https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Dr. Dejan Dinevski v Murski Soboti predaval o meditaciji in jogi

Murska Sobota, 12.03.2017 ob 7:05  

Dr. Dejan Dinevski je v četrtek, 9. marca, v Gledališču Park v Murski Soboti na dogodku Vestnik v živo, vodil predavanje "Z meditacijo in jogo do zdravja" ter navdušil občinstvo v dvorani.


Dr. Dejan Dinevski je profesor na Medicinski in Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, kjer je uvedel tudi predmet Joga v športu. Je predsednik Društva Joga v vsakdanjem življenju Maribor in že 26 let aktivno poučuje jogo in meditacijo.

Joga je nastala pred našim štetjem in je eden izmed starodavnih filozofskih sistemov, ki poskušajo zajeti človeka v celoti. Dinevski je jogijske vaje obravnaval praktično, vaje pa so primerne prav za vse. Povedal je, kako deluje um ter kaj je zavest in šele potem lahko izpeljemo smiselno, kaj je temelj in smisel joge.

Dinevski je povedal več definicij zavesti. Zavest je namreč povezana z možgani, nikomur pa ni znano, kako. Vse je namreč v naši zavesti. Vse naše izkušnje, zaznave, vtisi, sanje, misli in občutki so oblike, ki se pojavijo v zavesti. Zavest je namreč nekaj, v čemer se odvijajo dogodki mentalnega sveta, je to, v čemer se porajajo podatki. Zavest je polje vseh možnosti in mi sami jo lahko bistveno sokreiramo. "Od vsakega posameznika je tako odvisno ali bo pesimist ali optimisti, mi sami se namreč odločimo za to", je dodal Dinevski.

V nadaljevanju je bilo govora o duhovnosti, ki je globok osebni odnos s tem, kar nas presega. Tega odnosa ni možno povezati in zaznati.

Um, zavest in duhovnost so ključni elementi meditacije.

Dinevski je povedal zakaj meditiramo in kaj je temelj meditacije. Sprehodil se je skozi raziskave in povedal, kaj vse je bilo raziskano o meditaciji ter izpostavil učinke meditacije, ki so: izboljšanje zdravja, spremembe fiziologije možganov, vpliva na občutek sreče, vpliva na zadovoljstvo, vpliva na srečo, izboljša se družabno življenje, izboljšajo pa se tudi kognitivne sposobnosti. Poznamo namreč več vrst meditacije, pri tem pa je izpostavil pomen vizualizacije, ki spremni vsebino naše zavesti.

Cilj meditacije je popolna prisotnost v sedanjem trenutku. Na predavanju so udeleženci med drugim spoznali tudi temeljne principe meditacije. Dinevski je poudaril, da ima meditacija učinke samo takrat, če jo redno prakticiramo. Po teoretičnem delu je sledil praktični prikaz dvajset minutnega meditiranja ob prijetnih melodijah.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.