https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Odprtje razstav Dareta Birse in skupine DHLM v Galeriji Murska Sobota

26.05.2017 ob 7:05  

V četrtek, 25. maja 2017, je v murskosoboški galeriji potekala tiskovna konferenca, ki so jo pripravili ob odprtju dveh novih razstav, in sicer »Dare Birsa. Slike« in »Izbor del skupine DHLM iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota«. Na tiskovni konferenci sta bila prisotna tudi umetnika Dare Birsa in Franc Mesarič. Obe razstavi sta na ogled do 22. junija 2017.


Dare Birsa, akademski grafik, slikar, oblikovalec, ilustrator in pedagog, se na svoji tretji samostojni razstavi v Galeriji Murska Sobota predstavlja s slikami, nastalimi med leti 2007 – 2017. Iztočna serija Danzas/Plesi (2007 – 2009) temelji na abstraktnih kompozicijah in študiju barve, zlasti njene svetilnosti in globine. Barvna polja med seboj mehko prehajajo, kar velja tudi za slike iz serije In-Out (2009), kjer ob bok izbrani kromatični barvi postavi sive tone. Pri tej seriji se umetnik poigrava z zrcaljenjem, simetrijo/asimetrijo in iluzijo globine.

Zametki premika od abstrakcije h konkretnemu, ki se v nadaljevanju manifestira v izraziti kritiki družbe, se pokažejo že v ciklu Calotipista (2010). Birsa ob črni, sivi in beli uporabi še srebrno barvo. Oblike, ki spominjajo na arhitekturo, človeške silhuete ali geometrijske like so ujete v zamegljeni podobi, ki zaradi mehkih robov delujejo zelo »živo« in migetajoče. Serija se izteče v danes izjemno aktualnem in izrazno enem najmočnejših del na razstavi, Exodusu (2011) kot prispodobi upanja. V ciklu Dlani (2011 – 2013) v ospredje postavi sklenjene prste preko katerih nakazuje na različna čustvena stanja, npr. na jezo, pričakovanje, strah. V delih Komuniki (2011), Komunikanti (2013) in Komunimutacija (2013) so ljudje le še blede sence samih sebe, kar poudari z odtenki sive in srebrne barve. Cikel poudarja odtujenost in razvrednotenje posameznika v družbi. Cikel Sociologija (2013) povzema likovno govorico stripa in grafitov, zato se ponašajo z izrazito urbanim značajem, s humornimi in ironičnimi poudarki pa ohranjajo družbenokritično ost.

Skupina DHLM je delovala med leti 1970 – 1974. Člani te skupine, katere ime je sestavljeno iz akronima priimkov njenih članov (Ladislav Danč, Štefan Hauko, Lojze Logar, Franc Mesarič), s svojo inovativnostjo, modernostjo in osebnim heroizmom predstavljajo začetek resnega in mojstrskega likovnega udejstvovanja v Prekmurju. Pri tej skupini, ki ni imela nobenega programa, opazimo stilne izraze ekspresivne figuralike (Danč), fantastičnega slikarstva (Hauko), pop arta (Logar) in fotorealizma (Mesarič). Vsi štirje umetniki so govorili o eksistencialni stiski človeka, le da ta stiska ni bila formalno ne vsebinsko obarvana, pač je bila – in je taka tudi ostala – univerzalna. Dela, ki jih vidimo na razstavi, bodo kmalu stara petdeset let, a kljub temu niso izgubila svoje svežine, namena in pomena.

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.