https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Dijaki ljutomerske gimnazije so spoznavali evropske prestolnice

9.5.2017  

Zadnji aprilski dnevi so na GFML rezervirani za vse, ki želijo zamenjati šolsko torbo za popotniški nahrbtnik. Cesta jih popelje v širni svet, kjer iz prve roke spoznavajo različne kulture, začutijo velemestni utrip in si razširijo obzorja. Skrbno načrtovane in izvedene strokovne ekskurzije udeležencem ponudijo največ, kar se da. Tako so se dijaki prvih letnikov odpravili v Rim, dijaki drugih letnikov so izbirali med Prago ali Londonom, nekaj najpogumnejših pa je odletelo v Moskvo.

Po antičnih poteh v Italijo

Na medpredmetni ekskurzije v Italijo so dijakom želeli približati antični Rim in jih seznaniti s pomembnimi kulturno-geografskimi znamenitostmi Apeninskega polotoka. Na ekskurziji so spoznali veličino Vatikanskih muzejev, si ogledali nekaj pomembnih umetniških del, med katerimi je nanje naredila največji vtis Sikstinska kapela. Obiskali so tudi največjo baziliko na svetu. Na sprehodu po Rimu so na vsakem koraku naleteli na antične ali renesančne spomenike. Ogledali so si Kolosej, Konstrantinov slavolok, Forum Romanum, Trajanove tržnice, Panteon in še veliko trgov ter fontan.

Potovanje je segalo vse do Neapeljskega zaliva, kjer so občudovali lepote mesta Neapelj, obiskali Pompeje in se povzpeli na Vezuv. Dijaki so bili navdušeni nad velikostjo Pompejev in ob zanimivi predstavitvi vodičev spoznali utrip življena nekoč cvetočega antičnega mesta. Ogledali so si notranjost vil, v katerih so še vedno lepo ohranjene freske in mozaiki, obiskali so terme, amfiteater in malo ter veliko rimsko gledališče.

V češki prestolnici

Vtise o obisku češke prestolnice je na kratko strnil Luka Hauko, dijak 2. c: »Prvi dan smo si najprej ogledali razstavo Retro, nato smo nadaljevali z ogledom mesta ter muzeja slavnega literata Franza Kafke. Dan je bil deževen, a nam volja ni upadla. Večerja je potekala na ladji, ki nas je zapeljala po reki Vltavi.

Naslednji dan smo se nadvse zgodaj zjutraj odpravili v svetovno znani živalski vrt. Vreme se je izboljšalo, kar nam je ponudilo lepo izkušnjo. Spoznali smo se z različnimi eksotičnimi vrstami živalmi s celega sveta, kot so polarni medvedi, žirafe, krokodili, kenguruju in ostalih 677 vrst. Popoldne smo imeli nekaj prostega časa, ki smo ga izkoristili za nakupovanje v velikih nakupovalnih središčih ali za samostojno raziskovanje mesta. Mnogi so se posladkali s slavnimi »Chimney cakes«. Potem smo se odpravili na grad Hradčani, ki je največje grajsko poslopje na svetu, kjer smo se nadihali žive zgodovine grajskih zidov. Zadnji dan smo si na poti domov ogledali še dvorec Hluboka ter pivnico Budweiser, povsod pa nas je spremljal sneg. Ekskurzija nam je omogočila vpogled v življenje na drugem koncu Evrope ter na zgodovino same Češke.«

Literarna Rusija – po poteh Puškina in Dostojevskega

Na podlagi dviga interesa za ruski jezik in kulturo, na prošnjo nekaterih dijakov ter s podporo s strani vodstva šole se je profesor ruščine Marko Kardinar odločil dijake prvič popeljati na ekskurzijo v Rusijo. O potovanju je zapisal: »Namen ekskurzije je bil, da bi dijaki bližje spoznali državo, katere jezik se učijo na Gimnaziji Franca Miklošiča. Dobro organizirana in bogata ekskurzija je navdušila vse udeležence, tako dijake kot odrasle. Spoznali smo dve največji ruski mesti: Moskvo in Sankt Peterburg. V obeh mestih smo imeli lokalne vodiče, ki so zelo doživeto in strastno pripovedovali o zgodovini mesta in njegovem današnjem utripu. Naužili smo se zanimivih zgodb, s katerimi je bil prikazan razvoj te mogočne države. Obiskali smo vse glavne znamenitosti obeh mest, a še vedno nam ni uspelo videti vsega. Vsak dan smo imeli na voljo tudi nekaj prostega časa, da smo se lahko sami spoznali z ruskim vsakdanjikom in ob tem tudi nabrusili naše znanje ruskega jezika. Bilo je čudovito!«

Po Londonu s Philipom Smithom

Dijaki, ki so se namenili v London, so se iz prijetnega hotela Clayton Crown v predelu Cricklewood vsak dan odpravili v središče mesta in na okoliška področja ter si ogledali poslovno središče v Canary Wharfu, observatorij in ničti poldnevnik na Greenwichu, parlament s slavnim Big Benom, kitajsko četrt ter še mnoge ulice, trge in zgradbe, znane iz filmov in s fotografij. Obiskali so Buckinghamsko palačo in si ogledali menjavo kraljičine straže, muzej voščenih lutk Madame Tussauds, Prirodoslovni muzej in Britanski muzej, nakupovali so na ulici Oxford Street, popeljali so se na velikem kolesu London Eye in z ladjo pluli po reki Temzi. Preskusili so večino prevoznih sredstev londonskega javnega prometa, veliko pa so tudi prepešačili. Posebno zanimiva izkušnja je bilo srečanje z bivšim dijakom GFML Philipom Smithom, ki končuje študij v Angliji. Dijake je povabil v študentski kampus londonske univerze Brunei v Uxbridgeu, v katerem so si ogledali univerzitetno mesto, pokukati pa so smeli tudi v sobo v študentskem domu. Philip jim je pojasnil tudi tekmovalno naravnanost izobraževalnega sistema v Angliji. Obiskali so še Cambridge, mesto blizu Londona z eno najstarejših in najuglednejših univerz ne samo v Združenem kraljestvu, ampak tudi na svetu.

Foto: GFML

Seveda pa so predvsem poslušali, govorili, brali in pisali v angleščini ter tako pridobivali in utrjevali znanje tega svetovnega jezika, in to v njegovi edini pravi – britanski – različici.

Kljub temu da so bila potovanja naporna, so bili vsi dijaki na koncu zadovoljni, saj so zelo veliko videli in se še več naučili. Dodaten čar pa je predstavljalo dogajanje v času počitka. Dijaki so izkoristili vsak atom svoje energije, se zabavali, družili, med njimi so se spletla nova prijateljstva, stara pa so se utrdila.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.05.2017 ob 8:03 dvojina gost

      Prav je, da najstniki potujejo, se veselijo in spoznavajo svet. Doma pa jih ministrstvo za šolstvo sili v razmišljanje o samomoru. Bolano.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.05.2017 ob 10:02 gost

      eh ne bluzi, maturo smo mi meli revščino pa 2 svetovno vojno isto zamorjeno... ka češ če so klasiki vsi o smrti, norosti ali nasilji.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.