https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vsestranska uporabnost kokosovega olja

22.04.2017 ob 12:00  

Kokosovo olje je eno izmed najbolj zdravih živil. Bolnikom pomaga pri različnih okužbah in pri prebavnih motnjah. Uživanje kokosovega olja poveča aktivnost delovanja žleze ščitnice, pospešuje presnovo in zato omogoča kurjenje več kalorij ter s tem pripomore k hujšanju, odlično je pa tudi za ljudi, ki imajo težave s krvnim sladkorjem. Konzumiranje stabilizira krvni sladkor in zmanjšuje obremenitev nadledvičnih žlez.


Deviško kokosovo olje je sestavljeno iz lavrinske, kaprilske in kaprinske kisline, za katere je znano, da so naravni antibiotiki. Vse te kisline delujejo proti virusom, mikrobom, bakterijam, glivicam in kvasovkam. Vsebuje približno 50% lavrinske maščobne kisline, ki jo najdemo tudi v materinem mleku, njena naloga pa je zaščita mladega imunskega sistema pred virusi in infekcijami. Lavrinska kislina ima najmočnejši antivirusni učinek, kaprilska kislina pa je zelo učinkovita v boju proti kvasovkam.

Foto: organicfacts.net

Kokosovo olje kot hrana

Ima prijeten okus in vonj in če je olje hladno stisnjeno, ohranja vitamine A, C in E. Prav tako vsebuje maščobne kisline, ki so koristne za človeško telo. Zaradi svojih edinstvenih učinkov je popolnoma zdrav nadomestek za vse maščobe, ki se uporabljajo pri kuhanju, cvrtju in peki. Kot alternativa masla ga lahko uporabljajo ljudje, ki so alergični na mleko.

Kokosovo olje za zmanjšanje telesne teže

Priporočljivo je, da se kokosovo olje uporablja pri dietah, ker se dolgo prebavlja in tako telo oskrbuje z energijo postopoma. Zaužitje nekaj žličk olja vas lahko nasiti kar za nekaj ur. Pomaga pri izgorevanju maščob, zmanjšuje apetit in po nekaterih študijah je še posebno koristno pri izgubi maščobe na trebuhu.

Kokosovo olje za nego kože, nohtov in telesa

Uporablja se lahko kot nadomestek mleka oz. losjona za telo, saj se lepo vpija v kožo in ne pušča mastnih madežev na koži. Če imate občutljivo kožo, izpuščaje ali pa imate probleme z razpokano kožo, je kokosovo olje prava izbira. Učinkovito je tudi pri strijah, pomaga pri zdravljenju ekcemov, suhi koži na kolenih in komolcih ter pri pegah, gubah in brazgotinah. Ima visoko vsebnost naravnih sestavin – antioksidantov, ki v obliki vitaminov A, C in E preprečujejo staranje kože.

Kokosovo olje za lase

Uporaba kokosovega olja je učinkovita pri laseh, ki izpadajo in se lomijo ter pri suhih in poškodovanih laseh. Dodaja sijaj, neguje in mehča lasišče ter odpravi lahko tudi prhljaj. Olje lahko vtrete v lase pred umivanjem, saj na ta način pomaga pri razcepljenih konicah ter preprečuje izsušitev, ali pa po umivanju za lažje razčesavanje.

Foto: coconutoil.com

Uporaba in učinki kokosovega olja:

- kot nadomestilo za rastlinska olja

- kot naravni deodorant

- kot zobno pasto z učinki beljenja

- kot zaščita pred opeklinami in sončnimi žarki

- kot naravni balzam za suhe in razpokane ustnice

- preprečuje osteoporozo

- izboljša diabetes tipa II

- izboljšuje spomin in delovanje možganov

- preprečuje bolezni srca

- odličen vir energije za telo

- izboljša raven holesterola v krvi

- kot naravna antibakterijska krema

- izboljša kakovost spanja

- poveča absorpcijo kalcija in magnezija v telesu

- skupaj z zeliščnim čajem pomirja vneto grlo

- zdravi razjede v ustih

- povečuje krvni obtok, kar je še posebej primerno za ljudi, ki jih stalno zebe

- zagotavlja hitro rast nohtov

- pomaga ublažiti bolečine pri menstruaciji

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.