https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

NLB sprožila postopke prisilne poravnave radgonskega Reflexa

14.04.2017 ob 10:00  

NLB se je po večletnem izgubljanju prihodkov, zniževanju stroškov in neuspešni izterjavi dolgov odločil ukrepati. Reflex iz Gornje Radgone največji slovenski banki namreč dolguje okoli štiri milijone evrov, zaradi česar je NLB na okrožno sodišče v Ljubljani vložila zahtevo za začetek postopka prisilne poravnave.


Načrti, ki jih ima NLB s pomurskim podjetjem, še niso znani, saj načrta finančnega prestrukturiranja sodišču še niso predložili. To naj bi storili v prihodnjih zakonsko predpisanih dveh tednih. Kot poroča siol.net, pa zahteva NLB za uvedbo prisilne poravnave in ne stečaja kaže na to, da banka verjame v prihodnost Reflexa in da bo najverjetneje družbo poskušala poslovno prestrukturirati ter zanj poiskati strateškega partnerja ali novega lastnika.

Reflex, sicer priznani predelovalec ploščatega stekla, kjer je trenutno okoli 300 zaposlenih, je v preteklosti občutno povečeval obseg poslovanja in dosegal visok dobiček. Bili so del mnogih večjih projektov doma in v tujini. Pokopalo jih je prav sodelovanje z velikimi slovenskimi gradbinci, kot so SCT, Primorje, Vegrad in drugih, saj so po njihovem propadu ostali brez posla, hkrati pa obtičali v velikih gradbenih projektih.

Eden takšnih projektov, pri katerem so ostali brez plačila, je ljubljanski stanovanjsko-poslovni objekt Situla, kamor so dobavljali panoramske stene s troslojnimi okni. Situla jim danes dolguje 1,5 milijona evrov. Reflex je bil tudi dobavitelj v projektu ljubljanske Stožice.

Reflex je v Sloveniji pozitivno posloval še v letu 2015, ko je ustvaril minimalni dobiček, v zadnjem letu pa se je podjetju občutno poslabšal likvidnostni položaj. K temu naj bi prispevala tudi poravnava z veleblagovnico Nama, zaključek deset let dolgega spora. Nama je od Reflexa terjala 800 tisočakov, lanskega septembra pa se je med njima zgodila sodna poravnava v višini 400 tisoč evrov. Dogovorili so se, da naj bi Reflex večji del dolga odplačal z dobavo materiala, 150 tisočakov pa naj bi odplačal v gotovini, in sicer v 20 obrokih.

Velika težava Reflexa je tudi visoka zadolženost. V letu 2015 je skupina ustvarila slaba dva milijona denarnega toka iz poslovanja, finančne obveznosti pa so bili višje od 11 milijonov evrov.

Visoki finančni odhodki in načrtovane naložbe so vplivale na primanjkovanje likvidnostnih sredstev, ki so jih zagotovili predvsem na račun dobaviteljev. Poslovne obveznosti so se namreč povečale za več kot dva milijona evrov, še poročajo na Siolu.

Sive lase vodilnim v Reflexu povzročajo tudi kupci in neporavnane terjatve. Imeli naj bi za skoraj osem milijonov evrov odprtih terjatev, pri čemer so skoraj polovico tega že slabili.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.04.2017 ob 10:49 lopovščina gost

      Jankoviči se lejko zahvalijo....on pa bi bil predsednik vlade.....ge je zdrava slovenska pamet, se pijtajo mnogi?

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.04.2017 ob 21:08 gost

      delavci so bnili že gnes doma,taka..............

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.04.2017 ob 14:16 posteni delavec gost

      Saj pa obstaja sindikat, ki bo zascitil delvce, zakaj pa placujemo clanarine. Oni so zato, da zascitijo delavce in njihove pravice.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.