https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Nihanja v temperaturi vode: vodni stolp v Črenšovcih neprimerno izoliran, grozi celo zamrznitev in legionela

14.03.2017 ob 7:00  

Eko-park Lendava v svojem letnem poročilu o kakovosti pitne vode v sistemu A pomurskega vodovoda ugotavlja, da je vodovodno omrežje na območju občin Črenšovci, Dobrovnik, Odranci in Turnišče neustrezno ter potrebno sanacije.


Kot pojasnjujejo v poročilu, je Pomurski vodovod - sistem A v minulem letu deloval nekako »poskusno«. Ne glede na to, da vse občine prenesejo in »zaupajo« delovanje vodovodnega sistema skupnemu upravljalcu to je EKO-PARK-u d.o.o. Lendava, temu ni tako. Tako ugotavljajo, da marsikatera težava pri obratovanju sistema izhaja tudi iz tega: »Upravljalec ne more odpraviti tehnične težave, če nima dostopa do vodnega zajetja, klorne naprave in sploh vodovodnega omrežja. Taka situacija je tudi v občini Turnišče. Tekom leta smo na osnovi analiz v okviru notranjega nadzora kakor tudi na osnovi analiz pri monitoringu, ugotavljali, da je pitna voda premalo klorirana. Posledično to pomeni, da v omrežju skorajda ni dezinfekcijskega sredstva. Ugotavljamo tudi, da je omrežje obremenjeno z rjo (pritožbe uporabnikov iz naselja Trnje). Vodovodni sistem bi bilo potrebno dobro izprati in tako poskušati odpraviti težave.«

Turniška voda vsebuje več pesticidov

Vodni vir iz črpališča Turnišče je po osnovnih kakovostnih parametrih podobna kot pitna voda iz črpališča v Gaberju. Turniška pitna voda vsebuje več pesticidov in njihovih metabolitov (metolaktor, ESA, OXA). Spremljanje teh substanc NLZOH priporoča z vidika spremljanja trendov in ne kot kakovostni parameter, ki bi bil kakorkoli škodljiv za zdravje porabnikov. Pri pitni vodi , ki ga načrpajo v Turnišču občasno ugotavljajo rahlo prenizek pH (nekaj pH meritev je bilo 6,4; spodnja predpisan meja je 6,5).

Problematično v Dobrovniku

Ker nimajo vpliva na ta kakovostni parameter in odstopanje je minimalno vsaj za enkrat niso imeli posebnega korektivnega ukrepa, pojasnjujejo v poročilu. V stanje v Občini Dobrovnik ugotavljajo, da je na določenem območju naselja vodovodna cev hkrati tudi hidrantna cev. Tako je na tem delu nemogoče zagotavljati poleti in pozimi pitno vodo primerne temperature. Poleti je pitna voda pretopla (T pitne vode so se gibale poleti okoli 25 st. C, pozimi-januarja pa okoli 1 do 4 st. C). Poletne visoke temperature so kritične zaradi možnosti pojava Legionele, pozimi pa lahko pride do tega, da cevi popokajo.

Najhuje je v občinah Črenšovci in Odranci

Žal se omenjena težava pojavlja še v občinah Črenšovci in Odranci še v bistveno hujši obliki. Na omenjenem področju se porabniki oskrbujejo s pitno vodo iz vodohrana Črenšovci. Omenjeni objekt ima dve kritični pomanjkljivosti; ena je to, da na vodohranu ni možno pitno vodo dodatno dezinficirati-doklorirati in druga tehnična pomanjkljivost je pa v tem, da je vodohran termično nezadostno izoliran. Kar z drugimi besedami pomeni, da je vodohran 400 m3 bazen. Iz tega bazena se porabniki oskrbujejo s pitno vodo.

Temperatura vode niha kar med 1 in 25 stopinjami

Poleti je tu bila voda topla (iz tabele je razvidno, da je pitna voda imela-dosegala 25 st. C in še več, pozimi-januarja/februar pa 1 st. C. Iz navedenega je razvidno, da so tehnično-tehnološke težave take, da je potrebno situacijo rešiti v najkrajšem možnem času.

Grozi okužba z legionelo

Poleti so situacijo reševali tako, da so sodelavci Nacionalnega laboratorija za zdravje okolje in hrano izvajali dnevno dokloriranje v objektu vodohrana Črenšovci. S tem ukrepom so samo »gasili« požar in se vsaj za enkrat izognili okužbi porabnikov z legionelo.

Črenšovski vodohran ni zadostno izoliran

Omenjeni ukrepi-dnevno dokloriranje v vodohranu Črenšovci je vezan na dodatne stroške. Težava, da je vodohran Črenšovci termično ni zadostno izoliran objekt; je pa sploh nedopustna projektna pomanjkljivost: »Poleti smo spremljali temperaturo pitne vode na vodohranu in na delu omrežja, ki se oskrbuje z omenjenega vodohrana in smo ugotovili, da je bila temperatura pitne vode meseca julij, avgust in september med 22,8 st. C in tudi do 25,4 st. C (Petrol Odranci) in 25,6 st. C-G. Bistrica-bar Zarja,« razložijo v poročilu.

V zimskem času: mesec januar in februar pa opažajo prenizke temperature pitne vode tako na vodohranu Črenšovci kakor na delu omrežja. Dne 6.2.2017 odvzeti vzorec pitne vode v vrtcu Srednja Bistrica je imela 3,3st. C, in na Petrolu Odranci samo 5,9 st. C.

Vse pomanjkljivosti na vodovodnem sistemu PV sistem A so temeljito analizirali. Ugotavljajo namreč na območju občin Črenšovci, Odranci in Dobrovnik, da prihaja do pregrevanja-poleti in do kritične ohladitve pozimi zaradi hidravlike in tehnične izvedbe transportnega primarnega in sekundarnega omrežja. V omenjenih občinah so želeli z izgradnjo vodovodnega sistema rešiti tudi požarno varnost. Stanje na tem omrežju pa kaže, da oba cilja nista dosežena. Poenostavljeno rečeno; vodovodno omrežje je na področju občin Dobrovnik, Črenšovci, Odranci in Turnišče neustrezno in bo potrebno stanje sanirati.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.03.2017 ob 9:05 Gost gost

      Je odgovornost na plecih projektanta? Ki je bil v koncni fazi tako projektant kot nadzorni...torej je kontrolo izvajal sam nad sabo?

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.03.2017 ob 10:32 mendo gost

      Tisti denar za dobro izolacijo stolpa je končal od nekoga v žepaj 100 %

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.03.2017 ob 10:58 gost

      Mafija,z izgradnjo vodovoda se je zmanjšala prometna varnost(Hidranti ob cestišču in na pločnikih) pa sedaj se še vidi ,da stolp ni vredu,Projektant je pa je pa nadzorni in prevzemnik,Brez besed(Odgovorni so za Dob)

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.03.2017 ob 13:09 gost

      Zdaj se občinski veljaki, da ne bom izrazil kakega balkanskega izraza oglasite. Srbi so vam delali za male pare, vi ki ste preostali denar od plač pobrali pa ste nam SERVIRALI OKUŽENO VODO, temu se pravi banda hudičeva - prevarantska. Kaj boste župani povedali svojim občanom, da vas ni sram!

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.03.2017 ob 13:22 gost

      Projektant - nadzorni, a ni to konflikt interesov. Res moramo priznati Prekmurci, a smo tako zabiti, ali nas pa peščica prevarantov(župani, projektanti, nadzorniki, neki atriji, drkanđije pri pridobitvi državnih sredstev itd) driblajo ko indijance! Južnjaki pa došli, puzeli pare ne tako male za srbski buđet i ostavili Janezeke u opasnosti. Kako so delali, pa ni čudno, bil sm prisoten , da te kap. Jebe se nama Srbima - penzionerima za Sloveniju. Mim, da je nek delavec bil lizu stotke, mislim na leta, ni mrdnil 20% delovnega časa, v tem procentu pa je bila tudi zajeta malica.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.03.2017 ob 16:42 Gost gost

      Kak si pa te tij zgornji bil prisoten ka to se znaš!? Te si tij soodgovoren, ali kak

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.03.2017 ob 18:55 bogi bogi gost

      Preberite prvi odstavek in nato to kar piše na spletni strani občine Lendava: Javno podjetje Eko-park Lendava, ki upravlja z javnim vodovodom Pomurski vodovod - sistem A nadzoruje kvaliteto pitne vode na celotnem vodo oskrbnem sistemu z rednim jemanjem vzorcev vode in analizami le-teh v črpališču, v vodohranih in pri končnih porabnikih na omrežju. Rezultati analiz za leto 2016 kažejo na dobro kvaliteto pitne vode. Zaj pa boj pameten

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      14.03.2017 ob 19:46 gost

      Naš občane zastrupljajo mi pa še placujemo

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      14.03.2017 ob 20:56 gost

      gostu gost, san na borzi dela, pa ne dobin službe. Pa san nekaj dni opazoval skozi okno, gda su delali, telku glij ka su nej stoječki spali, ka so se za lopate podpirali, ka se nebi prevrgli. Glih temu iz Srbije je bilou za delo! Boli njega kurac za vodovod.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      14.03.2017 ob 21:40 župan gost

      Okrog Pomurskega vodovoda bo še vroče. Na vseh treh sistemih so hude napake. Projekt se jedelal samo zato, da se denar spravi v določene žepe. Kmalu pride trenutek resnice, ko si bodo prišli nadzorniki iz EU pogledat vse tri sisteme. Luštno bo, ko bodo občine vračale denar.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.03.2017 ob 17:18 MIČO gost

        Stankecu se tresejo noge pa ima duge gate..STROKOVNJAK ZA VODE ....O JOJ,JOJ......GROZA .BALAŽEK GA V VSAKI DREK NAMOČI ,PA TEGA ŠE NI SPOZNAL ,NITI DOJEL...RES JE UBOGEC PO DOLŽINI IN ŠIRINI.....

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      15.03.2017 ob 7:31 gost

      Čudno pa spet nekaj v dobrovniku pri tulipanu še ni v zaporu

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      15.03.2017 ob 8:36 Gost gost

      Lopovčina na prvem mesto v občini čerenšovci samo. Malo poglejte v pisarneleto na občini

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      15.03.2017 ob 8:39 Gost1 gost

      Naj župan da pojasnila kaj se dogaja

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      15.03.2017 ob 10:55 gost

      Prvi v vrsti bi za pojasnila mogeu biti gospod Kolarič, saj so verjetno njegovi podpisi pri nadzori nej od župana.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      15.03.2017 ob 11:34 gost

      Župana Črenšovec težko najdeš v pisarni...!?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      15.03.2017 ob 13:11 gost

      V Lendavi ima voda vonj po kanalizaciji.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      15.03.2017 ob 14:19 Gost1 gost

      Kot župan kot kolarič naj stopita pred ljudi in objasnit kaj pijemo prebivalci obcine

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      15.03.2017 ob 14:28 Gost1 gost

      Kot drugo bom zdaj videl koliko me bo stal priklopni jašek na parceli ker ko so jih postavljali ga niso hteli dat ker je gospod kolaric rekel da lahko dajo pol ko se bo rabo?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      15.03.2017 ob 14:39 gost

      A se kdo vpraša, kaj so delali naši - domači -SLOVENCI, KAO NADZORNIKI DEL IN KONTROL TEH, KI SO DELA OPRAVLJALI?Nič, špancirali so se po naseljih, med delovnim časom obiskovali lokale, po mojem sploh niso imeli interesa, kaj kdo počne. Sedaj pa isto kot jaz delajo v Avstriji, prej pa sva bila v istem podjetju, ki je bilo prisotno na gradbiščih. Samo ta drugi gospod je bil kao nek vodstveni, nadzorni ali pitaj boga kakši kader. Glavno, ka si žep napuno.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.03.2017 ob 14:42 gost gost

        nikaj so nej delali , nadzor je opravljal preverjeni kader , ki si je z gučanjon hladil gobce in pobiral šticungo : Ali nej ??

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      15.03.2017 ob 19:07 Naci+ gost

      VODOPIVEC - Moj priimek sicer ni Vodopivec, a bi se skoraj lahko tako pisal, saj nimam vina, zato pijem "ogromne" količine vode. Dokler smo imeli v naši vasi vaški vodovod, smo imeli oporečno vodo, zato sem kupoval vodo v plastenkah. Ko pa je "prišla" voda iz pomurskega vodovoda, ki se mi je zdela v redu, pa sem prešaltal na pipo. In kaj se mi je zgodilo? Neka "stvarca" mi je povzročila vnetje sečil in teden dni sem bil na zdravjenju v bolnici. Sedaj pa sem na trnih: ne vem, ali je kriv moj (telesni) ali pomurski vodovod, v katerega pa še kar naprej verujem. Voda v plastenkah? Nekje sem bral analizo vzorcev, ki je pokazala, da je vodo iz pipe - boljša. Pa segrevanje oziroma zmrzovanje vode. Mar niso na modelu preiskušali, kaj pomeni, recimo kubik vode v posodi sredi vročega poletja oziroma v hudi zimi. Je pa tudi res - in to ne more biti opravičilo - da so vsi vodohrami, razen lendavskega, ki je vkopan v hrib, na "odprtina" brez drevja, objektov. Tolikoooo je vprašanj, na katera bo treba odgovoriti!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      16.03.2017 ob 8:07 gost

      kot je nekdo zapisal, eni župani so na petrolih, non stop tankajo, drugi župani se pa zaklenejo v pisarne, da jih kdo ne ukrade. Mi smo jih kar nekaj že menjali, prvi je vedel vsaj nekaj o bontonu, posledično človeško približevanje soobčanu, nasledniki so glede bontona svetlobno leto za njim. V dosežke njihovih vladavin pa se nebi spuščal, so vidni iz rezultatov raznih institucij

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.03.2017 ob 20:08 Naci+ gost

        Vem, da župani niso angeli in eni grešijo več, drugi manj - in tako je tudi z nami nežupani - bi pa gostu brez imena (?) predlagal, da si nadene kak vzdevek, potem pa bi bilo pametno zapisati, na katerega župana je mislil. Govori sicer o bontonu (nauk o lepem vedenje), a ga sam ne "prakticira." Pa brez zamere!

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      16.03.2017 ob 12:18 gost

      Tudi tornar se skriva v pisarni ko kaj ni v redo

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      16.03.2017 ob 12:31 gost

      V lendavi še nikoli nismo imeli tako smrdeče vode, niti s ne upamo umivat z njo, kaj šele piti.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.