https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Poklon Mikiju Mustru s trgom in centrom kreativnih umetnosti

Murska Sobota, 15.03.2017 ob 10:30  

V prostorih Hranilnice prekmurskih dobrot je Mestna občina Murska Sobota pripravila razstavo natečajnih elaboratov za prenovo mestnega središča mesta. Med drugim se omenja tudi Trg in center kreativnih umetnosti Mikija Mustra. 

 

Vsebina med Blagovnico in Kocljevo ulico je bila precej nedorečena

Zmagovalni natečajni elaborat za prenovo mestnega središča mesta Murska Sobota je precej pozornosti posvetil tudi vsebini prostora med Blagovnico in Kocljevo ulico, ki je danes precej nedorečena. Zanj so pripravili nekatere kakovostne nastavke za nadaljnji razvoj, kot npr. Trg Mikija Mustra, v katerega bi presadili lipe s Slovenske ulice. Tukaj naj bi bil neke vrste predhodnik centra Mikija Mustra. Slednji naj bi zaživel kot predlagajo v elaboratu v pritličju Blagovnice.

Prostori stavbe Blagovnice so v zgornjem nadstropju prazni že več let. Iz načrtov sodeč naj bi se preuredili v center Mikija Mustra. V enem delu stavbe pa bi ostala trgovina z živili.

Miki Muster - legenda slovenskega stripa

Miki Muster se je rodil 22. novembra 1925 v Murski Soboti. Brez dvoma je eden najboljših ustvarjalcev in risarjev slikanic in stripov ter filmskih risank v slovenskem in evropskem merilu. Kdo ne pozna pozna Zvitorepca, Lakotnika, Trdonje, medvedka Neewe, Ostrostrelca, Stezosledca, Zadnjega Mohikanca in ostalih junakov številnih stripov in slikanic? Pa nagajive zajčke s televizijskega Cikcaka, reklame za trgovino Mercator, Viki kremo, Čunga Lunga, Jelovico … Njegova dela so bila izdana v več zbirkah.

V gimnazisjkih letih si je želel, da bi lahko odšel v Ameriko k Disneyju, kar pa je bilo po vojni nemogoče zaradi železne zavese. Svoj prvi strip je začel risati, ko je bila Jugoslavija še v obdobju stalinizma, ko ameriškim Disney-jevim likom podobni liki niso bili dovoljeni. Prvi Mustrov risani film je bil v Jugoslaviji objavljen šele pri njegovih 40-ih let, pred tem je delal brez možnosti objave svojega dela. Tudi reklamne risanke je lahko objavljal le anonimno. Svoje sanje je delno uresničil šele v 1970-ih letih, ko je bil star že skoraj petdeset let, z odhodom v Nemčijo, kjer je delal v studiu Bavaria Film.

Leta 2015 je Prešernov sklad podelil Mikiju Mustru Prešernovo nagrado za življenjsko delo. 

Predlogov za muzej Mikija Mustra, kjer bi bili razstavljeni vsi njegovi likovni izdelki, je bilo že v preteklosti že več. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.03.2017 ob 13:30 gost sobočanec gost

      Lepo, upajmo, da bo ideja tudi uresničena.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.03.2017 ob 11:56 pancho villa gost

      Edino pravilno.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.03.2017 ob 20:36 Naci+ gost

      OTTO IGRA LOTTO - Nič nimam proti načrtom, ki so povezani z delom in življenjem Mikija Mustra. Pa vendarle....Mislim, da ni prav, ker Načrtovaci pozabljajo na Renkovčana Otta Reisingerja, rojenega 4. oktobra 1927. leta, ki pa je žal že umrl, in sicer 6. aprila 2016. leta v Zagrebu, kjer je preživel glavnino svojega 89 let dolgega življenja. Tudi on je NAŠ, čeprav si ga lasti "ljepa naša". Znan je bil kot aktualen portretist in narisal 7 tisoč potretov, od katerih jih je bilo veliko objavljenih v Delu. Na koncu pa še vprašanje "pametnjakovičem": ZAKAJ MUSTER IN NE(TUDI) REISINGER?

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.03.2017 ob 8:40 Naci gost

      POPRAVEK - Z navajanjem krajevnih imen Rankovci in Renkovci imam težave, kar se je zgodilo tudi v zgornjem prispevku. Oto Reisinger se je narodil v RANKOVCIH pri Murski Soboti, zato ga ne bi smeli prezreti. Se opravičujem! Sicer pa pravimo:Kdor dela (piše) greši. Ponavljam vprašanje: ZAKAJ MUSTER IN NE (TUDI) REISINGER?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.