https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Policija nagrajuje za vestno uporabo mobilnika

12.04.2017 ob 12:30  

V ponedeljek, 10. aprila, je bil pred zgradbo Policijske postaje Gornja Radgona predstavljen preventivni projekt Hvala, ker ne uporabljate mobilnika med vožnjo. Projekt sta predstavila komandir PP Gornja Radgona, Aleksander Kreslin in direktorica Centra varne vožnje v Murski Soboti, ga. Polonca Kočar.

Cilj projekta

Namen preventivnega projekta je opozarjanje in osveščanje vseh voznikov na nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Policija je v osnovi represivni organ in represivno ukrepa zoper voznike, ki ne spoštujejo prepovedi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, ki izhaja iz 35. člena Zakona o pravilih cestnega prometa. Pri tem pa se pozablja na vestne voznike, ki pa tovrstnih prekrškov ne delajo in se zavedajo negativnih posledic, ki lahko nastajajo zaradi uporabe telefona med vožnjo. Pogosto policisti tako v službenem kot v prostem času opazijo voznike, ki svoje vozilo ustavijo izven vozišča ali na drugem primernem mestu in opravijo telefonski klic, ne da bi med tem vozili. Ciljna skupina so vozniki, ki uporabljajo mobilne telefone v sladu z zakonodajo in telefonirajo tako, da pred tem svoje vozilo ustavijo na varnem mestu izven vozišča.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Namen projekta

Glavni cilj projekta je, da se pohvali in nagradi pravilno ravnanje vestnih voznikov, kar bo pri njih še bolj vzpodbudilo zavedanje, da je uporaba mobilnih telefonov med vožnjo nevarna. Svoje razmišljanje in pozitivno izkušnjo bodo nato delili s svojimi sorodniki, znanci, prijatelji ... Tako obstaja verjetnost, da se bo vse več ljudi zavedalo nevarnosti uporabe mobilnih telefonov in drugih naprav med vožnjo.

Sekundarni cilj projekta pa je zagotovo krepiti ugled policije, saj bodo ravnanja policistov ljudje sprejeli pozitivno in ne bodo policije dojemali kot zgolj represivnega organa, temveč kot institucijo, ki zna tudi nadgraditi pozitivno ravnanje.

Vsebina in način izvedbe projekta

V praksi bo izvedba projekta potekala na način, da, ko bi policist opazil voznika, ki je svoje vozilo pravilno zaustavil na za to primernem mestu ob vozišču in uporablja mobilni telefon, službeno vozilo parkiral v bližini  takega voznika in vljudno počakal, da voznik s telefonskim pogovorom zaključi (seveda, če se bo ta s pogovorom zaključil v nekem normalnem in pričakovanem času). Po tem bo policist pristopil do voznika, ga pohvalil za njegovo ravnanje in ga seznanil z izvajanjem preventivnega projekta ter z glavnimi cilji projekta (širjenje zavedanja, da je uporaba mobilnega telefona med vožno nevarna). Ob koncu pogovora policist vozniku izroči letak s preventivno vsebino in temo uporabe mobilnega telefona med vožnjo, ki vsebuje tudi nagradni kupon za sodelovanje v žrebanju praktičnih nagrad (kupon lahko takoj izpolni in odtrga ter izroči policistom, ali pa ga pošlje ali odnese na katero od policijskih enot na območju Pomurja).

Projektu se je pridružil tudi Center Varne Vožnje - CVV Murska Sobota, ki bo prispeval glavne nagrade, in sicer 10-krat trening varne vožnje na njihovem poligonu v Murski Soboti. Tem nagradam bodo na PU Murska Sobota desetim nagrajencem prispevali še nekaj promocijskega materiala Policije. V ta namen so na PU natistnili 200 kosov letakov, ki bodo dostavljeni na vse območne PP in PPP Murska Sobota. Ob koncu projekta se bodo kuponi zbrali in se bo izvedlo žrebanje (predvidoma v začetku maja). Potem, ko bo znanih 10 dobitnikov nagrad, bodo pristojni VPO-ji obiskali nagrajence in jim izročili nagrade (kupon za trening varne vožnje in promocijski material Policije).

Na območju celotne PU Murska Sobota se je projekt začel izvajati v ponedeljek, 10. aprila in se bo zaključil 30.4.2017. 

V nagradnem kuponu za sodelovanje v žrebanju je prišlo do spremembe: nagrad je 10 in ne 5.

Fotogalerija

Komentarji

  1. gost
    12.04.2017 ob 14:34 gost gost

    Kupon za trening varne vožnje de za nagrado, ka si nej telefoniro med vožnjo. Hecno. To nagrado in obenem kazen bi mogli dati tistim,ki telefonirajo, pa še ka drugo delajo med vožnjo,nej tistin, ka se držijo pravil pa zakona. Narobe svet.

    2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
    14.04.2017 ob 10:08 avtomoto gost

    To je vse pohvalno in dobro. Očitno pa nihče ne vidi večjega problema, kot so telefoni. Več ali manj imajo danes vsi novi avtomobili že multifunkcijski displej. Veliko si jih je tudi vgradilo GPS. Tako je čedalje več uporabnikov, ki imajo na sredinski konzoli pravo igračko, kjer se nahaja tisoč in ena informacija in nastavitve. Ni jih malo, ki med vožnjo drezajo po teh displejih. Nastavljajo gretje/hlajenje, ugotavljajo koliko jim avtomobil porabi goriva, iščejo drugo radisjko postajo ali glasbo iz USB ključa, gledajo, če jim GPS res pravilno kaže in še mnogo drugih opravil. V glavnem ima današnji moderen avtomobil toliko tega, da je človek veliko časa s svojim pogledom usmerjen v sredinsko konzolo namesto na cesto. Tudi roka večkrat gre na sredinsko konzolo in upravlja vse mogoče in nemogoče zadeve. To je večkrat tudi vzrok trka od zadaj v mestih, ko eni buljijo v GPS in ne opazijo, da se je kolona pred njimi ustavila.

    1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
    22.05.2017 ob 7:06 Kawaman1969 gost

    gost-gost oprosti ampak tvoje kognitivne sposobnosti so na ravni zmrznjenega piščanca....

    0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.