https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Židan naročil analizo: So tudi izdelki na slovenskih policah slabše kakovosti?

10.03.2017 ob 10:00  

Potem ko je Slovaško v minulih tednih razburkala informacija, da so njihovi uvoženi prehrambeni izdelki slabše kakovosti kot enaki izdelki namenjeni na nemške in avstrijske trge, se je tudi pri nas odprlo vprašanje o kakovosti izdelkov, ki jih najdemo na naših prodajnih policah. Minister Židan je tako naročil testiranje kakovosti izdelkov, ki k nam prihajajo iz tujine.


Slovaki so v opravili laboratorijsko primerjavo barve, teksture, vonja in videza enakih izdelkov na slovaških in avstrijskih prodajnih policah. Nad odkritjem so bili zgorženi. Tako je na primer pomarančni sok z avstrijskih polic vseboval naravni sok pomaranč, na slovaškem pa arome in aditive.

Sporen je bil tudi ceneni glukozni sirup, ki so ga v izdelkih namenjenih na Slovaško uporabili namesto sladkorja, ribje palčke z občutno manjšo vsebnostjo rib, klobase in druga živila. Na Slovaško so uvozili tudi izdelke v manj kakovostni embalaži, razlike pa so bile tudi v barvi in okusu.

Kako pa je pri nas?

Ali so živila na naših policah enaka kot drugod, doslej z znanstvenimi metodami ni preverjal še nihče. Prostojni organi so doslej preverjali le varnost in kakovost živil, ki mora biti v skladu z živilsko zakonodajo.

Po izbruhu afere na Slovaškem bo sedaj tudi Evropska komisija pristopila k raziskavi razsežnosti zavajanja potrošnikov, vendar kot pojasnjuje minister za kmetijstvo Dejan Židan, Slovenija ne bo čakala na rezultate analize komisije. Že v marcu bomo pri nas izvedli lastno podrobno primerjalno analizo izdelkov na naših prodajnih policah.

Kaj storiti v primeru, da smo tudi mi oškodovani?

Ker so izdelki na naših prodajnih policah v skladu z zakonodajo, organi ne bodo mogli ukrepati. Dokler bomo cenene izdelke kupovali, se kljub analizam ne bo spremenilo nič. Kot pravijo strokovnjaki, bomo ukrepali lahko le potrošniki z bojkotom nakupa teh izdelkov, poroča 24ur.

Nizka cena prednost pred kakovostjo

Za Slovence pa na splošno velja, da nam pri nakupu izdelkov nizka cena pomeni več kot kakovost, kar praktično pomeni cenene sestavine.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.03.2017 ob 12:53 en gost

      Kak to mislite "da nam pri nakupu izdelkov nizka cena pomeni več kot kakovost, kar praktično pomeni cenene sestavine???" Malo ite prek v Avstrijo v trgovino, pa te vidli koliko izdelkov je tam cenejših od istih izdelkov pri nas!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.03.2017 ob 13:12 lačen gost

      Se pravi, če je cena nizka - je kakovost slabša, tako ste vi to dognali. Torej bi bila pri domači oskrbi cena višja in BOLJŠA KAKOVOST. Zakaj se država za to ne pobriga, domače DOBRO IZVAŽAMO, tuje SLABO uvažamo! Laik tega ne razume, politiki ja!!!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.03.2017 ob 13:21 gost pomurec zidan gost

      včeraj so ga na tv spraševali zakaj ni naročil pri nas kakovost izdelkov i porekla, pa ni vedel odgovora, .!!!!!!!!! vi pa pišete zdaj njemu na čast članek, kak je dober minister ker je zdaj naročil analizo komaj, ha ha ha.... isti ste kot novice, le gdo vam še verjame, .... treba je ukinit te spletne strani katere zavajajo s članki, kakor tudi ministre :):):):) lep dan

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.03.2017 ob 20:55 gost

      Židan naj da svojo prazno GLAVO na analizo. Mogoče pa v glavi najdejo etiketo z napisom TERAN. Tam bi naj pametoval ko je bil še čas ne pa da so sedaj krivi vsi RAZEN NJEGA . NESPOSOBNEŽ . PRI SLO BEDAKIH pa je še zmeraj priljubljen - - - žalostno

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.