https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

NOVO: Na Pomurec.com prihajajo pomurski glasbeni talenti!

07.04.2011 ob 14:47  

Pozornost bomo namenili mladim in neuveljavljenim pomurskim glasbenikom, skupinam in izvajalcem, ki prebijajo ledino v glasbeni karieri.

Rubrika, ki smo jo poimenovali POM-MUZIKA, bo na sporedu vsak drugi četrtek (menjavala se bo z rubriko POM-TURE), z njo pa želimo vzpodbutiti mlade in neuveljavljene pomurske glasbene izvajalce k nadaljnjemu razvoju, promociji in krepitvi oblikovanja kolektivne zavesti na področju glasbene kulture v Pomurju. 

Kot prvega v naši novi rubriki predstavljamo mladega, 16-letnega Davida Ficka iz Mlajtincev. David Ficko se z glasbo ukvarja že kar nekaj časa, ima pa že tudi nekaj videov na svojem Youtube kanalu. 

David, kdaj in kako se je začela tvoja glasbena pot? 

Mnogo mojih vrstnikov in sošolcev se je bolj ali manj resno ukvarjalo z glasbo, bodisi individualno ali s petjem v pevskih zborih itd. Tudi mene je začelo počasi zanimati; nenazadnje je bil to čas, ko je bilo potrebno najti oz. opredeliti se za interesne dejavnosti, ki bi posrkale višek energije  pa tudi prostega časa. 

Intenzivno pa sem se z glasbo začel ukvarjati leta 2008, ko sem dobil instrument, ki mi je pisan na kožo – mojo prvo kitaro.

Verjamem, da imaš mnogo prijateljev, ki te vzpodbujajo na tvoji poti. Kaj pa družina, kdo je tvoj največji oboževalec? 

Vzpodbude za glasbeno udejstvovanje prihajajo s strani celotne družine. Najbolj pa me vzpodbuja oče; še posebej od trenutka, ko je spoznal, da na tej poti vidno napredujem. 

Omenil si že, da si začel resnejšo potovanje v svet glasbe ob tvojem darilu za rojstni dan – kitari. Verjetno imaš sedaj že novo kitaro, vendar še vseeno me zanima, kaj bi mi lahko povedal o svoji »boljši polovici«? 

Svojo prvo kitaro sem dobil  kot darilo za rojstni dan. To je bila klasična kitara nižjega cenovnega razreda, iz razloga, ker se ni znalo, ali bom na glasbeni poti vztrajal. Nihče od ostalih članov družine  ni glasbeno nadarjen. Tudi moj brat je namreč v mladosti dobil kitaro, od katere pa so po krajšem času ostali samo nekateri sestavni deli. 

Za moje hitro napredovanje me je oče dodatno spodbudil z nakupom električne kitare, sicer tudi nižjega cenovnega razreda. Nato je sledila akustična kitara. Že po približno enem letu pa sem se po številnih preizkusih odločil za model kitare, ki mi »najbolje leži v roki«, to je Fender American Deluxe Stratocaster in ta me bo sigurno spremljala še dlje časa. 

David in Tilen: Snow Patrol - Chasing Cars

Ali imaš morda kakšno željo v prihodnosti posneti duet s kakšnim glasbenikom oz. glasbenico, morda celo vzornikom ali pa si raje sam na svoji poti?

Sem eden tistih, ki na svoji glasbeni poti dobiva navdihe od različnih izvajalcev. Izvajam tuje priredbe izvajalcev različnih žanrov, predvsem blues in soft rocka.

Poskusno sem snemal že z različnimi mladimi izvajalci, sošolci, kolegi itd; dokončna odločitev, s kom bi realiziral kakšen resnejši projekt, pa še ni padla zaenkrat, niti trenutno nimam želje snemati z nikomer večjim, kot je Lady GaGa, saj bi to bilo že nerealno, sam pa želim biti na realnih tleh (vsaj zaenkrat) in ne želim ravno izpostavljat nekakšnih idej, ki so mi trenutno še nedosegljive. 

Nekoč so rekli, da sta kitara in vokal pravi strup za zaljubljene punce. Si tudi ti že kdaj poskusil dvoriti kakšni punci na ta način? 

Ja, tudi sam večkrat v tem času posvetim kakšen komad svoji punci. Na kakšen način in kako to izgleda, pa ve samo ona. 

Kakšni so tvoji trenutni načrti za tvojo glasbeno pot? 

Trenutno sem zaposlen s coverji (priredbami) različnih tujih in domačih izvajalcev. Evidentno pa je, da se od začetnih divjih ritmov rocka in rock'n'rolla, hote ali nehote zadnji čas lotevam bolj umirjenih ritmov, predvsem soft rocka, različnih rock balad itd. Vsake toliko časa  se  bodo projekti pojavili na spletu. 

David Ficko - Vzel te bom tja

Sicer pa je moj prvi avtorski komad že posnet. Nastaja pa že naslednji komad, ki bo objavljen jeseni letos - pustimo se presenetiti.

    Komentarji

    1. danimiy
      07.04.2011 ob 17:16 danimiy

      prijeten glas za te način muzike, go on!;)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. kiTTy84
      07.04.2011 ob 18:19 kiTTy84

      uuu, super :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. bamo
      07.04.2011 ob 18:26 bamo

      ja super David, samo tak naprej ...kjer je volja je pot...tak ka nan v Mlajtincaj kakšen tvoj "koncert" ne vujde ;))

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Darja82
      07.04.2011 ob 19:40 Darja82

      Bravo mali, potencial je na mestu. Le piliti ga je treba, še nasvet: vztrajaj!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. Goricki
      08.04.2011 ob 15:22 Goricki

      Ta avtorska pesem sploj neje slaba ;), fajn se posluša.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. Sunce
      08.04.2011 ob 15:31 Sunce

      pohvale!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.