https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Sobočanec Antolin zaradi 360 evrov dolga ob hišo

09.05.2017 ob 7:00  

Boštjan Antolin in zdaj že pokojna mama Marjeta Horvat iz Murske Sobote sta zaradi 360 € dolga izgubila hišo. Antolin bo pravico šel iskat na Evropsko sodišče za človekove pravice.


43-letnemu Boštjanu Antolinu in zdaj že pokojni mami Marjeti Horvat iz Murske Sobote je sodišče za 37.000 evrov prodalo nepremičnino (hišo, vrt in sadovnjak), čeprav sta dolgovala vsega skupaj okrog 360 evrov. Antolin sicer trdi, da je hiša vredna najmanj 100 tisočakov, vendar pa je uradna ocenjena vrednost 70 let stare 80 kvadratnih metrov velike hiše in drugih nepremičnin znašala 70.000 evrov. Prva dražba je bila februarja 2011, kjer pa ni bilo kupcev, na drugi pa so kot izklicno ceno postavili 35.000 evrov. Za 2000 evrov več jo je kupilo podjetje Mapros iz Podolnice pri Horjulu. Sodišče je poplačalo terjatev banke Raiffeisen v znesku 22.345,35 evra in davek na promet z nepremičninami, nekaj manj kot 8000 evrov je nakazalo Boštjanu Antolinu in mami Marjeti Horvat.

Antolin je povedal, da bi po njihovih izračunih morali avstrijski banki vrniti okrog 360 evrov, toda sodišče se sploh ni potrudilo izračunati dejanskega dolžniškega stanja in da bi že okrajno sodišče v Murski Soboti lahko naredilo drugače, ne pa da je ugodilo zahtevku banke za izvršbo hipoteke na hišo.

Foto: slovenskenovice.si

Marjeta Horvat in takrat 26-letni Boštjan Antolin iz Partizanske ulice v Murski Soboti sta se odločila, da zamenjata streho na hiši in sta zato najela bančno posojilo. Pri avstrijski banki Raiffeisen so jima oktobra 2002 odobrili 21.000 evrov posojila po 8,5 odstotni obrestni meri za obdobje petnajstih let. Izračunali so jima, da bosta morala vrniti 37.367,72 evra v mesečnih obrokih po 235,20 evra. Na zahtevo banke sta kredit zavarovala s 1255 evri zavarovalne premije, banka pa ga je še dodatno zavarovala z vpisom hipoteke na njuno hišo in pripadajoče zemljišče, poročajo Slovenske novice.

Sredi leta 2008 sta zamudila s plačilom nekaj obrokov posojila. Ugotovila sta, da sta banki po šestih letih odplačevanja posojila še vedno dolžna celotno glavnico. Antolin je povedal, da je banka z 12.580 evri, kolikor sta že odplača, obračunala le za obresti in zaprosil za amortizacijski načrt, vendar so zanj zahtevali 700 evrov. Banka je predlagala, naj odplačevanje posojila podaljšata do leta 2023, kar pa bi ju dodatno stalo 10.000 evrov. Antolin je zato predlagal, da zapadle obroke poplača z zavarovalno premijo, vendar je banka to prošnjo zavrnila.

Boštjan Antolin poudarja: »S prisilno prodajo hiše so nama storili nepopravljivo krivico. Z mamo sva se ji vsa ta leta upirala, pa nama nihče ni hotel prisluhniti. Naj mama vsaj zdaj, ko je pokojna, počiva v miru, ki ga je zaman iskala pri bančnikih in sodnikih. Meni je preostalo to, da poiščem zadoščenje na Evropskem sodišču za človekove pravice.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.05.2017 ob 7:59 ss gost

      to je lahko samo pri nas, Bavčar pa špila košarko!

      16 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.05.2017 ob 8:13 tnt gost

      Pride tudi sodba z sodišča za človekove pravice.Takega amortizacijskega načrta, da bi odplačeval samo obresti, glavnica pa se ne bi nič zmanjševala ni. Če pa obstaja, pa je imel ta bančnik sigurno iz gospodarske matematike veliki cvek. Antolin bori se, saj kaj se ljudem dogaja to več ni normalno, to je že drugi taki primer da za drobiž prodajjo hiše, ki so jih generacije stežka zgradile. Ta pa ki je hišo kupil naj si jo tudi pelje v tisti svoje Horjul. Špekulant eden, kar sicer ni prepovedano, kaže pa na pokvarjenost človeka, ki bi rad zaslužil na lahek način.

      15 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.05.2017 ob 8:56 buksar gost

      glejte ne vem zakaj ljudje najamejo takšna posojila potem pa se jočejo ....vsak normalen bi že po izračunu vedel da je to oderuško, posojilo... če pa pogledamo sliko v enem od medijev kjer je vidna streha me pa zanima glede na velikost streha zakaj takšno velko posojilo, če sta stranki denar porabili zakaj drugega.... pa pač morata vrniti....ali pa bi naj streho naredili bolj ceneje npr. z ploščami kot marsikdo, ki zna oceniti realno stanje svojih denarnih zmožnosti.... MISLIM DA JE PRAV DA SO PRODALI, ČE GOSPOD NI IMEL BORI 360 EUR, bi pa naj zaprosil za pomoč in verjamem da bi se zbralo , seveda pa je tu drugo ozadje tak da je vsakemu to šola v prihodnje vzemi toliko kolikor si zmožen odplačati...

      18 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.05.2017 ob 9:25 gost

      Dragi ljudje ! Ko prebiramo žalostne novice takšnih primerih, bi napisal vse grdobije, katere delajo SODNIKI NA SODIŠČIH, vendar kot vsakič imajo neverjetne izgovore.

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.05.2017 ob 9:27 gost

      kaj pa če vzameš, pa momentalno ostaneš brez službe, zakaj o kreditih najetih v Avstriji ne odločajo avstrijska sodišča? Zato, ker bi tam banke izgubile vse postopke, avstrijsko državo ne moreš prevarat, pri nas so sodniki PODKUPLJENI!!!!Amen, a vam še ni jasno, vmes pa odvetnil ala Toplak, in ni šans da uspeš. O vseh pizdarijah se v Sloveniji vse ve, kriminal policija in podobni naredijo vse, da lopove dokažejo, zadeva pride do tožilstva in sodstva, kjer se tem omogoči naprej prosta pot. A ni sodstvo pomemben faktor države, a ni tretja veja oblasti???.Torej, država uničuje svoje državljane, ne tuje banke, lopove, za katere sliši cel svet pa ščiti. Spremljajte tuje medije in poglejte, kaj sosedi mislijo o nas in naši ljubi državi. Mi v rit lezemo Hrvatom, jim obvarujemo turizem, Avstrijci pa zaprejo Šengensko mejo, ker ne dovolijo, da bi jim Bruselj komandiral. IN naš premijer bo postavljal pogoje Bruslju, AVSTRIJCI SE NA BRUSELJ, KOT LAHKO VIDIMO - KRATKO MALO POŠČIJEJO.Amen !.

      11 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.05.2017 ob 10:16 gost

      Boštjan ne daj se! Ge san meo tudi pred čason probleme z eno banko zaradi kredita. Samo nej v Avstriji ampak v Sloveniji. Še dobro ka se v tej stvari malo razmin pa so men nej mogli preveslati tak kak so mislili. Je bilo pa dosta ležej ker mi je pomago en odvetnik. Na konci je banka mogla priznati svojo napako. Če bi se nej gor postavo bi me po domače povejdano nategnili na süjo. Tak ka ja Boštjan, idi do konca. Če si siguren v svoj prav in maš dokaze za njega.

      10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.05.2017 ob 21:14 re-program gost

        mogoče ti pa lahko pomaga kakšna firma, ki ima mogoče na tem področju izkušnje npr. "Re-Program" ga. Vera Krivec s.p. 051 435 855 ; samo paziti se pa moraš sam komu zaupaš !!

        0 6 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.05.2017 ob 12:29 Julij gost

      Nerazumem kako se lahko toti ki to obsojajo,sploh kar brez vsake vesti sprehajajo po svetu...Rajši sem brez sluzbe kot pa to počnem,

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.05.2017 ob 13:25 Goričanec gost

      ..sam sem imel primer z AT RaifAB, preplačal sem rato za 4000 ATS , mislite do mi jih vrnili NEE, naj jih tožim so rekli, edino ena lepa vaza se je zlomila v predverju banke "po nerodnosti" pazite se "frendof" iz Avstrije, zato se pa ti bori z našimi manipulanti Boštjan, mogoče pa boš res uspel, to ti žel zgornjii.....

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      09.05.2017 ob 13:45 gost gost

      kje so bili prijatelji da bi mu pomagali moji prekmurci sedaj lahko pišemo kar hočemo boško od tega nima nič 360 eur bi lahko zbrali če bi vsak prispev 5 cento zato pa smo kjer smo lp

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      09.05.2017 ob 13:56 malo se razmin gost

      Osebno menim, da je članek zavajajoč in primera verjetno ne prikaže v dejanski luči. Jaz vidim zadevo takole: 1. Antolina je verjetno že stiskala kakšna SLO banka, iskal je kredit doma vendar ga ni dobil, zato je je šel v Austrijo; 2. Iz obrestne mere je razvidno, da je izredno visoka kar pomeni, da je šla večina kredita za poplačilo obstoječih obveznosti, manj za streho; 3. Da so ga rubili zaradi 360 EUR dolga? verjetno ne drži, dolžan jim je bil določen znesek glavnice, ki sicer še ni zapadla in 360 EUR zapadlih obveznosti. Torej je verjetno bil skupni znesek dolga do banke višji od 360 EUR. Pogodba večinoma določa, da če ne plačaš dva zaporedna obroka lahko banka odpoved kredit. Tu se je verjetno zgodilo ravno to in mu je poleg zapadlih obveznosti 360 EUR zapadla tudi celotna glavnica. 3. Antolin je pri sklenitvi pogodbe moral dobiti kot sestavni del kreditne pogodbe tudi amortizacijski načrt, prav tako je v kreditni pogodbi naveden način obračuna obresti. Če je ta neskladen s Slovensko zakonodajo, notar ne bi naredil hipoteke; da bi bil več dolžan kot je najel kredita je možno samo v primeru, če mu je banka (pre)dolgo tolerirala zamudo in so obračunane zamudne obresti dolg tako zvišale, da je sedaj dolžan več kot ob najetju. Ob rednem odplačevanju kredita to pač ni možno! Kot pravi pregovor, "bič ima dve strani", to je Antolinova zgodba, zanimivo bi bilo slišati še bankino.

      23 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.05.2017 ob 16:25 Pax gost

        Bravo, odlično napisano. Ampak tem cepcem na Pomurcu je važno napisati zavajujoč članek, nevedna raja se žgraža in klika, gledanost portala je večja, posledično se več kasira za reklame, ipd...

        19 0 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      09.05.2017 ob 14:08 Pipi gost

      Treba bo vkup stopit in si pomagat med sabo,če nej nas bodo vragovge pogeli.To je katastrofa to se leko samo nan zgodi,drugi pa leko gradijo na črno pa jim nihče nič nemre.Ti bukse si eden idiot kak leko to napišeš,ti si nikdar nej nuco posojila ali pejnez.Te ti resan dobro ide.Ge je zaj naša Slovenija pa človekove pravice,ka moreš za takšno vsoti kučo zgibiti.Najdi enoga novinara pa na evropsko sodišče naj se vidi ka delajo z državljanami,če nej pa na forum pa idemo zbirat denar.fajn reši

      1 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      09.05.2017 ob 18:39 malo se razmin gost

      Še ena nelogična - če bi bil dolžan banki "samo" 360 EUR, potem bi od kupnine za hišo dobil 36.640 EUR (minus sodni stroški), dobil pa je 8.000 EUR. Enkrat piše da je zaradi dolga 360 EUR prodana hiša, v drugem stavku pa piše, da je bil dolg do banke v znesku 22.345,35 evra poravnan iz kupnine. Koliko je torej bil dolžan - 360 ali 22.345,35 EUR?

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      09.05.2017 ob 19:17 gost

      jodlarji, pravi kralji Balkana.

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. melita
      09.05.2017 ob 19:28 melita

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      10.05.2017 ob 22:19 Naci+ gost

      AVSTRIJSKI KREDITI - ZDAJ SMO VSI "PAMETNJAKOVIČI", KO SE GREMO KOMENTIRAT NEKAJ, ČESAR NE POZNAMO! Dejstvo pa je, da so mnogi Pomurci nasedli agentom, ki so reklamirali "ugodne" avstrijske kredite, ki pa so bili pravzaprav oderuški: visoke obresti, zaravovanje kredita z nepremičnino... Denar, ki ne prinaša nove vrednosti - pa hitro poide, zato ga je težko vračati, še težje v celoti vrniti. ---- Horvatova naj bi dobila 21.000 evrov, v 15 letih (to je 180 mesecih) pa bi morala "glasom pogodbe" vrniti skoraj dvakrat več: 21.000 glavnice + 16.367 obresti = 37.367 evrov, to je v povprečju mesečno 207,59 evrov. Ko bi ne zastavila hiše, ampak kako drugo "rubljivo" zadevo, bi še šlo. In z odplačevanjem anuitet tudi ne bi bilo hudih težav, ko bi jih bilo deset, dvajset...., a kaj ko jih je v tem primeru 180! - Iskreno želim, da na evropskem sodišču dosežeta pravico. In kdo bo "gorplačal"? Seveda ne banka, ampak Slovenija, ker bo znova "padlo" slovensko sodstvo.

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.05.2017 ob 22:49 malo se razmin gost

        =16.367 EUR so skupaj redne in zamudne obresti. Če ne bi zamujal bi bilo teh obresti bistveno manj, skupni znesek dolga temu primerno nižji. Zamudne obresti so tiste, ki so privedle do tako visokega zneska. Če bi redno plačeval kredit tega ne bi bilo. Kot sem že rekel, v SLO kredita ni več dobil ker je že bil "pod vodo", najetje novega kredita v AUT je bila s strani Antolina vsaj po moji oceni začasno prelaganje neizbežnega, to pa je prodaja hiše. Mogoče se motim ampak mislim da je bilo tako. Žal najpogostejši vzorec tistih, ki so z kreditom v AUT zaključili na dražbi.

        9 0 Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      11.05.2017 ob 16:38 gost

      Sodišče je dalo odgovor, veste kaj, pišem iz izkustev: Ne najemajte odvetnikov iz Prekmurja,kjer so v mojih primerih bili 1000% PODKUPLJENI. Ena, baba zarukana ki ima pisarno na Slomškovi sploh ni pogledala v spis, drugi vse več pomeni, samo ne stranka, KI JO POŠTENO PLAČA, tretja grozi. Kot je razbrati iz sodniškega poročila, tudi v tem primeru je bil odvetnik -KURAC, saj niti ne ve v kakem času mora vložiti pritožbo, in taka sranja delajo ŠKODO POŠTENIM ODVETNIKOM, KI ZA DOBLJEN DENAR PRAVIČNO DELAJO. Pejte jih iskat izven Prekmurja. Amen.!!!!

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.05.2017 ob 14:27 gost gost

        zanimivo ka si kar s TREMI odvetniki po vrsti imel "težave". Si pomislil, da je mogoče težava v tebi?!?!?!?!

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      11.05.2017 ob 17:18 Pax gost

      Malo se razmin - čestitam! Še kako si imel prav. Najhujše od vsega pa je to, da Pomurec mirno prizna, da so ukradli članek Slovenskim novicam, ne da bi navedli vir (razen za fotografijo). Sedaj pa se sprenevedajo, da nisi nič krivi. Sramota!!! Škoda, da jih nihče ne udari po žepu.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      11.05.2017 ob 17:29 Vera Krivec gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.05.2017 ob 20:43 ne , dolžen gost

        ta de te zriktala , pa doma je v Prekmurju , ni tak daleč od sobote , nekateri imajo zelo "dobre" izkušnje , BANKROT!!

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      11.05.2017 ob 18:40 Kaucic jozics gost

      katastrofalni nsso zakoni.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      23.05.2017 ob 17:25 gost

      To se samo taka budala da v novine.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.