https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

V murskosoboški knjižnici spregovorili o Avgustu Pavlu in prekmurskem jeziku

Murska Sobota, 23.03.2017 ob 7:00  

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota je v torek, 21. marca, potekal že tretji letošnji Vanekov večer s prof. dr. Markom Jesenškom, projektorjem Univerze v Mariboru, ki je predaval na temo Avgust Pavel in prekmurski jezik. Razgovor je povezoval mag. Franc Kuzmič.


Na predavanju je bilo govora o prvem prekmurskem znanstveniku, pesniku, etnologu, prevajalcu in pomembnem jezikoslovcu, ki se je rodil na Cankovi, tj. Avgustu Pavlu in o njegovem ustvarjanju.

Foto: ff.um.si

Avgust Pavel je večino življenja preživel na Madžarskem in je pretežno pisal v madžarskem jeziku, bil pa je tudi odličen poznavalec prekmurskega dialekta, saj je bilo eno izmed njegovih glavnih zanimanj usmerjeno na preučevanje prekmurskega jezika. Med njegovimi deli najdemo tudi devet pesmi, napisanih v prekmurskem narečju: Slovo, Na našem pokopališči, Spomin-cvetje brati na grob, Na düšni den, Gospodne, Smilüj se!, Zrejli sad i mlado cvetje, Že je zima na podoukni, Ne de tak vsigdar, kak je bilo in Mojim starišom. Te so bile objavljene v Marijinem listu (1907), Kalendarju (1907) in Novinah (1915 - 1917) ter spadajo med najboljšo prekmursko narečno liriko.

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

O prekmurskem narečju se je najobsežnejše razpisal v razpravi, napisani v madžarskem jeziku, Glasoslovje slovenskega govora v Cankovi (1909). Njegov učitelj, Oskar Ažbolt, ga je hitro prepoznal kot človeka, ki ima pravi posluh za jezik ter ga usmerjal v razlikovanje narečij. Ažbolt je njegovo razpravo objavil v nemškem jeziku v poljskem časopisu in ravno ta študija je bila povod za nastanek njegove Prekmurske slovenske slovnice, napisane v madžarskem jeziku.

Kot jezikoslovec je sestavil še obširno slovnico ruskega jezika, saj je v Bratislavi delal kot prevajalec za ruski jezik.

V nadaljevanju se je dr. Marko Jesenšek dotaknil še zbornika Avgust Pavel med Slovenci, Madžari in Avstrijci v kateri je izražena ideja večjezičnosti in večkulturnosti. Avgust Pavel je bil prepričan, da v odnosu med Slovenci, Madžari in Avstrijci prevladuje jezikovna zavest in da je treba spoštovati različnost, hkrati pa vzpodbujal poznavanje vseh teh jezikov na enako visoki ravni.

Zanimivega predavanja se je udeležila tudi slovenska jezikoslovka, dr. Zinka Zorko, publiko pa je ob koncu predavanja nagovoril tud župan občine Cankova, Drago Vogrinčič.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.03.2017 ob 8:21 karol gost

      če je to neki svetel primer slovenstva, te se nan slabo pijše....pijsau in živeu na Madžarskon, deca ne vejo niti ene rejči po slovensko. Pa še Vogrinčič, strokovnjak zidar poulek, aja on je župan, to je prava referenca.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.