https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Murskosoboška bolnišnica: 19 zaposlenim nadomestilo za neizrabljen letni dopust

Murska Sobota, 31.03.2017 ob 7:00  

Na nedavni novinarski konferenci Splošne bolnišnice Murska Sobota je beseda tekla tudi o upravičenosti izplačila nadomestila za neizrabljen letni dopust. Čeprav Zakon o delovnih razmerjih takih izplačil ne dovoljuje, v mursksooboški bolnišnici trdijo, da so bila izplačila nadomestila za neizrabljen dopust upravičena. Izplačilo nadomestila v letu 2016 preiskuje kriminalistična policija.

 

Korošec opozorjen, da izplačila ni dal v podpis predsedniku sveta zavoda

Svet zavoda je na zadnji seji obravnaval tudi pojasnilo vodstva glede upravičenosti izplačila nadomestila za neizrabljen letni dopust 19 zaposlenim različnih poklicnih skupin. Predsednik sveta zavoda Marko Virag je pojasnil, da je bilo posredovano pravno mnenje in mnenje Združenja zdravstvenih zavodov, iz katerih je razvidno, da je tako ravnanje možno. Podobno prakso izplačevanja naj bi imeli tudi v nekaterih drugih javnih zavodih. Preden sprejmejo dokončno stališče glede tega, pa svet zavoda pričakuje še uradno mnenje pristojnih organov, ki se s tem ukvarjajo.

Na novinarsko vprašanje, zakaj direktorju izplačila ni odobril predsednik oziroma določeni član sveta, kot zahteva zakon, je Virag odgovoril, da je bil direktor opozorjen, da izplačila ni dal v podpis predsedniku sveta zavoda. »Vendar pa smo na zadnji seji potrdili izplačilo in s tem dejansko za nazaj sanirali to zadevo, počakajmo pa na izsledke pristojnih organov.« Če se bo izkazala  neupravičenost, bodo kot je še pojasnil Virag, ukrepali v skladu s pristojnostmi.

Pojasnil je še, da pravna mnenja govorijo drugače kot je o tem seznanjena javnost in kot je pojasnjevalo ministrstvo za zdravje ter da »sodna praksa zavzema mogoče nasprotno stališče od tega.«

Kakšna je praksa v drugih bolnišnicah?

Po preverjanju časnika Večer v drugih bolnišnicah (konkretno so preverili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor ter splošnih bolnišnicah Ptuj, Celje in Slovenj Gradec) niso izplačevali neizkoriščenega dopusta. Korošec je to zanikal in dejal, da to niso pravi podatki. Pri izplačilu so se kot je še pojsnail Korošec zanašali na mnenje vodje pravne službe, da je plačilo zakonito, čeprav je vodja javno zahtevala popravek, češ da jih je opozarjala na nezakonitost.

Za leto 2014 »le« šestim zaposlenim, za leto 2015 pa kar 19 zaposlenim

Celotni znesek nadomestila, ki so ga izplačali lani za 19 zaposlenih, je po izsledkih Večera znašal 13.564 evrov, od tega za direktorja bolnišnice 826 evrov,  strokovnega direktorja Daniela Grabarjapa  2.696 evrov. Vodstvo bolnišnice je potrdilo, da so nadomestilo za neizrabljen dopust iz leta 2014 izplačali tudi v letu 2015: šestim zaposlenim 8.000 evrov.

Kaj pravi 164. člen Zakona o delovnih razmerjih?

Po 164. členu zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) je »izjava, s katero bi se delavec odpovedal pravici do letnega dopusta, neveljavna. Neveljaven je tudi sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o denarnem nadomestilu za neizrabljen letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja. Sporazum, s katerim se delavec in delodajalec dogovorita o denarnem nadomestilu za neizrabljen letni dopust, je dopusten samo, ko delavcu preneha delovno razmerje pri delodajalcu in mu pred iztekom delovnega razmerja ni mogoče zagotoviti izrabe letnega dopusta, do katerega je upravičen.«

Zaradi povečanja fizičnega programa povečali stroški dela

Bolnišnica je imela konec lanskega leta 1043 zaposlenih, kar je 34 več kot leta 2015.

Iz izjave za javnost izhaja, da so se v letu 2016 zaradi povečanja fizičnega programa povečali stroški dela (2.715.041 evrov), materialni stroški (1.794.506 evrov) in stroški storitev (550.755 evrov). Stroški dela iz naslova napredovanj so znašali 900.000 evrov, stroški povečanega regresa 302.755 evrov in novih zaposlitev (predvsem na račun Urgentnega centra) v višini 720.000 evrov. Za izplačilo nadur po referenčnih obdobjih je bilo namenjenih 352.000 evrov.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.