https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Se nam od petka obetajo čakalne vrste na meji s Hrvaško?

05.04.2017 ob 7:05  

Na mejnih prehodih s Hrvaško bo od 7. aprila uveden poostren nadzor vseh potnikov in to zaradi spremembe Zakonika o schengenskih mejah.

"Če je bilo do sedaj dovolj, da so mejni policisti pri teh potnikih izvedli temeljno mejno kontrolo, tako da so s hitrim in enostavnim preverjanjem ugotavljali veljavnost potnih listin, bodo isti potniki odslej deležni sistematične mejne kontrole (preverjanja) v naslednjih bazah podatkov: schengenskem informacijskem sistemu (SIS), Interpolovi podatkovni zbirki o ukradenih in izgubljenih potovalnih dokumentih ter v nacionalnih zbirkah podatkov o ukradenih, protipravno odtujenih, izgubljenih in razveljavljenih potnih listinah", navaja policija.

Potovalne dokumente za prestop meje bodo policisti pri vseh potnikih preverjali s pomočjo posebnih čitalnikov in to vsak dokument posebej in pri vsakem prestopu meje.

Foto: Arhiv Pomurec.com

"Sistematično preverjanje se uvaja z namenom preprečevanja kakršnih koli groženj notranji varnosti in javnemu redu držav članic, ne glede na izvor takšne grožnje, tudi kadar taka grožnja prihaja s strani državljanov EU. Na uvedbo spremembe je predvsem vplival pojav tujih terorističnih borcev, med katerimi so mnogi državljani EU", navaja Ministrstvo za notranje zadeve.

 

 

 

 

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.