https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Kaj se zgodi z našim telesom, ko prenehamo jesti sladkor?

27.05.2017 ob 10:00  

Po besedah strokovnjakov postaja sladkor eden od glavnih prehranskih strupov, saj povišuje raven strupenih prostih radikalov in vpliva na imunski odziv. Problem je, da se dandanes sladkor dodaja skoraj v vso industrijsko pridelano hrano. Torej, če jeste veliko industrijsko pridelanih živil, pojeste veliko več sladkorja, kot ga pa dejansko potrebujete. Če radikalno zmanjšate količino sladkorja (in sladkor nadomestite na primer s sadjem) ter prenehate sladkati kavo in čaj, boste vsekakor bolj zdravi.


Čim več sladkorja zaužijete, tem več inzulina proizvaja naše telo. To pomeni, da lahko neugodno vpliva na srce in ožilje, krvni tlak ter srčni utrip. Če prilagodite vnos sladkorja v telo oz. zmanjšate količino le-tega, se boste v nekaj tednih boljše počutili. Kaj se zgodi s telesom, ko omejimo porabo sladkorja?

Foto: empowher.com

1. Imeli boste več energije

Sliši se čudno, saj mnogi od nas, ko smo utrujeni, posežemo po sladki kavi, ali še hujše, po energijski pijači. Razlaga je preprosta: sladkor dejansko da svežino, vendar le za kratek čas. Sladkor dela vse to, da bi se počutili kronično utrujeni. Zavira sposobnost organizmu, da bi shranjeval energijo, zato ustrezno omejite vnos sladkorja v telo.

2. Teža se vam bo stabilizirala

Sladkor v hrani nas prisili, da bi jedli čim več sladkorja. Sproža pravo kemično odvisnost. Velika večina predelanih živil vsebuje tono soli in sladkorja. Skupaj z njimi, vaše telo prejme odvečne kalorije. Dodatni sladkor povzroča lakoto in nas sili, da se prenajedamo.

3. Vaš prebavni trakt bo deloval bolje

Ste opazili, da tisti ki jedo več sladkih stvari, gredo pogosteje na stranišče, kot tisti, ki ne? Če je preveč sladkorja v telesu, potem prebava preprosto ni dovolj hitra.

Foto: viraltide.com

 4. Želja po sladkanih živilih bo postopoma pojenjala

Sladkor vas prisili, da si želite še več sladkorja. Če ga črtate iz vašega jedilnika, se bo tudi telo navadilo na to in boste tako namesto po sladkih živilih posegali po sadju, saj bo želja po sladkarijah sčasoma izginjala.

5. Vaša koža bo dobila lepši in bolj zdrav videz

Če se v človeškem telesu nahaja presežek glukoze, koža lahko postane suha in je manj elastična, pojavijo se pa lahko tudi izpuščaji. To je naravna reakcija telesa. Tekom dneva ne bi smeli iz sladkih živil dobiti več kot 5% celotne potrebne energije. Bodite pozorni na to, kaj jeste in pijete. Še posebej bodite pazljivi pri ledenih čajih ali gaziranih pijač, saj se v njih skriva ogromna količina sladkorja.

6. Težave s spanjem bodo izginile

Povečana poraba sladkorja vas sili k popoldanskem spanju, poleg tega pa sprosti hormon kortizol, ki moti spanec. Torej, če se zjutraj zbujate utrujeno in ste čez dan utrujeni, je morda čas, da iz prehrane črtate sladkor in tako se boste tekom dneva počutili bolj sveže in energično.

 Predelani sladkor lahko nadomestite tudi z drugimi naravnimi sladili, kot so javorjev sirup, stevia, sladkor palme, sirup rjavega riža, datljev sirup in agavin sirup.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.