https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na naravoslovnem izletu raziskovali biotsko raznolikost reke Mure

08.05.2017 ob 14:00  

Reka Mura s prodišči, rečnimi rokavi, mrtvicami, poplavnim gozdom in tradicionalno kmetijsko kulturno krajino spada med biotsko najbolj raznovrstna območja v Sloveniji. Zato so se člani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), Inštituta Lutra, Slovenskega odonatološkega društva in društva Mavrica odločili, da na naravoslovnem izletu ob Muri predstavijo del tega bogastva v okolici Radencev.


Velimir Turk je povedal, da je Pomurje geološko zelo aktivno območje, o čemer pričajo številni mineralni vrelci ob Muri in v Ščavniški dolini. Zato geologi močno odsvetujejo velike prostorske posege, kot je načrtovana gradnja hidroelektrarne v Hraste-Moti. Željko Šalamun je v poplavnem gozdu predstavil najpogostejše in najbolj značilne vrste ob Muri. Slišali ali opazovali so pogorelčka, belovratega muharja, črno žolno, črnoglavko, idr. S pomočjo Maje Vrhovnik so določali vodne organizme v eni izmed mrtvic ob Muri, Tatjana Gregorc pa jim je na gozdni poti pokazala sledove in iztrebke različnih vrst sesalcev ter značilnosti vidrinega kožuha.

Na izletu se žal niso mogli izogniti onesnaženju Boračevskega potoka iz čistilne naprave za hotelom Radin, za kar si turistični kraj Radenci in Občina Radenci zaslužita okoljsko grajo.

Foto: DOPPS

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.