Zavoda za odprto družbo skupaj s sodelavko Martino Domajnko vzpostavila delovanje šolskega debatnega kluba. Vse od takrat vztrajno usmerja delo mladih debaterjev, ki pod njenim mentorstvom sodelujejo na debatnih turnirjih, okroglih mizah, konferencah, v radijskih in televizijskih oddajah ter v projektih in na izmenjavah.  Kot sodnica debaterje spremlja na  sobotne državne debatne turnirje, vsako leto pa se uspešno kvalificira tudi za sodnico na svetovnem debatnem prvenstvu. Že 15 let soorganizira Mednarodni debatni turnir v Ljutomeru.

Martina Domajnko je do leta 2016 delala kot profesorica in svetovalna delavka na GFML. Leta 1997 je skupaj s kolegico Liano Miholič sprejela izziv, da na šoli vzpostavita delovanje debatnega kluba. 19 let je bila mentorica slovenskim debaterjem, ti pa so pod njenim vodstvom poleg debatnih turnirjev sodelovali tudi na okroglih mizah, izmenjavah, konferencah ter v radijskih in televizijskih oddajah. Pogosto je sodelovala kot sodnica na sobotnih državnih debatnih turnirjih. Že 15 let  soorganizira Mednarodni debatni turnir v Ljutomeru.

Bojana Skrt je predsednica Zavoda za kulturo dialoga Za in proti, pod okriljem katerega delujejo vsi debatni klubi v Sloveniji. Že od začetkov debate na Gimnaziji Franca Miklošiča požrtvovalno nudi pomoč pri delu šolskega debatnega kluba. Klub se je vidno razvijal in napredoval tudi zaradi njene strokovne podpore. Aktivno sodeluje pri mreženju in vzpostavljanju stikov z debatnimi klubi v tujini. Predvsem pa je zaslužna za zagon in vsakoletno krovno organizacijo Mednarodnega debatnega turnirja v Ljutomeru.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.03.2017 ob 15:48 borčibarbi gost

      jebala vas debata; pri nas se tak drujgo ne dela kak debatira in modruje, samo nišče nikaj ne napravi!!!!!!

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.03.2017 ob 17:50 gost

      tako je, jebeš debato, dejanja potrebujemo,koji kurac še živi iz debat, mogoče politiki -ki jim je to posel!

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.03.2017 ob 12:17 barbika gost

      Tipično za liberalce levake in FDVjevce. Samo debatirali bi. Delat se spravte. In končno se usmerite v nek poklic da boste nekaj postali. Po gimnaziji nisi nič. In še debater. Nič od nič. Poklic in delat ustvarjat.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.03.2017 ob 15:07 Q7 gost

      Kaj pa tota coprnca tan polek dela? Tota tüde samo guči pa nič ne narede.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.03.2017 ob 10:56 cuprnca gost

      Kaj bi radi??? Mogla sen hudo garati za toti moj mali avtek.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.