https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Črenšovski osnovnošolci so se predstavili v pesniški luči

17.05.2017 ob 7:05  

Osnova šola Franceta Prešerna Črenšovci je v ponedeljek izvedla literarni večer, kjer so svoje pesniške talente predstavili tamkajšnji učenci in zaposleni.


Literarni večer je bil izveden v sklopu prireditev, s katerimi obeležujejo 210-šolstva v njihovem kraju, hkrati pa zaključek literarnega natečaja, s katerim so se poklonili šoli. Ustvarjene verze so zbrali in izdali v pesmarici z Prešerne pesmi. Literarni natečaj je bil razdeljen na pet tematskih sklopov, in sicer Prešerno otroštvo, Prešerna šola, Prešerna mladost, Ljubavne rime in Prešerna modrost.

V sklopu prešerno otroštvo so ustvarjali najmlajši šolarji. Prvošolčki, ki se šele podajajo v svet črk, pisanja in branja, zato so se v literarni natečaj vključili na način, da so učiteljici povedali, kdaj se počutijo prešerno in veselo. Učenci 2. in 3. razredov so svoje misli o prešernem otroštvu strnili v 13 pesmi, ki pripovedujejo o kužkih, mucah, igri, pomladi in tudi šoli.

Učenci od 4. do 6. razreda so kovali verze o prešerni šoli. V pesmarico je vključenih 15 pesmi, v katerih je njihov navdih bil prav France Prešeren, učenci pa so v pesmih razkrili, da na njihovi šoli z navdušenjem berejo, pišejo in računajo, pri tem pa tudi zabavajo.

Učenci od 7. do 9. razreda so razmišljali o tem, kaj je prešerno v njihovi mladosti. Tako je nastalo 17 pesmi, ki med drugim primerjajo mladost z jutranjo roso, govorijo o sreči in pomladi, o pomladnih mladostnih norčijah in ugotavljajo tudi, da mladosti ne krasi le norost.

Poseben del natečaja je bil namenjen ustvarjanju pesmi v hrvaškem jeziku, ki se ga učenci črenšovske šole učijo pri izbirnem predmetu. Spesnili so kar 14 pesmi v hrvaščini, kjer prevladuje tematika prešerna ljubezen.

Literarnem natečaju pa so sodelovali tudi zaposleni na šoli, ki so ustvarjali  tematiko prešerna modrost. V zbirko so prispevali 13 pesmi.

Številne pesmi so učenci predstavili zbranim na prireditvi, ki se je v ta namen odvijala v ponedeljek v kulturni dvorani v Črenšovcih, vse pesmi pa so zbrane v pesmarici Prešerne pesmi. Program so z glasbenimi vložki začinili učenci tamkajšnje šole, vsi udeleženci literarnega natečaja pa so prejeli priznanja.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.