https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Obujanje nekdanjega običaja prihoda na nabor za vojaško službo

30.03.2017 ob 10:00  

Uprava za obrambo Maribor bo povabila 402 fantov s Pomurja, ki bodo v letošnjem letu postali polnoletni, na seznanitev z vojaško dolžnostjo. Predstavili jim bodo možnost vključevanja v Slovensko vojsko ter dinamične in statične predstavitve različnih enot. Seznanitve bodo organizirali v večjih skupinah v vojašnicah ter na javni prireditvi v Murski Soboti, kjer jih bo nagovorila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič.

 

21. aprila v Murski Soboti

V Murski Soboti bo prireditev potekala 21. aprila na grajski ploščadi pred gradom. Vojaške obveznike bodo seznanili z njihovimi dolžnostmi in pravicami v primerih, ko bi nastale potrebe po dodatnih vojakih za obrambo domovine. Predstavili jim bodo oborožitev, opremo in tehniko enot Slovenske vojske ter podali informacije za vključitev v Slovensko vojsko kot poklicni vojak, vojak prostovoljec ali pogodbeni rezervist.

Želijo, da bi se letniki 1999 organizirali ter obudili nekdanji običaj prihoda na nabor za vojaško službo kot to poteka v Beltincih.

5. maja pa tradicionalno v Beltincih

5. maja pa bo v Beltincih potekala že 13. Tradicionalna rekruatcija, ki si jo bo letos ogledal predsednik RS Borut Pahor.   

Po Zakonu o vojaški dolžnosti se ne glede na opustitev izjavanja določenih sestavin vojaške dolžnosti v miru, vodi vojaška evidenca. Upravni organ, pristojen za obrambvne zadeve, seznani vojaškega obveznika z dolžnostmi in pravicami v koldarskem letu, ko dopolni 18 let. 

Fotoutrinki rekrutacij v Beltincih, arhiv pomurec.com: 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.03.2017 ob 21:08 Vojak JNA gost

      Čas bi bil ka bi šli v vojsko in to 15 mesecev kot smo bili mi .Ampak kaj si moremo ene ne bi mogel odtrgat od maminoga seska .To so vse mevžeki .

      21 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.03.2017 ob 19:22 lol gost

        a to ka neščeš ite 15 mescof ite živet kak suženj pa po možnosti raskerati svoje življenje pomeni ka si mevkež? klasična mentaliteta starejših konzervativcof.

        9 16 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.03.2017 ob 21:02 vojak samo gost

      lol, tij si zalutau v život. Pri ridnuj vojski bi se bar nafču rit brisati, ka ti nebi majka 38 leit plenijc prala

      20 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.04.2017 ob 12:28 lol gost

        mislen ka si že en čas znan rit brisati, pa pri 22 letaj san samostojen pa pomoje služin konkretno več kak ti, ne vidin pointa v tvojon komentare

        6 18 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.04.2017 ob 9:24 Vojak JNA gost

      lol.......... Ne koč so tistim ,ki niso služili vojska pravili ka niso fantje takšnij so se dekline bole izogibale .Vesel sem bil in sem ponosen še dandanes ,da sem bil Titov vojak .In no ben me ni učil ubijati ali sovražiti še najmanj pa da bi bil suženj petnajst mesecev .Problem je samo dandanes mker ste pomehkuženi in mamini babeki ter carteki in napumpani vse narobe

      19 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.04.2017 ob 10:24 hh gost

        s ten se ges glij ne bi hvalil....častiti Titoja takrat je bilo obvezno....gnes ga hvaliti, kda znamo kakšen morilec je bil, pa je rejsan betežno. Strinjan se pa s tebof, vojska bi mogla biti, vsaj tri mesece, pod nujno!

        13 21 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.04.2017 ob 15:26 gost

        Takši majstri ka so se navduševali nad ten ka so bili Titovi vojaki pa so se cejli život zaklinjali na bratsvo in jedinstvo, so v ´90 lejtaj bilij glavni koljači v balkanskih vojnaj. Ka misliš ge so se oni toga posla nafčili? Ge san tudi biu v JLA pa san na tou niti malo nej ponosen. In ka san se tan nafčo? Ka so hrvati zahrbtne svinje, ka so srbi najbole zabiti narod bivše Jugoslavije, ka so makedonci največje dobričine, črnogorci največji preseratori, šiptari pa najboukši prijateli. O slovencaj pa rajši nemo zgublo besed. ´85 leta smo se že vsi med sebov grdo gledali zaradi nacionalnosti, primitivni zabiti, večinoma srbski oficiri so nas pa jebali v živi mozeg. In drugo smo nej poslušali 12 mejsecov kak tou, ka nas ogroža nekši namišljeni notranji pa zunanji neprijatelj. Nafčo san se tan nika čednoga nej, razen toga kak nekoga zajebati ali se izogniti deli kero je bilou itak večino pobejranje čikov v krugi kasarne, grablanje pejska in ribanje podov. Če si nej biu zadosta močen so ti osebnost vničili že prvi mejsec ka si te do konca samo ponavlo kak papiga razumem, razumem, razumem... jebeš tou pa jebeš vojsko pa jebeš Titoja pa tiste keri so na vse tou sranje ponosni.

        10 8 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.04.2017 ob 15:05 soldak gost

      hh@@@ Titoja ni bilo mus hvaliti .In če je bil morilec in kaj še vse nam je testega časa šlo boljše kak zdaj .Lahko si službo menjal vsaki mesec dela je bilo in plače tudi .Niso zamujali z plačami ali pa da ne bi dobil plače tega takrat ni bilo .Kaj pa sedaj ?Ni dela in če je delo so plače mizerne fabrike izropane in zapuščene sto tisoč ljudi brezi dela ,kar je zelo dosti glede koliko nas je v državi .Mogoče še takrat nisi živel ko je bil Tito sedaj pa ti lažejo kakšen je bil .Sedaj vse vsi vedo kakšen je bil ko pa je Tito živel pa no ben ni upal nič proti njemu

      18 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.04.2017 ob 15:25 balek gost

      domou si ga nesi.....toga diktatora, morilca,.....Juga je bila samo za nesposobne, kimavce, brezjajčnike in ljudi, keri niso znali uporabljati lastne glave....zato, mladi ne verjemte tem pravljičarom, kak je bilo lepo, daleč od toga.

      12 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.04.2017 ob 15:30 partizan gost

      balek........... Tij si se dosta po Titoji skoto za to pa ne veš kako in kaj je bilo .Tisto krat pa nošče nej vüpal tak kradnoti kak zdaj ka so vse pokradnoli .Bilo nas je dvaidvajset miljonov in nam je boljše bilo kak zdaj .Zdaj je dobro samo lopovom in tistim z socialno denarno pomočjo .Tij se nej dugo nazaj mamin cecek ta najo .Marš saroš

      16 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      03.04.2017 ob 15:33 tak je gost

      Točno te šmrklavce v vojsko 15 mesecev in vsak mesec samo enkrat domov in to če si zaslužijo .Samo mamice ne smejo iti z njimi ka bi jih pančkale in aja tutaja .......... Tej bi se posrali v lače ko bi bili ponoči na straži .Škoda besed

      20 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.04.2017 ob 17:11 stare gost

      kak eni poveličuvlejo to komunistično totalitarno zapravleni čas, ge so te jahali v glavo, ka si nej postele na rob postlal, ge si s zobno ščetko wcje pucal in podobne 'socialistične' prijeme, kak napravite nekoga ovco! Strejlalo se je telko kak gnješnja deca v trej dnevaj na plejstejšnji. Metanjev v blato, zmrzavanje na straži, odrekanje spanca, osnovne higiene, samo zato ka so nekomi nekaj dokazuvali? Zresnite se prosim ! Kake službe ? Službe so bile zaradi kreditov in prenapihnjenega državnega aparata!!! Ka se je pa zgodilo kda se je kreditov nej davalo nazaj, pa sami znate. inflacija bankrot in desetletje vojn! To ka se plenic neje dalo kujpiti, banan, izbrati barve avta, čokolade, pralnega praška. Mater to je sistem, ki mu ni para! Eni bi resno mogle nazaj ka nebi več telko bedarij kvasiti!

      17 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      03.04.2017 ob 18:13 gost

      Bravo, gost-stare!

      15 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      03.04.2017 ob 19:14 123 gost

      Tu na ton pomurce pa na sobotainfo ste vsi najbole pametni pod komentarame! Večinoma tak lidjej ka nemate kaj drugo za delate kak pa tu nekše idiotske izjave davate. Či van tak paše ta vojska pa jo tak poveličuvlete ite nazaj ta pa enjajte tu nekome solite pamet ker nešče ite (za kar obstaja ogromno razlogov).

      5 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      03.04.2017 ob 19:26 partizan 2 gost

      stare ....... Tij si nikakor nej bil vojak nej Jugoslovanski še menje Slovenski za to pa pišeš tisto kar ti vtepajo v glavo

      12 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      03.04.2017 ob 19:40 Baščaršija gost

      Partizan jaz ti pa povem, da TI nimaš pojma kak je blo v Jugi, veš na pomurcu nas je kar precej starejših ljudi, tak, da ne kvasi in soli pameti, ljudem, ki so nekaj dali skoz v gnjilem socializmu.

      15 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      04.04.2017 ob 2:57 gost

      viden ka je čas ka henjan gledati komentare na ton pomurce ka mi ide na bruhanje da to šten, še posebej da vidin kelko lajkof majo takši komentari

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      04.04.2017 ob 8:16 domovinajeENA gost

      rejsan, keri v slovenski države hvale Jugoslavijo, tiste je edijno fejst betežen v glave ali pa je zraso gor v komunistični familiji, ge je meu vsega zadosti....druge razlage nemre biti. Sram vas bodi, Slovenci!

      14 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      04.04.2017 ob 8:43 gost

      opet Sobota vse pod sebe ščej skopate, pa te mislijo ka so samo uni na svetu? Tisti ka tou jugo tak fejst valite, s spomnite kak je bilo, ka smo mogli banane, kavo, pralni prašek, cement,.. in še bi lejko naštevo iz Avstrije voziti ka pri nas je ne bilou za dobiti. Pa par in nepar za vožnjo za avti, pa boni za bencin, pa avto si čako po leto in več ali pa si mogo mastno nekoga podpupiti ka si prišo prlej na vrsto. Vse tou je spadnolo iz spomina???

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      04.04.2017 ob 15:13 kapetan gost

      Te čondraše čondrave v vojsko obvezno .Vojsko naj služijo petnajst mesecev pa mir . Trbelo bi jih dobro zgrabiti in zašrajfati mobitele ,prenosnike in vse pobrati in naj se učijo reda in obnašanja ter spoštovanja .Mamice in ciceki pa naj doma čakajo sinčeke .

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      04.04.2017 ob 15:20 od balkana pa do tri......... gost

      8:43 .......... Jaz sem se vozo vsak dan imel sem dva avta .Ti pa če si imel pač samo biciklin se nisi rabo obremenjevati par--- ne par . Tij se juge ne moreš spomniti samo tako kot ti doma pripovedujejo .Takrat nismo rabili čakati plač in delodajalec ni upal da ti ne bi dal plače .A vidiš sedaj kako je ?Koliko mesecev ljudje ne dobijo plač ?Daj ne motaj ker si še mlečen .Takrat so lopove kaznili dandanes pa so lopovi odlikovani z menadžerjem leta .

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      04.04.2017 ob 15:48 gost

      15:26 @@@ Ka si pa šol v vojsko ?Za koj si nej odklono ?Če pa si bil problematičen so te pa seveda vpognili .Čike in zajebana dela so delali tisti ,ki so se delali pametne .Zdaj bi moral biti v vojski tisti režim bi vsaj to deco spametovali .

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      04.04.2017 ob 17:17 gost

      Očitno se je pri nas cejla kasarna delala pametne. Najbole pa te gda si je v soboto popoldan dežuni zalokani kapetan zmislo ka njemi je dugi čas pa trbej neka delati in po navadi so tou bilij čiki. Razen straže smo vsi bilij v strelcaj pa gas okoli po kasarni. Ne guči, če ne vejš. Zakoj san nej odklono? Tou se zajebavleš je tak? Če si iz tistih časov se verjetno spoumniš kak si se samo lejko izogno JLA. Ali si glumo idiota in so te domov nagnali s papejrami keri so ti te bilij problem dale v življenji ali si mogo biti redno betežen ali si pa odklono in si šou v zapor.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      04.04.2017 ob 22:09 janči gost

      hebala vs Juga pa JNA....kda je te bilou kaj čednoga na Balkane, nikdar. Keri tou hvali, tisti je itak balkanec, pa naj tudi ide na balkan, ge njemi je mesto. Pametnoga človeka san še nej čiu hvaliti JNA, samo kakšnoga primitivca!

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      05.04.2017 ob 9:58 rakičan gost

      janči ....... Ti tak nisi bil v vojski ne v jugi na v slovenski ,ker norce niso imeli kam dati .Nesposoben ti je verjetno pisalo .

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.04.2017 ob 10:16 gost

        dobro, či je nej biu, ka je tou tak bijla samo zgüba časa. Eni, keri v živlejnji nejso nika dosegnoli, se radi spominjajo, ka so meli puško v rokaj, pa so se počüjtile važni pa močni.....hahaha

        6 4 Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      05.04.2017 ob 14:29 major gost

      Za časa Tita ni bilo javnih kuhinj za siromake ,ki se hodijo tja hranit .Dandanes so te kuhinje vse povsod po državi ,ker nam tako dobro gre ,da se ljudje več ne morejo sami preživljati .Vsak ,ki je bil vojak JNA ne bo pisal bedarij .To pišejo tisti ki si še sami ne znajo zoklinov oprati če je sila .To ni mladina ampak mevžeki mamini

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      05.04.2017 ob 20:19 -neveneven gost

      nimam kaj praviti slabega na JLA, bil sem v Škofji Loki mi smo imeli 3 desetare, 2 bosanca in srbina pa so vsi bili O.K.....v drugi brigadi pa so imeli podporučnika ka se je grebo še za eno zvezdico tisti so pa najebali kak žuti pri njem,tam je bilo gdaj koli ponoči uzbuna pa z celo opremo na krug,čez 1 uro pa jih je spustil v kasarno.......iz kasarne pa sem odšel na karavlo tam pa je itak bilo super tak ka eni so fejst najebali nam drugim pa je bilo dobro!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      05.04.2017 ob 21:23 gost

      domovina je ena, gost, ka maš ti od nje? Star sem 55 let, Tito mi ni kradel denarja, Tito mi ni jemal službe, Tito je odpiral tovarne, danes jih država zapira (mura),ne plačuje delavcem prispevke, plačuje javnemu sektorju stebre za penzije. Takrat smo vsi imeli, živeli, dobivali službe, DANES 50 LETNIK NE DOBI SLUŽBE, JEBE MAČKI MATR, politični plačanci se bahajo z ničvrednim delom, skratka, danes smo petdesetletnki brez služb izbrisani, dobrodošli so migranti in tujci. ki postavljajo šotore, da napolnijo slovenski suženjski narod, da jim dela za 500 eurov, Ljubljana pa mane roke, da še njim nekaj damo. V ljubljani se ti poserjejo na rastlinjak in ikeo.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      06.04.2017 ob 8:16 zabolšoSLO gost

      Hja, tij se spominjaš samo dobrih stvari, slabe pa si pozabo, ker je pač spomin selektiven!! Službo si rejsan dobo, slabo plačano, pa za tisti pejnez si nej nika mogo kupiti, ker nič ni bilo, ne cementa, ne opeke, bele tehnike, tv-jev ipd (da kave, banan...ne omenjam). Živeli smo v svojon raji, kak gnes Severna Koreja, pa joukali za titon, kak oni za svojin Kim-on. Znali pa smo, ka je lidij po službaj preveč, ka se polovica dela za vojsko, ka to nemre dugo trajati. ka nihče nej mel penzij, razen iz Francije, ipd....lidje so bili siromaki,eni brez dohodkov. In če si vsako leto doubo kaj kcoj, si bil srečen, ker včeraj pač nejsi mel nič. Če naša nova oblast po drugi vojni ne bi pobila in pregnala sposobnih in izobraženih, bi nam mogoče uspeho, tak pa je vsak pastir, hlapec...keri je stopo v partijo, bil neki šef, direktor....kak bi naj to klapalo. Gledali smo čez mejo, kak ovi, keri so zgubili vojno, stokrat boukše živijo od nas. samo oni so nej meli komunističnoga sistema, nikdar. Kak praviš, 50 letnik še gnes dobi službo v Avstriji, pri nas pa ne, zakoj. ker so direktori še izda tisti, keri so meli rdečo knižico, ali njihovi potomci, ki nemajo in niso nikdar meli znanja in navad voditi firme, delati z ljudmi....to so novodobni kapitalisti, včeraj pa navadni delavci....zgodovina se ponavna, žal!

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.