https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: 16. Dan spominov in tovarištva na Petanjcih z mislijo

Petanjci, 06.05.2017 ob 12:00  

V Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, je včeraj potekala slovesnost z naslovom Naši zakladi »Zatočišče pregnanih« ob 500-letnici reformacije, ki sta jo pripravila Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija in murskosoboška podružnica Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar.


Pred prireditvijo je v dvorani Raziskovalne postaje ZRC SAZU potekala otvoritev spominske razstave »Reformacija v Prekmurju«. Razstavo je odprl mag. Franc Kuzmič.

Sledila je zasaditev »Trubarjeve jablane« na Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih.

Zaradi slabega vremena je kulturni program potekal v prostorih kulturne dvorane na Tišini. V kulturnem programu so sodelovali: Moški pevski zbor Slava Klavora iz Maribora, učenke in učenci Osnovne šole Tišina in Osnovne šole Primoža Trubarja Velike Lašče ter dijakinja in dijak Gimnazije Franca Miklošiča iz Ljutomera.

Častna gosta na slovesnosti sta bila župan Občine Velike Lašče Anton Zakrajšek in predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar v Ljubljani mag. Viktor Žakelj, ki je povedal, da je Vanek vedel, da je mamina solza rodila park spominov in tovarištva, a vedel je tudi, da mora ta solza roditi življenje zato se je odločil za park rastlin, rož, park življenja.

Župan Občine Velike Lašče Anton Zakrajšek je povedal, da je pisana beseda tista, ki da narodu identiteto. Primož Trubar pa je bil prvi, ki je Slovence nagovoril z »Moji lubi Slovenci« in zapisal misel "stati in obstati" je bila kasneje marsikomu kažipot pri ustvarjanju naše Slovenske domovine njene samobitnosti in samostojnosti. Napisana knjiga je tista, ki da narodu identiteto, slovenska knjiga pa predstavlja nepredstavljivo vrednoto.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.