https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Predsednik republike na prireditvi ob svetovnem dnevu Romov v Murski Soboti

Murska Sobota, 08.04.2017 ob 7:00  

Včeraj je v Gledališču Park Murska Sobota potekala osrednja kulturna prireditev ob svetovnem dnevu Romov, ki ga obeležujemo danes. Slavnostni govorec na prireditvi je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Pozdravni nagovor je pripadel predsedniku Zveze Romov Slovenije Jožeku Horvatu Mucu in podžupanu Mestne občine Murska Sobota Boštjanu Berlaku.

Jožek Horvat Muc je v nagovoru med drugim povedal, da bi morala država zavarovati človekove in manjšinske pravice. Zveza Romov Slovenije si prizadeva za dokončno ureditev statusa na narodnostni ravni, med drugim se zavzemajo, da bi romski etični skupnosti v Sloveniji dodelili status manjšine in s tem pravice, ki jim pripadajo. Kot je dodal Jožek Horvat Muc, se zavzemajo tudi za posebnega romskega poslanca v Državnem zboru.

Slavnostni govorec na prireditvi, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je povedal, "da v kolikor bomo v tej naši ljubi domovini sposobni živeti iskreno sožitje, ne brez prask, ne brez kreganja, ne brez sporov, vse to sodi tudi v demokratično družbo in je zanjo normalno. V kolikor bomo to delali strpno, bomo sebe in zlasti prihodnost naših otrok obvarovali pred nekimi novimi, ali če želite starimi, slabimi preizkušnjami". "Če je dovolj strpnosti in ni izključevanja je v Sloveniji dovolj prostora za vse", je še dodal Pahor.

Na slavnostni prireditvi so nastopili: Mladinski pevski zbor OŠ III Murska Sobota, Trin vojakre phenja DOŠ I Lendava, Terne artistja - zasedba iz Pušče in Vanče vasi, Duo Roma - Vajta in Jože, Leonardo in Palko, Lukec in Sebastjan, Nina in Denis, Mary in klape, glasbena skupina Del Tuha ter gostje iz Hrvaške, Biki in Skandal band.


Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.04.2017 ob 16:45 gost

      Ne morem biti tiho ob takih dogodkih in prispevkih. Vprašal bi vse skupaj, kaj je bilo prikrajšano, v preteklosti, članom romske populacije, v Prekmurju? Ali pravica do izobraževanja ali pravica do dela? Iz lastnih izkušenj lahko povem, da nobena. Romu oz. ciganu ni bilo do šole, še manj pa do dela ( vsaka čast zelo, zelo redkim izjemam). Večina romov je beračila od hiše do hiše, če si pa mu ponudil možnost, da ti kaj pomaga, si mogel zelo paziti, da ti kaj ne ukrade. Zdaj pa je prišla "demokracija" in ponudila romom možnost, da se izenačijo z večinskim prebivalstvom. V redu, dajmo jim možnost opravljanja bilo kakšnih del, vsak dan od 6-14 ure, da si z delom zaslužijo denar za preživetje. Boli pa me pogled v trgovinah oz. bilo kje drugje, v začetku meseca. Člani romske populacije na veliko nakladajo vozičke, telefonirajo. kadijo in zapravljajo denar, ki jim ga velikodušno nudi naša "kurbinska" država. Na drugi strani pa vidimo delavce, kateri z poštenim delom, težko shajajo skozi mesec. Ali je tu pravica? Člani romske populacije, nihče nima nič proti vam, samo zavedajte se, da boste lahko enakopravni z večinskim prebivalstvom le, če se boste obnašali oz. delali kot oni. Vsakršno izsiljevanje oz. grožnje (tudi z silo oz. orožjem), vas vse skupaj pelje v propad. Tudi Pahor vam ne bo mogel pomagati.

      15 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. ffran
      09.04.2017 ob 21:25 ffran

      Upam , da niso igrali slovenske himne! Zakaj ?? Izjava Rudaša - mora se ti naježiti koža ko sliši slovensko himno.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.