https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti so obeležili dan upora proti okupatorju

Murska Sobota, 27.04.2017 ob 8:30  

Pred današnjim dnevom upora proti okupatorju, ko se spominjamo ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda (OF), je včeraj Mestna občina Murska Sobota v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Murska Sobota priredila slovesnost v grajski dvorani. Slavnostni govornik prireditve je bil polkovnik Miha Butara, častni predsednik Zveze slovenskih častnikov. Za kulturni program pa so poskrbeli učenci Osnovne šole Bakovci.

 

Butara je spomnil na pomembne zgodovinske trenutke in osebnosti, ki so bile ključne v času odporniškega gibanja med drugo svetovno vojno v Prekmurju. Med drugim je izpostavil Štefana Kovača, ki ga je označil za glavnega protiokupatorskega organizatorja, ki je zavedne Prekmurce organiziral za boj proti okupacijskemu režimu.

Osvobodilna fronta slovenskega naroda (znana kot Osvobodilna fronta ali kratko OF) je bila slovenska politična organizacija, ki je nastala kot posledica večanja aktivnosti Komunistične partije Slovenije (KPS) v času po okupaciji Slovenskega ozemlja v drugi svetovni vojni, najprej pod imenom Protiimperialistična fronta, po propadu pakta med Nemčijo in Sovjetsko zvezo pa pod imenom Osvobodilna fronta (OF). Delovala je med letoma 1941 in 1953. Njen namen je bil organizacija oboroženega odpora proti okupatorju do končne osvoboditve Slovenije, po koncu vojne pa prevzem oblasti.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. face
      27.04.2017 ob 12:29 face

      Pa so se pa slikali. 26 aprila je bila ustanovlena protiimperialistična(prouti anglejžon pa a.merikancon, nej prouti nemcon) fronta, štero so si sledi komunisti po svoje prilagajali. Poglednitehttp://www.casnik.si/index.php/2011/04/27/protiimperialisticna-ali-osvobodilna-fronta/

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.