https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Črenšovski gasilci novo cisterno tudi uradno predali namenu

Črenšovci, 23.04.2017 ob 12:15  

PGD Črenšovci so v soboto svojemu namenu predali novo cisterno. Gasilska avtocisterna AC 24/60 je trenutno najsodobnejša avtocisterna v Pomurju.


Cisterna ima rezervoar s 6000 litri vode, visoko tlačno črpalko s pretokom 3.200 l/min, dva navijalna koluta dolžine 60 in 100 m, vodni top, tri dihalne aparate, štiri potopne črpalke in črpalko na motorni pogon, izpihovalnik, motorno žago in motorno žago za rezanje pločevine, opremo za reševanje iz globin in višin, opremo za tehnično reševanje, opremo za nevarne snovi, bencinski agregat, šobe za pranje cest, vitlo in rotogrip, gasilsko lestev in drugo opremo za potrebe dela gasilcev.

Cisterna AC 24/60, ki bo služila vsem občanom in tudi širše, je stala 240.900 evrov. Od tega je Občina Črenšovci prispevala slabih 207 tisočakov, skoraj 34 tisočakov pa so zbrali PGD Črenšovci v obliki prispevkov vaščanov, donatorjev in botrov. PGD Črenšovci so zaprosili tudi za sredstva za sofinanciranje  gasilske opreme, pri čemer računajo, da bodo pridobljena sredstva v višini 40 tisoč evrov lahko vrnili občini.

Predaje avtocisterne se je udeležila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič, ki je v svojem slavnostnem nagovoru pozdravila novo pridobitev črenšovskih gasilcev, pri tem pa poudarila pomen sodelovanja gasilcev, vojske, civilne zaščite, reševalcev in drugih organov. Poudarila je, da je gasilstvo v Pomurju tako po množičnosti kot tudi po strokovnosti in operativni pripravljenosti zagotovo v vrhu slovenskega gasilstva. Kot izredno pomembno je izpostavila dejstvo, da se je prostovoljno gasilstvo v strokovnem smislu izjemno razvilo in da s svojo visoko stopnjo profesionalnosti, usposobljenosti in pripravljenosti predstavlja trden in nepogrešljiv steber v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. »To je naša velika prednost, ki nam jo priznavajo tudi druge države,« je poudarila ministrica Andreja Katič. 

Ob blagoslovitvi nove pridobitve, ki sta jo opravila črenšovski kaplan Boris Kučko in vojaški vikar Matej Jakopič, je zbrane nagovoril tudi častni poveljnik Gasilske zveze Slovenije Matjaž Klarič.

PGD Črenšovci je v preteklih letih temeljito spremenilo delovanje društva, moderniziralo vozni park in dokupilo potrebno opremo, med drugim so leta 2001 prevzeli nov prapor, kupili novi vozili GVV1 in GVM, motorno brizgalno 8/8, leta 2013 generalno obnovili gasilsko – vaški dom, za tem pa še pridobili novo gasilsko sireno, izpihovalnik in termo kamero. Kot je pojasnil predsednik društva Dušan Utroša, so ponosni na to, da jim je v preteklih letih uspelo povečati operativno članstvo, organizirati najzahtevnejša tekmovanja in ostale prireditve ter uspešno posredovati na intervencijah v občini in širše po Sloveniji. V PGD Črenšovci trenutno deluje osem tekmovalnih desetin.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.