https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Kar 80 odstotkov Romov v Evropi živi pod pragom revščine

Murska Sobota, 16.05.2017 ob 7:00  

Minuli konec tedna je v Murski Soboti potekala dvodnevna Mednarodna romska konferenca. Tema petkovega srečanja je bilo intenziviranje Evropske romske zveze na nacionalni in regionalni ravni ter pri evropskem sodelovanju političnih strank Agenda 2020 in agenda 2040. Drugi dan konference pa so razpravljali na temo porasta ekstremizma in protiromskega razpoloženja.

 

Dragoljub Acković, generalni sekretar Evropske romske Zveze in predstavnik romske skupnosti Srbije, je opozoril med drugim na dejstvo, da so Romi precej razdvojeni. Namesto da bi nastopili enotno, delujejo v kar pet svetovnih organizacijah. Izpostavil je še, da se Romi morajo zavedati kdo vodi romsko politiko 25 milijonov Romov po Evropi.   

Kot je v video nagovoru pojasnil evropski poslanec Igor Šoltes, Evropska komisija ugotavlja, da se življenjske razmere Romov le še slabšajo. Mnogi Romi se še vedno soočajo z veliko revščino, socialno izključenostjo in dnevno diskriminacijo. Veljajo za najbolj marginalno skupnost v Evropi. Pod pragom revščine jih živi kar 80 odstotkov. Zelo slabo je njihovo zdravstveno stanje. Hkrati se povečuje sovraštvo večinske družbe do Romov. Opozoril je še, da se v večini evropskih držav za Rome ne namenja dovolj denarja. Ključno je kot pravi  predvsem izobraževanje in spodbujanje zaposlovanja.

Po besedah Jožeka Horvata Muca, predsednika Evropske romske Zveze in predsednika Zveze Romov Slovenije, so strategije za Rome v Evropski uniji neučinkovite. Gre le za deklaracije na papirju, ki jih nihče ne upošteva in nimajo finančne konstrukcije.

Razpravljali so tudi o intenziviranju dejavnosti z evropskimi političnimi strankami. Najbližja jim je mlada evrospka zelena stranka.

V petek so obiskali romsko naselje in položili venec spomeniku žrtvam holokavsta nad Romi v drugi svetovni vojni.

Drugi dan so se konference udeležili še Stane Baluh, Urad za narodnosti Republike Slovenije, Santino Spinelli, predsednik Parlamenta Evropske romske Zveze, predstavnik romske skupnosti Italije, Sabiha Suleiman, članica Evropske romske Zveze in predstavnica romske skupnosti Grčije, Sabahudin Tahirovič, član Evropske romske Zveze in predstavnik romske skupnosti Bosne in Hercegovine.

Tema drugega dne konference sta bila sovražni govor in sovraštvo do Romov, ki kljub vsem aktivnostim za preprečitev le tega, še vedno naraščata. Velik doprinos k temu imajo sodobni mediji in pa politika. Par dni pred konferenco se je zgodil nov indicent, ko so v Italiji zažgali tri mlada romska dekleta. Vendar so mediji o dogodku zelo skromno poročali. Če bi, kot pravi Galjus, šlo recimo za Jude, bi bil incident veliko bolj medijsko odmeven. 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

 

    Fotogalerija