https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V murskosoboški bolnišnici pričeli izvajati raziskavo o pogostosti srčnega popuščanja

11.05.2017 ob 10:50  

Splošna bolnišnica Murska Sobota je pričela izvajati presečno epidemiološko raziskavo o pogostosti srčnega popuščanja v Murski Soboti – SOBOTA - HF. Raziskava poteka v sklopu projekta »Epidemiologija srčnega popuščanja v Sloveniji: prevalenca, hospitalizacije in umrljivost«, ki ga financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije. V okviru raziskave sta presejalni pregled opravila murskosoboški župan, dr. Aleksander Jevšek in Bojan Korošec, dr. med., direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Srčno popuščanje je obolenje, kjer srce ne prečrpava dovolj krvi za potrebe telesa, kar povzroča nabiranje tekočine v pljučih in ostalih delih telesa, najpogostejša pa je pri bolnikih nad 65 let. Bolniki pa imajo lahko ob pravočasnem odkritju srčnega popuščanja in ob ustreznem zdravljenju, prav tako dolgo in kakovostno življenje. Projekt »Epidemiologija srčnega popuščanja v Sloveniji« je agencija izjemoma podelila izven Ljubljane in njenih kliničnih ustanov, kar se zgodi zelo redko. V murskosoboški bolnišnici so tako še posebej zadovoljni, da se lahko raziskava izvaja prav pri njih.

Raziskava je razdeljena v dva dela. V prvem delu raziskave bodo pridobili podatke iz nacionalne podatkovne baze o spremljanju bolnišničnih obravnav in v analizo vključili vse bolnišnične obravnave, kjer se med odpustnimi diagnozami pojavlja srčno popuščanje. V drugem delu projekta bodo v mestu Murska Sobota izvedli presečno epidemiološko raziskavo za ugotovitev pogostosti srčnega popuščanja.

Kot je povedal vodja raziskave prof. dr. Mitja Lainščak, bo v raziskavo vključenih 2861 prebivalcev mesta Murska Sobota, starih 55 let in več. Pregled bodo posamezniki, ki bodo povabljeni na presejalni pregled v obliki venskega odvzema krvi, lahko opravili v laboratorijih Zdravstvenega doma Murska Sobota ali v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Po prvem presejalnem pregledu pa pričakujejo, da bodo pri 30 odstotkih navidezno zdravih posameznikih sumili na srčno popuščanje. Pri teh, ki bodo sumili na srčno popuščanje bodo povabili na podroben zdravniški pregled.

Na osnovi podatkov bodo lahko opravili dodatne ekonomske analize in predlagali načrtovanje in udejanjanje ukrepov za obvladovanje srčnega popuščanja na nacionalni ravni. Rezultati pa bodo pomembni tako za obravnavo bolnikov v Sloveniji, kot tudi za širšo mednarodno strokovno javnost.

Ob uradnem začetku raziskave sta presejalni pregled, ki pomeni le rutinski odvzem venske krvi in ne predstavlja nobenega tveganja za zdravje ali počutje preiskovanca, opravila župan Mestne občine Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek in Bojan Korošec, dr. med., direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.