https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Pušči odprli spominski park z drevoredom

07.04.2017 ob 7:00  

Krajevna skupnost Pušča, Zveza za razvoj romske manjšine Preporod in Zavod za socialni razvoj Murska Sobota, so.p. so v sklopu praznovanja svetovnega dneva Romov, pripravili slavnostno otvoritev spominskega parka z drevoredom ter predstavili simbol Pušče in ročno izdelano punčko Ano. Slavnost je potekala v četrtek, 6. aprila 2017, na Pušči.


Romsko naselje Pušča se lahko pohvali z bogato kulturno dediščino in edinstvenim primerom dobre prakse sobivanja in razvoja romske skupnosti. V sklopu projekta "Kultura v turizmu" z namenom ohranitve dediščine in predstavitve te dediščine širši javnosti je Zavod za socialni razvoj Murska Sobota, so.p v sodelovanju z Zvezo za razvoj romske manjšine Preporod in Krajevno skupnostjo Pušča na podlagi zgodovinskih dejstev ustvarili simbol Pušče, ki ponazarja sožitje med hrastom in javorjem v sončevem objemu.

Po zgodbi o naseljevanju prvih Romov na ozemlju današnje Pušče je nastala punčka Ana, ki predstavlja prvorojenega otroka na Pušči.

Drevored se nahaja ob vstopu v naselje Pušča. Drevesa so bila tam zasajena ob obiskih visokih gostov in ob posebnih priložnostih. V spomin na te dogodke in na ljudi so za vsako drevo izdelali glinasto tablico, iz katere je razvidno, kdo je drevo posadil in kdaj.

Ob tej posebni priložnosti so pripravili krajši kulturni program, v katerem so nastopili; Glasbena skupina Ciganski glas, Kitarski orkester, Vrtec Murska Sobota, enota Romano, Ajša Rudaš pa je predstavila zgodbo o Ani.

Uvodni pozdrav je pripadel predsedniku KS Pušča Dejvidu Horvatu, sledil je govor direktorja Vlade RS za narodnosti mag. Stanka Baluha in podžupana Mestne občine Murska Sobota Boštjana Berlaka.

Glinaste plošče v drevoredu so odkrili: Darko Rudaš, romski svetnik Mestne občine Murska Sobota, mag. Stane Baluh, direktor Urada Vlade RS za narodnosti in Boštjan Berlak, podžupan Mestne občine Murska Sobota.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.